Pokrytecké odsuzování Muskova záměru koupit Twitter
RSS

Pokrytecké odsuzování Muskova záměru koupit Twitter

ALAN M. DERSHOWITZ


Krajní levice z rozhodnutí Elona Muska koupit  Twitter  naprosto šílí. Jedním z jejich  argumentů , který nahlas vyslovil bývalý ministr práce Robert Reich, je, že tak důležitou mediální platformu by neměl vlastnit a ovládat žádný jednotlivec. Tento argument, opakovaný ostatními, je naprosto falešný a pokrytecký. Představte si, že by  Twitter  místo Elona Muska koupil George Soros. Reich by skákal radostí a stejně tak by byli radostí bez sebe i ostatní Muskovi kritici. Nevybavuji si, že by někdo něco namítal, když Jeff Bezos koupil deník  Washington Post – nejvlivnější noviny v hlavním městě naší země. Jeff Bezos byl naopak oceněn za to, že vnesl do tohoto deníku liberálnější pohled.





Jednotlivci a úzce propojené rodiny v naší zemi již dlouho vlastní celou řadu důležitých médií. Nevěřte tedy tomu, co Reich i ostatní kritici říkají o tom, proč jsou proti koupi  Twitteru  Elonem Muskem.
Skutečným důvodem jsou samozřejmě obavy krajní levice ze ztráty kontroly nad sociálními médii. Nedávné průzkumy veřejného mínění naznačují, že naprostá většina zaměstnanců sociálních sítí jsou Demokraté, kteří se přiklánějí k levici. Levicoví fanatici tleskali, když tato média upírala americké veřejnosti její právo na svobodu slova a její právo slyšet názory lidí, s nimiž krajní levice nesouhlasí. Největší obavy vyjadřované těmito výmluvnými obránci svobody projevu, se týkají toho, že Donaldu Trumpovi bude – nedej bože – dovoleno vrátit se na  Twitter  a veřejnost tak bude moci číst a hodnotit jeho tweety. Mně osobně se spousta Trumpových názorů nelíbí. Byl bych radši, kdyby Trump 6. ledna 2021 ten svůj projev nepronesl, a věřím, že volby v roce 2020 vyhrál Joe Biden férově a spravedlivě. Přesto nechci, aby nějací anonymní platoničtí strážci rozhodovali o tom, zda mohu číst tweety Donalda Trumpa a jiných lidí, s kterými třeba nesouhlasím.
To, čeho se Robert Reich a jemu podobní opravdu bojí, je skutečná svoboda slova. Z pochopitelných důvodů se obávají populismu, který se rozšířil po celém světě, protože má tendenci se přiklánět doprava. Demokracie a svoboda slova však vyžadují, aby na trhu myšlenek byly dostupné všechny názory. Správnou reakcí na nepřijatelné řeči není cenzura ze strany sociálních médií, ale otevřené platformy, které na ně umožňují robustně reagovat. Donald Trump by měl na své tweety dostávat odpovědi a jeho názory by neměly být potlačovány. To ale krajní levici neuspokojí. Jak upřímně  tweetoval  prezident NAACP Derrick Jackson:
„Pane Musku, svoboda slova je úžasná ale nenávistné projevy jsou nepřijatelné. Dezinformace, mylné informace a nenávistné projevy na  Twitter  NEPATŘÍ.“
Spolu s dalšími Elona Muska  vyzval , aby uživatelům  Twitteru  nadále upíral právo číst Trumpovy tweety:
„Pane Musku, nedovolte pětačtyřicítce se vrátit na tuto platformu. (Poznámka překladatele: Donald Trump byl 45. prezidentem USA.) Nedovolte, aby se  Twitter  stal živnou půdou pro nenávistné projevy, mylné informace a dezinformace. Ochrana naší demokracie je nanejvýš důležitá.“
„Pane Musku, v ohrožení jsou jak životy, tak americká demokracie. „
Elon Musk je soukromá osoba, která není vázána Prvním dodatkem. Může cenzurovat, pokud se pro to rozhodne, ale může také cenzuru odmítnout. Na  Twitter  bude moci aplikovat to, co o naší Ústavě jednou  řekl  předseda Nejvyššího soudu USA William Rehnquist: „Podle Prvního dodatku neexistuje nic takového jako falešná myšlenka.“  Twitter  by to měl přijmout jako svůj základní princip a neměl by odmítat myšlenky s odůvodněním, že jsou „falešné“. To však neznamená, že  Twitter  nebude aplikovat žádnou cenzuru – dokonce i První dodatek umožňuje cenzuru úzce definovaných kategorií projevů, jako je přímé podněcování k násilí, dětská pornografie a zlomyslné pomluvy. Toho se ale krajní levice neobává. To, čeho se lidé jako Reich a Jackson bojí, jsou myšlenky, které se jim nelíbí, informace, které se liší od jejich narativu, a nenávistné projevy ve smyslu, který definují oni sami.
Výsledkem byla u mnoha sociálních médií silná zaujatost ve prospěch krajní levice a proti krajní pravici. I když s touto levicovou orientací často souhlasím a je v souladu s mými osobními politickými preferencemi, tak důrazně vyžaduji právo číst i protichůdné názory. Jak kdysi  řekl  Bertrand Russell: „Celý problém světa spočívá v tom, že blázni a fanatici jsou si vždy velice jistí a moudří lidé jsou plní pochybností.“
Rozhodnutí Elona Muska koupit  Twitter  ohrožuje levicovost současných sociálních médií. To, že chce Elon Musk koupit  Twitter , vítám a vroucně doufám, že jej bude provozovat v duchu našeho velkého experimentu ve věci svobody – Prvního dodatku.



 
Alan M. Dershowitz,  překlad původního textu:  The Hypocrisy in Condemning Musk’s Purchase of Twitter,  překlad: Libor Popovský, Helena Kolínská
The post Pokrytecké odsuzování Muskova záměru koupit Twitter first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden