Itálie připravuje zákony, které by zakazovaly prodej laboratorního masa
RSS

Itálie připravuje zákony, které by zakazovaly prodej laboratorního masa

V laboratoři vyrobené maso má být spolu s hmyzem náhražkou za maso skutečné. Zatímco se tedy postupně likvidují chovy a připravují plány na razantní útlum prodeje masa, které se má v EU do roku 2030 stát luxusní pochoutkou, schvaluje se prodej různých druhů hmyzu a aktuálně je ve schvalovacím procesu i prodej masa laboratorního.
Laboratorní maso se již vyrábí v podobě masa drůbežího a hovězího, další druhy – včetně exotických – se zatím testují. Do výroby umělého hovězího investoval i Bill Gates doufaje, že do budoucna půjde o skvělý zdroj příjmů.
Laboratorní drůbeží maso se zatím testovalo zejména v Asii, kde je již asi dva roky povoleno ke konzumaci. Mezitím se vymýšlí nové způsoby produkce laboratorního masa, včetně jeho výroby na 3D tiskárně .
Již nyní se však objevila varování před masem, které je vyráběno na principu obdobném rakovinnému bujení s tím, že toto maso může při častější konzumaci způsobovat rakovinu .
Pokud by vás zajímalo více o umělém masu, další články k tématu najdete například zde , zde nebo zde .
Tak jak se tedy nedávno v EU schválily k prodeji a lidské konzumaci již 4 druhy hmyzu, tak úplně stejně má být schváleno právě laboratorní maso – a souběžně i další druhy hmyzu.
Italská vláda, která již zákonem reguluje hmyz, se nyní rozhodla laboratorní maso zakázat. Tedy zatímco hmyz bude k prodeji povolen s jasným označením (zakázán je pouze v těstovinách a pizze), tak laboratorní maso bude zcela zakázáno.
 Italská vláda předložila návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej masa pěstovaného v laboratoři. Aby mohl návrh vstoupit v platnost, musí jej nyní přijmout většina Parlamentu.
„Zákaz zachraňuje italský zemědělský a potravinářský průmysl, který má hodnotu 580 bilionů eur“, napsal člen vládní strany „ Fratelli d’Italia “ v Poslanecké sněmovně Tommaso Foti na Twitteru. „Vždy budeme bránit naši potravinovou soběstačnost, naše národní společnosti a zdraví našich občanů.“
Iniciativu své strany uvítala i poslankyně strany Augusta Montaruliová. „Jsme hrdí na to, že jsme prvním národem na světě, který zastavil tuto dekadenci,“ řekla.
Návrh zákona je součástí širšího vládního úsilí o posílení italských kulinářských tradic. Návrh je založen „na principu předběžné opatrnosti,“ protože stále neexistují žádné konkrétní vědecké studie o účincích syntetických potravin, uvedl ministr zdravotnictví Orazio Schillaci.
„Chceme chránit zdraví občanů a zachovat dědictví našeho národa, stejně jako naši zemědělskou kulturu, která je založena na středomořské stravě,“ zdůraznil ministr.
Laboratorní maso je založeno na buňkách živých zvířat. V laboratoři jsou tyto buňky zásobovány živinami tak, že rostou v tzv. bioreaktorech a mohou být později zpracovány do konečného produktu.
Zatím v evropských supermarketech není možné koupit žádné kultivované maso. Dvě společnosti v USA (obě financované Gatesem) však v současné době čekají na schválení takového produktu v EU.
Je tedy jen otázkou času, než se laboratorní maso objeví na pultech potravinářských obchodů vedle již schváleného hmyzu…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ] Článek Itálie připravuje zákony, které by zakazovaly prodej laboratorního masa se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden