„Švédsko je dobré,“ říká Hassan, který za 11 let v zemi nikdy nepracoval
RSS

„Švédsko je dobré,“ říká Hassan, který za 11 let v zemi nikdy nepracoval

Ve Švédsku žije nejpočetnější somálská komunita v Evropě v přepočtu na počet obyvatel. A není divu, když Somálci již dávno zjistili, že na velmi pohodlný život ve Švédsku ani nemusí chodit do práce. Ostatně, jen 8 dospělých Somálců z tisíce někdy pracovalo , tedy – jinak řečeno – 992 z tisíce žije v této severské zemi výhradně ze sociálních dávek.
A nejinak je tomu v případě Hassana (viz titulek), který si nemůže pobyt ve Švédsku vynachválit…
Otci devíti dětí Hassanu Dhgey Himiyemu z Filipstadu se před 11 lety podařilo dostat ze Somálska do Švédska. Skutečný jackpot – jak se ukázalo – protože ani o 11 let později v zemi nikdy nemusel hnout prstem, přesto si žije velmi pohodlný život.
Hassan sám je toho názoru, že Švédsko je opravdu skvělá země.
„Švédsko je dobré,“ říká SVT (obdoba naší ČT) a zdůrazňuje:
„Ve Švédsku je to velmi dobré.“
Toto prohlášení je v souladu s předchozími údaji, které ukazují, že Somálci jsou výrazně spokojenější se životem ve Švédsku než etničtí Švédové. Nejvíce spokojeni se Švédskem jsou negramotní Somálci, podle SvD, která popisuje skupinu jako „nejpyšnější Švédy“ vůbec.
Podle  YLE  je však až devět z deseti somálských přistěhovalců negramotných.
„Ti, kteří se cítí ve Švédsku nejvíce doma a hrdí, jsou Somálci,“ řekl Bi Puranen, generální tajemník World Values Survey, když byl průzkum prezentován.
V případě Hassana z Filipstadu SVT přinesla „dojemnou“ reportáž, kde se veřejnoprávní televize snaží, aby to vypadalo, že v posledních 11 letech nedělal Hassan nic jiného, než že se ucházel o práci, ale nikdy žádnou nedostal.
Podle SVT má Hassan stáž na oddělení trhu práce a integrace (sic!) v obci.
Jak se tam má čas školit, je však nejasné, protože podle SVT má muž devět dětí, o které se stará sám, protože se před dvěma lety stal vdovcem.
Nicméně, jak manželka zemřela, není jasné.
“ Rozhodně nemáme práci pro všechny, kteří přišli, ale snažíme se jim pomoci a učinit je co nejvíce zaměstnatelnými“, říká městská radní Åsa Hååkman Erikssonová (S) pro SVT.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 4 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden