Výrobce munice brzdí datové centrum TikToku, které vysává elektřinu
RSS

Výrobce munice brzdí datové centrum TikToku, které vysává elektřinu

Stížnosti prezidenta Zelenského na zpomalení a zastavení tempa dodávek munice, které na Ukrajinu přicházejí ze Západu, byly možná „vyslyšeny“ – v příběhu, který je téměř příliš absurdní na to, aby byl vymyšlený. (Foto: Wikimedia / ilustrační)







„Problém“ byl zřejmě odhalen:



Jeden z největších evropských výrobců munice uvedl, že snahy o uspokojení prudce rostoucí poptávky v důsledku války na Ukrajině byly zbrzděny novým datovým centrem TikTok, které si monopolizuje elektřinu v regionu poblíž jeho největší továrny.




Ukrajinský voják odhalil kradenou humanitární pomoc v obchodě
Dotyčné datové centrum se nachází v Norsku, ale šéf společnosti Nammo – zkratka pro Nordic Ammunition Company – si ve vyjádřeních poskytnutých FT stěžoval, že expanzi jeho společnosti (kterou spoluvlastní norská vláda), v současné době brání výstavba nového datového centra TikTok, které se chystá vysávat elektřinu v oblasti. Nammo patří mezi největší evropské výrobce munice.



„Jsme znepokojeni, protože vidíme, že náš budoucí růst je ohrožen ukládáním kočičích videí,“ řekl generální ředitel Morten Brandtzæg listu Financial Times.



Vzhledem k tomu, že toto prohlášení zní, jako by mohlo být pouhou hyperbolou, FT požádaly o vyjádření místní norskou energetickou společnost:




Překročme kvůli Ukrajině „červenou linii“, vyzval litevský prezident
Místní energetická společnost Elvia potvrdila, že elektrická síť nemá po příslibu datovému centru žádnou volnou kapacitu, protože ji přiděluje podle zásady „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. „Pokud si Nammo objedná kapacitu, bude v závislosti na tom, kolik jí potřebuje, nějakou dobu trvat, než bude k dispozici, protože přenosovou síť je třeba posílit,“ uvedla Elvia.



Další ironií je, že Norsko je členem NATO. Vznikající frustrace a napětí mezi norským výrobcem munice napojeným na stát a společností TikTok, kterou vlastní mateřská společnost ByteDance se sídlem v Pekingu, již vede k otázkám, zda se nejedná o nějaký záměrný plán spojený s geopolitickými zájmy Číny.




Dánsko předalo Ukrajině všechny své samohybné houfnice Caesar
One of those stories in which news threads converge. An ammunition maker in Norway is struggling to expand a factory because a TikTok data centre is using up all the spare power "Our future growth is challenged by the storage of cat videos" https://t.co/SBt43cWcN3 — Finbarr Bermingham (@fbermingham) March 27, 2023 Zajímavé je, že Brandtzæg vidí, že nedostatečný přístup k přebytkům elektřiny potřebným pro rozšíření závodu přímo ovlivňuje schopnost jeho společnosti udržet krok s poptávkou založenou na neustálých potřebách Ukrajiny:



Brandtzæg uvedl, že poptávka po dělostřeleckých nábojích je více než 15krát vyšší než obvykle. Podle šéfa společnosti Nammo potřebuje evropský muniční průmysl investovat 2 miliardy eur do nových továren jen proto, aby dokázal udržet krok s poptávkou z Ukrajiny, o dalších evropských zemích nemluvě.




USA zvažují plán poskytnout Ukrajině tisíce dříve zabavených íránských zbraní
Zdůraznil: „V současné době je v Německu v provozu několik nových zbraní: „Vidíme mimořádnou poptávku po našich výrobcích, jakou jsme v naší historii ještě nezažili.“ Další podrobnosti přináší FT:



TikTok letos staví tři datová centra s možností přidat do roku 2025 další dvě v Hamaru, 25 km východně od Raufossu, uvedl tento měsíc norský poskytovatel datových center Green Mountain.



Brandtzæg byl dotázán, zda se domnívá, že je to všechno čistě náhodné, na což odpověděl: „Nevylučuji, že to není čistě náhoda, že se tato aktivita nachází v blízkosti obranné společnosti. Nemohu to vyloučit.“ To přirozeně vede k otázce, kde jinde v Evropě se to děje?



Zdroj: ft.com




Munice s ochuzeným uranem není problém, tvrdí Drábová. Jaká je realita?
Článek Výrobce munice brzdí datové centrum TikToku, které vysává elektřinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden