Jak a proč Rusko prověřuje Ukrajince, kteří neodešli na Západ, ale do Ruska?
RSS

Jak a proč Rusko prověřuje Ukrajince, kteří neodešli na Západ, ale do Ruska?

Na mainstreamu byly k vidění informace o táborech, kam jsou umisťováni Ukrajinci, kteří odejdou před válkou do Ruska a ne na západní část Ukrajiny nebo do západoevropských zemí. Ukrajinci jsou zde, jak tvrdí mainstream, drženi proti své vůli, přičemž některá média je přirovnávala ke koncentrákům. Verze Ruska je ovšem – jak lze očekávat – diametrálně odlišná a jako obvykle je třeba si uvědomit, že pro vytvoření vlastního názoru je zapotřebí znát informace z obou stran konfliktu. Z jednostranné propagandy (ať už z jakékoli strany) se k objektivním závěrům dojít nedá…
Jak se dalo očekávat, mainstream vykresluje tyto takzvané „filtrace“ z ruské strany jako porušování lidských práv: „Každý, kdo uteče z Ukrajiny do Ruska, nejprve skončí v takzvaném filtračním táboře. Zde se snaží vystopovat nepřátele. Zařízení jsou nyní notoricky známá,“ píše se na západním mainstreamu.
Podle ukrajinských informací bylo k dnešnímu dni do Ruska deportováno kolem 900 000 Ukrajinců. Spíše jde pravděpodobně o lidi, kteří uprchli před válkou. Poté, co je prezident Zelenskyj zjevně bez váhání ponechal jejich osudu, vyzval k odporu a Azov je použil jako lidské štíty.
Je také přirozené, že zejména etničtí Rusové, žijící na východní části Ukrajiny, raději zamíří do Ruska, než aby zůstali ve své vlasti a uvěřili Zelenského inscenaci. Mnoha z nich se prý také ujali ruští příbuzní.
Osoby, jejichž minulost jakýmkoliv způsobem naznačuje napojení na ukrajinské vládní kruhy nebo vykazují nacistické či fašistické postoje, jsou podrobeny bližšímu zkoumání.
To se pak odehrává v táborech, které se nacházejí jak v „autonomních“ oblastech, tak v bezprostřední blízkosti ruských hranic.
Přijíždějící muži se musí svléknout do spodního prádla – Rusové se zřejmě naučili poznávat fašistické bojovníky a sympatizanty podle jejich nezaměnitelného tetování (nacistické symboly, Bandera, Hitler apod.).
podobná tetování jsou důvodem k ostražitosti Většina Ukrajinců určených ke kontrole už předem smazala všechny své chatovací zprávy ze sociálních sítí a Ukrajina je na takové detaily také upozorňuje. Pokud však nemáte co skrývat, nemusíte něco podobného vůbec dělat. Takový přístup přirozeně vyvolává v lidech podezření.
„Uprchlíci“ prý také musí vysvětlovat  fotografie v mobilních telefonech. Rozhovory by měly trvat v průměru asi hodinu.
Dotazovaných se ptají  i na jejich pracoviště a osobní postoj k Rusku, výsledky výpovědí se pak přenášejí do formulářů.
Uprchlík jménem Dimitri je citován na německém serveru Deutsche Welle. Ten vypověděl, že  byl také samostatně vyslýchán ohledně jeho tetování amerického orla. Co je však pozoruhodné na „výsleších, které porušují lidská práva“ ze strany Rusů, je skutečnost, že bylo dokonce možné, aby o tom Dimitri informoval západní novináře.
Ve vesnici v Doněcké oblasti prý vzniklo samostatné „centrum“ pro zhruba 3000 uprchlíků z Mariupolu.  Vzhledem k tomu, že Mariupol byl považován za „Azovské hnízdo, které je třeba bránit za všech okolností“, Rusko zjevně kladlo zvláštní důraz na prověřování těchto lidí.
Standardní prověřování lidí prchajících na ruské území se provádí na kontrolních stanovištích v několika městech. Proběhne „procedura dotazování“ a vy pak můžete bez zábran pokračovat v cestě. Pouze při zjevném podezření na protiruské aktivity nebo příslušnost či sympatie k fašistickým jednotkám jsou lidé směrováni do speciálních center k „podrobnému výslechu“. Většina z nich je prý v Doněcku a ne v Rusku.
Obecně platí, že muži jsou prověřováni přísněji než ženy, podle zpráv existují výjimky pro novináře a osoby, které  působí ve veřejných funkcích v relevantních oblastech.
Rusové jsou zjevně opatrnější než „hodnotový Západ“, nenechají vše bez rozdílu překračovat hranice. Nemůže tak zřejmě dojít k tomu, že si k nim někdo převeze arzenál zbraní, které jsou pak prodávány třeba teroristům, kteří je časem mohou využít k útokům. To je něco, co se ovšem v západních zemích již prokazatelně děje …
 
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden