Zelenskyj přiznává obavy z klesající podpory v USA
RSS

Zelenskyj přiznává obavy z klesající podpory v USA

Prezident Volodymyr Zelenskyj je hluboce znepokojen „únavou z Ukrajiny“ , která zachvátila Západ, a zejména obyvatele největšího podporovatele, sponzora a dodavatele zbraní jeho vlády – Spojených států. (Foto: Youtube)







„Spojené státy skutečně chápou, že pokud nám přestanou pomáhat, nezvítězíme,“ řekl Zelenskyj v čerstvém rozhovoru, který agentura AP zveřejnila ve středu. Slábnoucí podpora je podle posledních průzkumů patrná zejména mezi republikánskými voliči, a jak jsme nedávno zhodnotili v článku „Efekt Trump, DeSantis, Tucker: Nové průzkumy ukazují, že republikáni jsou s Ukrajinou stále více hotovi“.




Zelenskyj pozval čínského prezidenta na návštěvu Ukrajiny
Tato slova vydal konkrétně v souvislosti se stále zuřící bitvou o strategické město Bachmut v Doněcké oblasti. Ruské síly jej téměř obklíčily, přestože Kyjev za cenu obrovských nákladů a rostoucích ztrát na životech nadále vrhá do obrany města další síly a zbraně.



Zelenskyj popsal, že dobytí Bachmutu bude znamenat, že Putin ucítí slabost. Podle slov ukrajinského vůdce:




Zelenskyj přiznal, že Ukrajině už došla munice
V rozhovoru s agenturou Associated Press Zelenskyj uvedl, že pokud Bachmut padne, Putin bude moci „prodat toto vítězství Západu, své společnosti, Číně, Íránu“ jako páku k prosazení dohody o příměří, která by znamenala, že Ukrajina bude souhlasit s odstoupením území.



„Pokud ucítí trochu krve – ucítí, že jsme slabí – bude tlačit, tlačit, tlačit,“ pokračoval Zelenskyj.




Blinken připustil změny hranic Ukrajiny při mírovém vyjednávání
„Naše společnost se bude cítit unavená“, pokud Rusové získají vítězství v Bachmutu, dodal. „ Naše společnost mě bude tlačit k tomu, abych s nimi uzavřel kompromis.“ V těchto slovech je možná poprvé obsaženo přiznání, že významná část ukrajinského obyvatelstva je připravena na kompromis a mírová jednání o ukončení války.



A příznačné je, že komentář CBS k rozhovoru pro AP obsahoval následující poznámku: „Zdálo se, že si je velmi dobře vědom rizika, že jeho země by mohla začít ztrácet životně důležitou podporu ze strany USA a Evropy, protože třináctiměsíční válka pokračuje.“




Papež František: Pojedu do Kyjeva s podmínkou, že navštívím i Moskvu
Zelenskyj: „Ztráta Bachmuta by znamenala politickou porážku, mohla by vést k celkové porážce v konfliktu.“



Toto chmurné hodnocení přichází ve stejném týdnu, kdy Ukrajina obdržela na svých hranicích 18 německých tanků Leopard II, které pravděpodobně spěchají do frontové linie. Dodáno bylo také asi 40 bojových vozidel pěchoty Marder.




Ukrajina zvažuje změnu oficiálního názvu Ruska
Mezitím šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin ve středu popsal, že jeho síly a jejich vybavení byly „těžce poškozeny“ při tažení za dobytí Bachmutu. Přiznání velmi tvrdého boje však doprovodil poukazem na to, že ukrajinské síly utrpěly ještě horší újmu. „Dnešní bitva o Bachmut již prakticky zničila ukrajinskou armádu a bohužel také těžce poškodila soukromou vojenskou společnost Wagner,“ uvedl ve zvukovém vzkazu, o němž informovala agentura Reuters.



V současné době se šíří zprávy, že ruské síly nyní drží nejméně 65 % města a mají ho obklíčené z většiny stran. Někteří analytici odhadují, že více kontrolují prokremelské síly, a Wagner opět převzal hlavní roli, stejně jako v nedalekém Soledaru.



Zdroj: cbsnews.com
Článek Zelenskyj přiznává obavy z klesající podpory v USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden