Blinken připustil změny hranic Ukrajiny při mírovém vyjednávání
RSS

Blinken připustil změny hranic Ukrajiny při mírovém vyjednávání

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek navrhl, aby při určování budoucích hranic Ukrajiny hrála roli diplomacie, a zároveň potvrdil, že veškerá mírová rozhodnutí musí učinit Kyjev. (Foto: Flickr)







Blinken opakovaně prohlásil, že válku bude třeba ukončit diplomacií, ale odmítl krátkodobé vyhlídky na rozhovory, protože se domnívá, že Rusko to nemyslí vážně, a zaměřil se na pomoc ukrajinské armádě při odrážení invaze.



Při vystoupení v Kongresu Blinken zřejmě připustil, že ukrajinské síly nebudou schopny získat zpět všechna území, která mají v hledáčku.




„Je hotovo“, odeslala britská premiérka minutu po explozi Nord Stream, tvrdí Dotcom
„Myslím si, že na Ukrajině bude území, o které jsou Ukrajinci odhodláni bojovat na zemi; může existovat území, o kterém se rozhodnou, že se ho budou muset pokusit získat zpět jinými způsoby,“ řekl Blinken.



Odpovídal na otázku republikánského zástupce Chrise Stewarta, který se ptal, zda Spojené státy podporují prezidenta Volodymyra Zelenského ve snaze získat zpět Krym, který Moskva zabrala a anektovala v roce 2014.



„Mám velkou obavu, aby nebylo uznáno, že Krym je jiný než východní Donbas,“ řekl Stewart s odkazem na oblast, kde se při invazi vedly těžké boje.




Blinken označuje sabotážní útoky na plynovody Nord Stream za „obrovskou příležitost“
„Pokud je naším závazkem a dohodou s panem Zelenským, že vás budeme podporovat, ať už chcete dosáhnout čehokoli, včetně toho, že na Krymu nebude vůbec žádná ruská přítomnost, pak si koledujeme o světovou křivdu,“ dodal.



Blinken zdůraznil, že „ to musí být ukrajinské rozhodnutí o tom, jakou chtějí mít budoucnost a jak to dopadne z hlediska suverenity, územní celistvosti nezávislosti země“ .



„V zájmu všech nechceme, aby se to urovnalo na místě a způsobem, který prostě vybízí Rusy k resetu, přezbrojení a následnému opětovnému útoku,“ řekl.




Uniklé špionážní dokumenty odhalují, co chtěl Putin udělat s Ukrajinou
Spojené státy a všichni jejich evropští spojenci odmítli uznat moskevskou anexi Krymu, kde Rusko v roce 2014 uspořádalo referendum, které Kyjev ani Západ neakceptovaly.



V lednovém projevu na fóru v Davosu Zelenskyj uvedl, že cílem Ukrajiny je získat zpět Krym, který nazval „naší zemí“ . Moskva odmítla zahrnout Krym, kde ruskojazyčné obyvatelstvo tvoří většinu, do případných mírových rozhovorů.



Zdroj: france24.com
Článek Blinken připustil změny hranic Ukrajiny při mírovém vyjednávání se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden