Jenom Jurečkův trapas? Pochybuji
RSS

Jenom Jurečkův trapas? Pochybuji

JAN BARTOŇ
Premiér Petr Fiala podržel ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku v úřadě , a ještě mu posvětil způsob, jakým odvolal ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Jurečkovo počínání odpovídá lidovecké praxi.


Odkazuji na  rozhovor s bývalým ředitelem Úřadu práce  Viktorem Najmonem. V něm Najmon podrobně vysvětluje zákulisí svého odvolání. Za podstatné považuji z rozhovoru tuto pasáž:
Ministr vás odvolal s tím, že byl s vaší prací dlouhodobě nespokojen. Výtky vám dával mnoho měsíců, kritizoval vás i veřejně. Snažil jste se jeho úkoly plnit, abyste se na postu generálního ředitele udržel? To je pravda. Kritizoval mě, to nepopírám. Míra úkolů ale rostla exponenciálně s měsíci. Hodnocení, které jsem převzal v loni v srpnu za mou práci, bylo vynikající. Dostal jsem pak ale asi šest úkolů, které jsem měl v rámci hodnocení splnit ve velmi krátkých lhůtách. Do čtrnácti dnů, do měsíce, do dvou. To považuju za nestandardní. Pan ministr mi v rozhovorech na podzim loňského roku říkal, že je s mou prací nespokojen. Dal jsem mu důkazy, že děláme všechno pro to, abychom naplnili naši úlohu.
Jurečka pak podle Najmona začal jeho práci kritizovat, dožadoval se toho, aby na vedoucí pozice byly opět jmenovány dvě ředitelky ÚP na Liberecku, které čelily vyšetřování šikany zaměstnanců ÚP a podle Najmona se šikana potvrdila.
Najmon pak tvrdí, že nelituje zveřejnění nahrávky jeho rozhovoru s Jurečkou. Jurečka na této nahrávce tvrdí –  „Buďto se spolu rozejdeme v režimu, kdy to bude v rámci jako nějakého smíru, protože musím říct, že i ta debata, kterou jsme vedli posledních 30 minut, mně neukázala, že by byla možná nějaká úprava vašeho přístupu a té formy spolupráce. “Žádám klidně férově odchod v podobě vaší rezignace a dohodu na mimořádné odměně a ukončit tu spolupráci. A já to nebudu nijak komentovat. Já tu mám připraveno služební hodnocení. Rozejdeme se standardně procesem služebního hodnocení. Nevidím, že mi to dává smysl.“
Najmon proti odvolání z funkce podal námitku a o této námitce bude rozhodovat státní tajemník. Lze očekávat, že si státní tajemník nebude chtít pálit prsty a odvolání Najmona z funkce schválí.
Nicméně, při vší „úhořovosti“ jazyka Jurečky na nahrávce lze zcela jistě jeho způsob považovat za obyčejné vydírání. Je ukryto pod „férovostí“ a pod „mimořádnou odměnou“. Pokud někoho odvolám proto, že kritizuji jeho práci a druhou rukou mu nabízím „mimořádnou odměnu“, nebudí to zrovna dobrý dojem. Lze naopak velmi úspěšně předpokládat, že Jurečka už na pozici ředitele ÚP má svého „koně“, který bude Jurečkovy nápady plnit bez námitek.
Podobně jako v případě nového ministra životního prostředí Petra Hladíka, který je místopředsedou lidovců a to je jeho jediná skutečná kvalifikace pro výkon ministerské funkce, tak i náhrada Najmona bude zcela jistě „kvalitní“ v podobném duchu. Lidovci se prostě o své kádry umějí postarat, to je o nich velmi dobře známo.
Zajímavé však může být něco jiného – zda ODS bude dále pokračovat v politice Petra Fialy a hrát to „na všechny strany“ v koalici SPOLU, nebo zda v ODS posílí ta část její reprezentace, která považuje lidovce i topku za přítěž a prosadí samostatnou kandidátku ODS do příštích voleb do poslanecké sněmovny. Obávám se, že sebevědomí ODS je na tak nízké úrovni, že bude v konglomerátu s lidovci i topkou pokračovat. Zda to v roce 2025 bude stačit na volební vítězství ve volbách do poslanecké sněmovny je však velmi nejisté.


Jan Bartoň

  The post Jenom Jurečkův trapas? Pochybuji first appeared on .


Nejčtenější za týden