Musk a odborníci vyzývají k pozastavení vývoje systémů umělé inteligence
RSS

Musk a odborníci vyzývají k pozastavení vývoje systémů umělé inteligence

Toto poselství bylo předáno v otevřeném dopise, který podepsaly stovky největších technologických osobností, včetně Elona Muska. (Foto: Flickr)







Elon Musk spolu se skupinou odborníků na umělou inteligenci a vedoucích pracovníků v oblasti technologií vyzvali v úterý zveřejněném otevřeném dopise špičkové laboratoře umělé inteligence, aby dočasně pozastavily vývoj pokročilejších systémů umělé inteligence, než je GPT-4.




Civilizační kolaps? Musk varoval před světovou vládou
Otevřený dopis, který vydala nezisková organizace Future of Life Institute, čítá přibližně 1 000 signatářů, mezi nimiž jsou kromě Muska také spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak, generální ředitel Stability AI Emad Mostaque a autor knihy Sapiens Yuval Noah Hararias. Vyzývá k okamžitému pozastavení výcviku systémů na dobu nejméně šesti měsíců, které musí být veřejné, ověřitelné a musí zahrnovat všechny veřejné subjekty.



„Systémy umělé inteligence s lidskou konkurenční inteligencí mohou představovat hluboké riziko pro společnost a lidstvo, jak ukázal rozsáhlý výzkum a potvrdily špičkové laboratoře umělé inteligence,“ začíná dopis.




Slyšení cenzury na Twitteru v USA. Všimnou si i česká média?
Otevřený dopis přichází několik týdnů po veřejném debutu GPT-4 společnosti OpenAI, což je velký jazykový model, který pohání ChatGPT. Jedná se zároveň o nejpokročilejší systém umělé inteligence, který kdy existoval a který dokázal svými schopnostmi ohromit i vyděsit odborníky na umělou inteligenci.



„Pokročilá AI by mohla představovat zásadní změnu v historii života na Zemi a měla by být plánována a řízena s odpovídající péčí a prostředky,“ píše se v dopise. „Bohužel k takovému plánování a řízení nedochází, přestože v posledních měsících se laboratoře AI ocitly v nekontrolovatelném závodě o vývoj a nasazení stále výkonnějších digitálních myslí, které nikdo – ani jejich tvůrci – nedokáže pochopit, předvídat ani spolehlivě kontrolovat.“




EU si stěžuje, že Twitter pod vedením Muska nemá chuť na cenzuru
Společnost OpenAI na žádost o komentář okamžitě nereagovala.



Zdroj: reuters.com
Článek Musk a odborníci vyzývají k pozastavení vývoje systémů umělé inteligence se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden