Glosa MM: O investování
RSS

Glosa MM: O investování

MIROSLAV MACEK
Rada bezpečnosti OSN neschválila rezoluci o zřízení komise pro vyšetřování diverzí na plynovodech Nord Stream.
To dá rozum, vždyť je přece vše jasné: USA nebo NATO to rozhodně nebyly.
Maďarská diplomacie kritizuje potlačování jazykových práv maďarské menšiny v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Dokud se lidskoprávní situace nezlepší, plánuje blokovat integraci Kyjeva do evropských a transatlantických struktur, uvedl ministr zahraničních věcí Maďarska Péter Szijjárto.
Dodávám:
Ti Maďaři jsou nepoučitelní! Jako by nevěděli, že v případě Ukrajiny spousta samozřejmostí neplatí a je jim předem odpuštěno, protože nebýt jich, ruská vojska by už byla, jak se vyjádřili mnozí politici v Lisabonu a u kanálu La Manche, že ano?
Stávka dopravních odborů téměř paralyzovala veřejnou dopravu v Německu . Zaměstnanci žádají zvýšení platů
Německo chystá v příštích letech pětinásobně zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině ze 3 miliard eur na 15 miliard.
Tomáš Pergler na SeznamZprávy:
Rusko v obsazených částech Ukrajiny mohutně opravuje, buduje a poskytuje vysoké penze. Uplácí tím obyvatele a permanentní kampaní se je snaží přimět k přijetí ruského občanství.
Charles Hugh Smith, autor několika knih o investování:
V době, kdy jsou peníze levné, tak poptávka po bezpečných aktivech vyžene jejich cenu „až na Měsíc“. Kromě toho také stoupá cena spekulativních aktiv. A co se stane? Zvýšená cena aktiv slouží jako zástava, což umožňuje další zadlužování, které je stále vnímáno jako bezpečné. Jde ovšem o bezpečí iluzorní, stojící na ceně odvozené z investiční bubliny vyvolané dostupností půjček.
Když se schopnost půjčovat si vyčerpá, tak už ceny dál nerostou, začnou klesat, a tím celá bublina splaskne. S klesající cenou ovšem padají i ceny zástav, vůči kterým byl dluh vytvořen, což pošle ke dnu věřitele. Tento proces je nevyhnutelný a žádná měnová politika centrální banky ho nezastaví.
„Je mi líto, ale globální bankrot je již zpečetěn. Příliš mnoho dluhů bylo navršeno na neexistující zástavy a příjmy plynoucí z růstu aktiv v bublině (například kapitálové zisky, daně z rozvoje atd.). Asymetrie je nyní tak extrémní, že i mírný pokles ocenění aktiv/kolaterálu v důsledku obyčejné recese hospodářského cyklu vyvolané zpřísněním finančních podmínek vyvolá kolaps všeobjímající bubliny a hory globálního dluhu spočívajícího na větrem rozfoukaných píscích neexistujícího kolaterálu.“

MACEK Miroslav
The post Glosa MM: O investování first appeared on .


Nejčtenější za týden