Záhadný předmět nalezený v blízkosti Nord Stream. Rusové chtějí odpověď
RSS

Záhadný předmět nalezený v blízkosti Nord Stream. Rusové chtějí odpověď

Rusko tvrdí, že podporuje snahy o získání forenzních důkazů z podvodního místa výbuchů sabotáže plynovodu Nord Stream , které mohou poskytnout vodítko k určení pachatele. (Foto: DNM)







Objevily se snímky nového záhadného předmětu a Moskva tvrdí, že je životně důležité, aby byl pečlivě prozkoumán.




Seymour Hersh: CIA podstrčila příběh o utajení Nord Streamu
Kreml v pátečním brífinku označil vyzvednutí a prozkoumání předmětu za „kriticky důležité“, neboť byl objeven ležící vedle jednoho z poškozených potrubí Severního proudu.



Prostřednictvím dánského ministerstva obrany: Záhadný předmět může obsahovat stopy související se sabotážním útokem.




Udělala to „proukrajinská skupina“. Americký novinář Hersh se vysmál
Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov během každodenního brífinku: „Je kriticky důležité zjistit, o jaký předmět se jedná, zda souvisí s tímto teroristickým činem – zřejmě ano – a pokračovat ve vyšetřování. A toto vyšetřování musí být transparentní.“



Dánská energetická agentura vyzvala ruský Gazprom (vlastník Nord Stream 2 AG), aby pomohl při záchraně záhadného předmětu. Ve skutečnosti to byl Putin, kdo se jako první veřejně zmínil o objektu a probíhajícím vyšetřovacím úsilí s cílem zjistit, o co se jedná, podle agentury AFP:




„Je to lež.“ Zelenskyj odmítl podíl na výbuchu na Nord Streamu
Ruský prezident Vladimir Putin, který objev předmětu odhalil na začátku tohoto měsíce, uvedl, že odborníci se domnívají, že by předmět mohl být signální anténou k aktivaci výbušniny v této části plynovodu.



…Dánská energetická agentura zveřejnila ve čtvrtek pozdě večer fotografii válcovitého objektu, který stojí poblíž plynovodu Nord Stream 2 na dně moře.




Putin: Je to nesmysl, útok na Nord Stream byl spáchán na „státní úrovni“
Agentura uvedla, že je „možné“, že objekt je námořní kouřová bóje, 40 centimetrů vysoká a 10 centimetrů široká, a že „nepředstavuje bezprostřední bezpečnostní riziko“.



Peskov mezitím k probíhajícímu německému, švédskému a dánskému vyšetřování uvedl, že je „jistě pozitivní zprávou“, že Kodaň vyzvala společnost Nord Stream 2 AG, aby se aktivně zapojila do vyšetřování.




„Říkám vám, že to udělal on“: Novinář obviňuje Bidena z útoku na Nord Stream
Od tajných bombových útoků z 26. září, které trvale vyřadily z provozu plynovody z Ruska do Německa vedoucí pod Baltským mořem, se převládající narativ dramaticky změnil. Zpočátku západní představitelé a média ukazovali prstem na Moskvu, ale pak v únoru vydal legendární novinář Seymour Hersh investigativní zprávu, v níž podrobně popsal, že šlo o tajnou operaci CIA a amerického námořnictva.



Po Hershově zprávě obvinění, že Rusko bombardovalo svůj vlastní ropovod, do značné míry utichla (i vzhledem k tomu, že by to zjevně bylo v rozporu s vlastními zájmy Ruska), a místo toho se v mainstreamových médiích objevila nová teorie – že to udělala malá skupina zběhlých ukrajinských agentů. Kreml ji však rozmetal jako směšnou a poukázal na to, že pouze stát a armáda by měly prostředky na provedení tak náročné a složité operace. Hersh následně na základě svých zdrojů tvrdil, že sama CIA podstrčila narativ o „ukrajinských partyzánech“ spřáteleným médiím, aby zaštítila Bílý dům.



Denmark is salvaging an unidentified object found next to the Nord Stream 2 undersea gas pipeline that was damaged in a blast last September Latest updates: https://t.co/Hiek57LSeR pic.twitter.com/GXB5WuoP7M — Bloomberg (@business) March 24, 2023 Zdroj: cbsnews.com
Článek Záhadný předmět nalezený v blízkosti Nord Stream. Rusové chtějí odpověď se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden