Berlín: Referendum o klimatické neutralitě města selhalo, voliči o ně neměli zájem
RSS

Berlín: Referendum o klimatické neutralitě města selhalo, voliči o ně neměli zájem

Včera proběhlo v Berlíně referendum, které mělo rozhodnout, zda se německá metropole stane  plně udržitelnou – klimaticky neutrální – a to nejpozději do roku 2030. Berlín měl jít příkladem dalším evropským městům, která ho měla časem následovat.
Jen díky nezájmu voličů je referendum, které proběhlo včera, bezpředmětné, i když mírná většina těch, kdo se k volebním urnám dostavili, hlasovala pro zavedení tvrdých klimatických pravidel.
Je tak trochu škoda, že se nepovedlo najít dostatek hlasů pro to, aby byl Berlín první plně „udržitelnou“ evropskou metropolí. Ano, z mého pohledu to skutečně škoda je, protože jen názorný příklad může otevřít oči zaslepencům.
Situace v Berlíně by totiž byla velmi podobná jako vloni na Srí Lance, kde po relativně krátké době od vyhlášení „první klimaticky udržitelné a uhlíkově neutrální země“ došlo k totálnímu kolapsu – a to jak hospodářskému, tak politickému a společenskému.
Berlín by dopadl podobně a byl by nakonec odstrašujícím příkladem pro ostatní.
I když příznivci získali 50,9 procenta odevzdaných hlasů – tedy těsnou většinu, referendum  zjevně selhalo. Pro referenda v hlavním městě platí minimální míra souhlasu 25 procent všech oprávněných voličů. Při volební účasti 30 procent by muselo být odevzdáno výrazně více než 80 procent hlasů, aby se referendum stalo zákonem.
Zde jen připomínám, že Berlín je sám o sobě jednou ze spolkových zemí a má tedy i svoji vlastní vládu a zákony, které se mohou v některých oblastech lišit od zákonů jiných spolkových zemí.
Referendum stanovilo, že Berlín se musí stát „klimaticky neutrálním“ již v roce 2030 – zatímco v celém Německu je tento cíl stanoven až do roku 2045. Aby bylo dosaženo klimatické neutrality, musí letadla, spalovací automobily, elektrárny, továrny nebo topné systémy snížit své „klimaticky škodlivé“ emise asi o 95 procent ve srovnání s rokem 1990.
To by znamenalo nejen zákaz dopravních prostředků se spalovacím motorem na území města, ale také značné omezení letecké dopravy a úplné vyřazení neekologických způsobů vytápění.
V Berlíně byl proti referendu dokonce i červeno-rudo-zelený Senát. Předpokládal, že zavedení „klimatické neutrality“ do roku 2030 nebude možné. Referendum podpořili mimo jiné členové Zelených a Levice, ekologické organizace a sdružení nájemníků, jakož i umělci. Zvláště angažovaná byla dědička Reemtsmy Luisa Neubauerová. Kampaň také získala značné finanční prostředky od americké nadace.
Berlín ovšem není jediným německým městem, které si hodlá stanovit podobné cíle. Podle sdružení German Zero asi 70 měst v Německu usiluje o cíl stát se klimaticky neutrálními nejpozději do roku 2035. Na evropské úrovni Evropská komise podpoří 100 obcí, které se do roku 2030 zapojí do „Mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města.“
To se samozřejmě týká měst po celé EU, takže pokud máte na radnici pokrokové zastupitelstvo typu Pirátů, TOP09 a Zelených, pak je možné, že právě i vaše obec se do tohoto projektu zapojí.
Berlín tedy – alespoň prozatím – nebude zavádět drakonické zákony, které by město v jistých ohledech navrátilo někam do 19. století. Ovšem to neznamená, že se k něčemu podobnému neodhodlají další města kdekoli v EU.
Pokud se i vaše město pokouší zapojit do projektu 15minutových měst a smart city, pak se můžete dočkat i toho, že se rozhodne následovat projekt města „udržitelného a uhlíkově neutrálního.“ A to i bez referenda…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Berlín: Referendum o klimatické neutralitě města selhalo, voliči o ně neměli zájem se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden