Keňský prezident varoval před „používáním“ dolaru
RSS

Keňský prezident varoval před „používáním“ dolaru

Prezident William Ruto nyní říká, že bohatí lidé, kteří hromadí dolary na místním trhu, brzy utrpí ztráty, protože jeho administrativa zavedla opatření, která zajistí, že poptávka po zahraniční měně se v nadcházejících týdnech sníží. (Foto: Flickr)







Prezident Ruto ve středu v Nairobi při příležitosti uvedení společnosti Laptrust Imara (REIT) na nairobskou burzu cenných papírů (NSE) uvedl, že jedno z těchto opatření spočívá v tom, že stát dokončí dohodu, která umožní dovozcům ropy nakupovat tuto komoditu za šilinky namísto dolarů.



Dovoz ropy představuje až 30 % ročních výdajů Keni za dovoz.




Největší keňský poskytovatel energie nabízí geotermální energii těžařům bitcoinů
Sektor potřebuje každý měsíc téměř 64 miliard kš (500 milionů dolarů), aby mohl dovážet naftu, benzín a petrolej a uspokojit rostoucí poptávku země po těchto produktech.



Výkyvy zahraničních měn jsou významným faktorem v nákladech na pořízení ropných produktů, jejichž je Keňa čistým dovozcem.



„Právě jsme uzavřeli tržní dohodu v našem sektoru pohonných hmot, díky níž bude mít Keňa přístup ke všem našim potřebám pohonných hmot na základě odloženého šestiměsíčního úvěru, který každý měsíc eliminuje poptávku po 500 milionech dolarů z tohoto trhu,“ uvedl prezident Ruto.




Iráčané se snaží zbavit v panice dolarů, po tomto kroku irácké centrální banky
„Dávám vám bezplatnou radu, že ti z vás, kteří hromadí dolary, se brzy mohou dostat do ztráty. Raději udělejte, co musíte, protože tento trh bude za pár týdnů jiný.“



Dodal také, že stát spolupracuje s keňskou centrální bankou (CBK) na obnovení devizového trhu, aby se dále řešila dolarová krize.



„Jsem rád, že se hráči v tomto sektoru včetně našich bank hlásí, účastní se a spolupracují s centrální bankou, abychom mohli znovu převzít kontrolu nad naším trhem, aby nebyl narušován zprostředkovateli,“ řekl prezident Ruto.



„Udělali jsme, co jsme jako vláda udělat museli, abychom zajistili, že ulehčíme lidem, kteří chtějí realizovat své výnosy v dolarech.“



Zdroj: businessdailyafrica.com




Kolaps dolaru je nyní v pohybu? Saúdská Arábie signalizuje konec
Článek Keňský prezident varoval před „používáním“ dolaru se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden