V Belgii bude brzy možné si častěji měnit pohlaví i křestní jméno
RSS

V Belgii bude brzy možné si častěji měnit pohlaví i křestní jméno

Na úvod připomínám, že nejde jen o nějaký belgický rozmar, v Evropě najdeme víc zemí, které již podobné šílenosti umožňují. Takovou úpravu zákonů totiž především požaduje EU, takže dřív či později bude zaváděn všude.
Konkrétně jde o to, že si kdokoli může kdykoli změnit nejen pohlaví, ale také křestní jméno dle libosti – a to bez jakýchkoli operací či hormonální terapie. Změna pohlaví má být tedy umožněna pro kohokoli a to včetně změny jména.
Pohlaví i jméno je navíc možné si měnit opakovaně podle toho, čím se právě daný jedinec cítí být.
V podstatě to již v Belgii nějakou dobu zákon umožňoval, ale opakovaná změna byla velmi komplikovaná, zatímco nový zákon vše výrazně zjednodušuje.
Podle nového zákona bude stačit nové pohlaví a křestní jméno pouze nahlásit na matrice – a to opakovaně. A zákonodárci samozřejmě nezapomínají ani na to, že v pokrokových zemích nejsou jen muži a ženy, ale na výběr je mnohem víc pohlaví …
Brzy bude možné v Belgii několikrát změnit pohlaví a křestní jméno. Rada ministrů v reakci na vyjádření Ústavního soudu schválila první část nápravy transgenderového zákona. Ten skutečně zrušil některá ustanovení zákona o transgenderových osobách ze dne 25. června 2017.
V této první fázi je zrušena zásada neodvolatelnosti i řízení před rodinným soudem, oznamuje ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne. Konkrétně bude v zásadě zrušena neodvolatelnost rozhodnutí.
To znamená, že lidé budou moci opakovaně změnit své pohlaví a křestní jméno – a to tolikrát, kolikrát bude třeba. Podobně bude zrušeno i řízení před rodinným soudem.
Proto bude vždy možné změnit registraci pohlaví nebo jméno u matrikáře stejným jednoduchým postupem jako při první změně. Později se druhá fáze reformy zaměří na možnost uznání pro osoby s nebinární identitou.
Ústavní soud konstatoval, že absence této možnosti porušuje princip rovnosti pro ty, kteří nemohou spadat do kategorie „muž“ nebo „žena“. „Je důležité, aby byla respektována práva transgender lidí a aby mohli změnit svou registraci pohlaví podle své genderové identity, bez zbytečných nebo hnidopišských postupů.
Ústavní soud správně poukázal na to, že původní zákon je v této oblasti nedostatečný. Nyní chceme tuto situaci napravit tímto zákonem, aby transgender lidé byli uznáváni takoví, jací jsou,“ řekl ministr.
Tolik novinky z Belgie.
Jak dlouho potrvá, než bude nový zákon platit také u nás? EU již na jeho přijetí tlačí, takže lze očekávat, že do roka jej vždy poslušná vláda schválí…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek V Belgii bude brzy možné si častěji měnit pohlaví i křestní jméno se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden