Biden chystá schválení raket dlouhého doletu na Ukrajinu. Rusko varuje před „červenou linií“
RSS

Biden chystá schválení raket dlouhého doletu na Ukrajinu. Rusko varuje před „červenou linií“

Bidenova administrativa údajně intenzivně diskutuje o poskytnutí raket dlouhého doletu Ukrajině, což by vzhledem k jejich schopnosti dosáhnout na ruské území znamenalo masivní eskalaci. Čerstvé zprávy naznačují, že se Bílý dům chystá stisknout spoušť. (Foto: NARA / ilustrační)







CNN v pátek uvedla , že „Bidenova administrativa se chystá zvýšit druh zbraní, které nabízí Ukrajině, a to zasláním moderních raketových systémů dlouhého doletu, které jsou nyní hlavním požadavkem ukrajinských představitelů, tvrdí několik úředníků“. Očekává se, že pravděpodobně půjde o součást dalšího velkého balíku vojenské pomoci Ukrajině, který bude oznámen příští týden.



Dotyčným systémem, o němž Washington uvažuje, je raketový systém s vícenásobným odpalováním (Multiple Launch Rocket System, MLRS), který je schopen odpalovat raketové střely s dosahem až stovky kilometrů.



Během prvních měsíců války, která nyní trvá již počtvrté, prezident Biden veřejně vyjádřil přání vyhnout se přímé eskalaci s Ruskem vysláním větších a modernějších zbraňových systémů, které by byly schopny zasáhnout Rusko. Panují obavy, že takové systémy by vedly k rychlému roztočení spirály směrem k přímé střelecké válce mezi NATO a Ruskem.



To se však zjevně stává menší obavou, protože týden po týdnu dochází k eskalaci, která je stále otevřeněji přiznávána jako de facto zástupná válka. Navíc se zdá, že zprávy o obklíčení ukrajinských sil v Donbasu a možná stále častěji i na klíčových místech na jihu nutí americké obranné plánovače, aby se snažili udržet vyhlídku na „vítězství“ Kyjeva – ovšem bez zvažování důsledků eskalace.



Jak upozorňuje Sky News , ruská státní média vydala nové varování Západu, že rakety dlouhého doletu dodané ukrajinským silám budou znamenat „červenou linii“:



Když tedy moderátoři ve zpravodajských pořadech reagují na poslední vývoj války, obsah jejich vyjádření může nabídnout vhled do uvažování administrativy Vladimira Putina. Vzhledem k tomu bude pro pozorovatele zajímavá výhrůžná povaha reakce jednoho z moderátorů na zprávy, že USA zvažují vyslání raketových systémů dlouhého doletu na Ukrajinu (viz 7.32 a následující příspěvky). „Pokud to Američané udělají, jednoznačně překročí červenou linii,“ varovala. „Budeme svědky pokusu vyprovokovat velmi tvrdou reakci Ruska.“



Podle CNN si však Bílý dům musí dělat starosti i s vlastními zásobami ministerstva obrany, které se vzhledem k tempu, jakým jsou zbraně dodávány do Kyjeva, vyčerpávají.



„Další velkou obavou uvnitř Bidenovy administrativy bylo, zda si USA mohou dovolit rozdat tolik špičkových zbraní čerpaných z armádních zásob, uvedly zdroje,“ píše CNN.



Rusko v poslední době zintenzivnilo své útoky na podezřelé západní transfery zbraní na Ukrajinu…



#UPDATE Moscow's forces have destroyed a large shipment of Western-supplied weapons in northwestern Ukraine with long-range missiles, the Russian defence ministry said on Saturday https://t.co/3ym6vxDQ9D A delivery of anti-tank missiles provided by the US in Kyiv in February pic.twitter.com/VF3Ft7PpZ3 — AFP News Agency (@AFP) May 21, 2022 Již od minulého měsíce začaly na Ukrajinu z USA směřovat houfnice delšího doletu. Na začátku tohoto týdne se ministr obrany Lloyd Austin odmítl vyjádřit k tomu, zda se k nim přidají i rakety dlouhého doletu.



To když v pátek britský Boris Johnson začal volat po vyslání systémů dlouhého doletu na Ukrajinu. Pro agenturu Bloomberg uvedl , že „je zapotřebí větší vojenská podpora Ukrajině, včetně poskytnutí raketových systémů s vícenásobným startem“. Poznamenal, že naléhavost je dána tím, že Rusové dosahují v Donbasu pozorovatelného, i když pomalého pokroku.



Za použití některých bizarních obrazů Johnson dále povzbudil ukrajinského Zelenského, aby se bránil jednání s Moskvou: „Jak můžete jednat s krokodýlem, když je uprostřed toho, aby vám sežral levou nohu?“. Johnson řekl v rozhovoru pro televizi Bloomberg v narážce na Putina. „Tomu člově ku se vůbec nedá věřit.“



Zdroj: zerohedge.com
Článek Biden chystá schválení raket dlouhého doletu na Ukrajinu. Rusko varuje před „červenou linií“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden