Islamismus v Turecku: Sex s dětmi je OK, jeho kritika je urážka
RSS

Islamismus v Turecku: Sex s dětmi je OK, jeho kritika je urážka



BURAK BEKDIL




Tato smutná historie nemá konce. Islamisté s odkazem na  hadísy  – pochybný zdroj výroků proroka Mohameda napsaný 200 let po jeho smrti, na němž se islamističtí učenci ani po 14 stoletích nikdy neshodli – hájí svou oplzlou touhu po nezletilých dívkách. [Zde je dlouhý  seznam případů pedofilie spáchaných islamisty v posledních letech v Turecku.]





Naposledy, v listopadu 2022, šokovala Turecko  zpráva , že prominentní islámský šejk, vůdce sekty  Hiranur  zuřivě oddané prezidentu Recepu Tayyipovi Erdoğanovi, provdal svou šestiletou dceru za svého 29letého následovníka. Šestiletou! Holčička byla nucena k sexu a ve svých 14 letech se stala matkou. Když podala stížnost u státního zastupitelství, tak se nic nedělo, protože Erdoganovy úřady zřejmě nechtěly prorežimnímu šejkovi způsobit nějaké nepříjemnosti.
Mladá žena, které je nyní 24 let, nakonec shromáždila důkazy o svém dlouholetém zneužívání, zveřejnila je a teprve poté justice zasáhla. Původně se soud rozhodl stíhat podezřelé na svobodě, ale pod obrovským tlakem veřejnosti soud zadržel otce i manžela. Otec prohlásil, že se zodpovídá pouze Alláhovi, nikoliv soudu.
Při prvním soudním jednání v lednu 2023 se před budovou soudu  shromáždili  věrní členové sekty  Hiranur  “na protest proti soudnímu řízení vedenému proti jejich šejkovi”. Na obranu dívčina otce křičeli: “ Alláhu akbar  [ Alláh je veliký ].” Soud ihned  zakázal  sdělovacím prostředkům o kauze při budoucích přelíčeních informovat. Další jednání soudu bylo odročeno na 27. února.
Turecký direktoriát pro náboženské záležitosti –  Diyanet  – úřad podléhající osobní Erdoğanově autoritě, opět šokoval národ, když krátce po nejhorší katastrofě v moderních dějinách Turecka –  zemětřesení  o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice, které zasáhlo jihovýchod Turecka a severní část Sýrie, a které zabilo téměř  50 000 lidí  a více než 100 000 zranilo, vydal další islámskou fatvu (náboženské stanovisko).
V 10 provinciích zasažených tímto zemětřesením žije šestina z celkových 85 milionů obyvatel Turecka.
Záchranné týmy a pomoc vyslalo více než 75 zemí; izraelský záchranný tým byl druhý největší. Ministři zahraničí USA a Řecka ve snaze projevit solidaritu navštívili oblast zasaženou zemětřesením. Tisíce dětí vytažených z trosek nyní nemají rodiny. O adopci těchto sirotků  požádalo  více než 300 000 tureckých rodin.
Co by v tragédii takového rozsahu mohlo být hlavním zájmem nejvyšší náboženské autority trpící země? Pomáhat při záchranných pracích? Ne, to vůbec není hlavní starostí  Diyanetu .
“Z hlediska islámu neexistuje žádná překážka pro uzavření manželství mezi osvojitelem a adoptovaným dítětem.”  zní  fatva vydaná  Diyanetem . Co?! Vypadá to surrealisticky, děsivě. Zdá se ale, že z pohledu tureckých islamistů to je úplně normální.  Diyanet  pokračoval:
“Ačkoliv islám propaguje ‘péči a ochranu osiřelých dětí,’ tak neuznává institut osvojení, což má určité právní důsledky. Vztah mezi osvojitelem a osvojeným dítětem nevytváří překážku pro uzavření manželství, a stejně tak není možné, aby osvojitelé přijali adoptované dítě za vlastní.”
Sekulární Turci byli opět pobouřeni. Prominentní publicista Fatih Altaylı na svém  twitterovém  účtu napsal:
“Chápeme, že jste opravdu zvrhlíci, ale co děláte v instituci, jako je  Diyanet ? Jste úchylové. Táhněte do pornoprůmyslu.”
Je zde také jeden právní problém. Centrum pro práva dětí Istanbulské advokátní komory  uvedlo , že tato fatva jde proti tureckému Občanskému zákoníku. Centrum uvedlo, že článek 129 Občanského zákoníku zakazuje manželství mezi osvojitelem a osvojencem a článek 500 přiznává osvojencům dědické právo. Dále centrum uvedlo, že stanoviska  Diyanetu  by neměla být v rozporu s tureckou ústavou a zákony. Jakožto nejvyšší náboženská autorita turecké vlády za Erdoğana dává  Diyanet  svolení k nezákonnému činu pod záminkou islámského práva – podle  Diyanetu  adoptivním rodičům nic nebrání, aby uzavřeli a dovršili manželství s adoptovanými dětmi, které přežily zemětřesení.
A pak další úder:  Diyanet   podal  trestní oznámení na Fatiha Altaylıho s odůvodněním, že na sociálních sítích sdílel “vážné urážky vůči  Diyanetu  a jeho zaměstnancům”. Pokud má být Altaylı popotahován za jeho tweet, tak jeho jedinou chybou je to, že tuto pedofilní náboženskou instituci neurazil dostatečně.
A to není vše. Erdoğan se nezaměřuje na úsilí o pomoc postiženým a na utrpení svého národa. Turecký dozorčí orgán pro rozhlasové a televizní vysílání (RTÜK)  pozastavil  na tři dny provoz televizních stanic  Halk TV ,  KRT  a  Tele1  a udělil pokutu televizní stanici  Fox TV , s odůvodněním, že “jejich zpravodajství o zemětřesení bylo vůči vládě nespravedlivě kritické.”
Všeobecné volby jsou v Turecku naplánovány na letošní jaro. Turecký lid a NATO si zaslouží něco lepšího.


 
Burak Bekdil, překlad původního textu:  Turkey: Islamist Sex with Children Is Fine; Condemning It Is an Offense,  překlad: Libor Popovský, Helena Kolínská
 

The post Islamismus v Turecku: Sex s dětmi je OK, jeho kritika je urážka first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden