Nový rozhovor s expertem na energetiku Ing. Vladimírem Štěpánem o tom, proč jsou v ČR pořád předražené energie a kam vše spěje – 1. část
RSS

Nový rozhovor s expertem na energetiku Ing. Vladimírem Štěpánem o tom, proč jsou v ČR pořád předražené energie a kam vše spěje – 1. část

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s Ing. Vladimírem Štěpánem
V březnu a dubnu dorazí mnoha domácnostem vyúčtování za energie a na něm částky násobně vyšší než v minulých letech. Skupina ČEZ, výrobce a dodavatel elektřiny, které ČR stále vyrábí více než sama spotřebuje, zvýšila v roce 2022 osmkrát svůj čistý zisk. Stát coby majoritní akcionář ČEZu dostane stomiliardovou dividendu. „Je to nejhorší selhání státu, jaké může být. Naši odběratelé zaplatí zbytečně navíc stovky miliard, protože naše vláda zastropovala ceny energií nejvýš v celé Evropě. Nejhorší na tom je, že je to zřejmě úmysl, když vláda, která vždycky dělá to, co chce EU, zastropuje ceny mnohem výše, než doporučuje EU, úplně jinou metodikou. A ještě k tomu doplatí dodavatelům rozdíl mezi zastropovanou cenou a cenou na burze,“ říká Vladimír Štěpán. Vládu a její ekonomickou a energetickou politiku kritizuje veřejně již delší dobu a byl i jedním z mluvčích na podzimních demonstracích.


„Kdyby vláda provedla to, co jsme my jako odborníci říkali na zářijové demonstraci, tak už máme po krizi,“ tvrdí Vladimír Štěpán s tím, že vláda a mainstreamová média nejeví žádný zájem o obsah projevů. Pouze dehonestují účastníky demonstrací a odvádějí pozornost od jádra problému, od tristní ekonomické situace ČR. Tak je tomu podle Štěpána i v případě kauzy hrozícího odvolání děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka, kterého se Štěpán spolu s kolegy zastal v dopise adresovaném rektorovi . Rozhovor o aktuální situaci v energetice, o výhledech do budoucna, aroganci a neschopnosti vlády a „renesanci“ cenzury a totalitních praktik, jsme rozdělili do dvou částí. První přinášíme dnes a na pokračování se můžete těšit ve čtvrtek 30. března.
Kdo je Ing. Vladimír Štěpán
Expert na energetiku, energetický konzultant, člen pracovní skupiny Energie není luxusní zboží. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Již od studií se věnuje energetice a vedle toho i životnímu prostředí a makroekonomice. Jako obchodní ředitel ČPP byl odpovědný za kontrakty na import plynu do ČR, později i na Slovensko. V letech 2018-2019 byl poradcem plynárenských společností, vládních institucí a zástupců SR v EU ve věci obhájení perspektivy zemního plynu do roku 2040.  Byl poradcem nadnárodních evropských energetických společností v mezinárodních projektech v Chorvatsku, Řecku, Izraeli, Mongolsku a Číně, vystupoval jako expert v mezinárodních arbitrážních řízeních. Spolupracoval rovněž s vládní komisí pro přípravu nové energetické politiky ČR (Pačesova komise) a byl řadu let poradcem ERÚ ČR v oblasti plynárenství a teplárenství. Je spoluzakladatelem poradenské společnosti ENA s.r.o., po rozdělení společnosti v roce 2015 založil společnosti PSC Call s.r.o. a Enas s.r.o.
 



#gap-2134276770 {
padding-top: 30px;
}








#image_634857288 {
width: 100%;
}






#gap-825495659 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee





#gap-1466641972 {
padding-top: 30px;
}




Článek Nový rozhovor s expertem na energetiku Ing. Vladimírem Štěpánem o tom, proč jsou v ČR pořád předražené energie a kam vše spěje – 1. část se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden