Obrovský rozruch při projevu Zelenského v Rakousku. Poslanci FPÖ opustili sál
RSS

Obrovský rozruch při projevu Zelenského v Rakousku. Poslanci FPÖ opustili sál

Virtuální projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v rakouském parlamentu byl předem ostře kritizován. Poslanci FPÖ demonstrativně opustili sál hned na začátku. Poté Zelenskyj poděkoval za humanitární pomoc z Rakouska. (Foto: Twitter)







Parliament members from the right-conservative FPÖ walked away when Zelenskyi started to speak to the Austrian parliament. They leave behind a message in favor of neutrality/peace. I can’t describe how wrong this is. https://t.co/tUrtUBYIdj pic.twitter.com/2ae0qrFNoc — NOËL (@NOELreports) March 30, 2023 Virtuální projev Zelenského se konal jako parlamentní akce před samotným zasedáním a vyvolal před ním bouřlivé debaty. FPÖ, která plánovaný projev ostře kritizovala, opustila rakouský parlament hned na jeho začátku. Ještě předtím vyvěsila nápisy: „Místo pro mír, místo pro neutralitu“.




Ukrajina chystá protiútok? Obrovský počet vojenské techniky na frontě
Předseda Národní rady Wolfgang Sobotka (ÖVP) oficiálně pozval Zelenského k virtuálnímu projevu poté, co loňský krok NEOS selhal kvůli odporu Svobodných.



Po Zelenského projevu člen Národní rady ÖVP Reinhold Lopatka ostře kritizoval chování Svobodných: „Kickl je solidární s Putinem, my jsme solidární s Ukrajinou,“ řekl. A dále: Rakousko je vojensky neutrální, ale ne politicky. Lopatka je vedoucím rakouské delegace v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.



Na začátku projevu ukrajinského prezidenta opustila na protest sál také Philippa Stracheová.




Zelenskyj přiznává obavy z klesající podpory v USA
Předsedkyně SPÖ Pamela Rendi-Wagnerová akci vynechala a její nepřítomnost byla nápadná. Před akcí SPÖ projev rovněž kritizovala a rovněž se odvolávala na neutralitu Rakouska.



Samotný projev byl poměrně zdrženlivý. Ukrajinský prezident nevznesl žádné nové požadavky, ale především našel slova díků vzhledem k humanitární pomoci z Rakouska a zmínil utrpení ve své zemi. Od začátku ruské útočné války proti Ukrajině 24. února 2022 našlo v Rakousku útočiště přibližně 90 000 Ukrajinců. Podle údajů ministerstva vnitra bylo na začátku března v základní péči necelých 54 000 z nich.



Zelenskyj na úvod poděkoval Rakousku za podporu, mimo jiné od kancléře Karla Nehammera. „Chápeme, jak být vděční, když se nám dostává podpory“. Poté se ukrajinský prezident zmínil především o lidském utrpení ve své zemi. Rusko vede válku proti „všemu, co dělá lidi lidmi. Každý den ztrácíme naše lidi“ . Nejde o geopolitiku. Člověk musí vždy zůstat člověkem, to je důležité. A dále: „Kvůli ruským teroristům ztrácíme lidské životy.“ A to i proto, že Ukrajina nemůže v některých oblastech zajistit včasnou zdravotní péči.




Výrobce munice brzdí datové centrum TikToku, které vysává elektřinu
„Nikdy jsme nechtěli mít něco, co není naše. Neměli jsme zájem o jiná území,“ zdůraznil Zelenskyj. „Jsem velmi vděčný Rakousku, že nabídlo ještě větší podporu. Několikrát nás navštívila rakouská vláda a delegace z Národní rady.“ Poté prezident vyslovil pozvání: „Zvu další představitele rakouského parlamentu, aby se také na vlastní oči přesvědčili, co to znamená být vojensky napaden Ruskem.“



Poté Zelenskyj znovu poděkoval za dosavadní humanitární podporu, zejména ze strany organizace Soused v tísni a v oblasti energetiky. „ Děkuji za podporu při odklízení min a lékařské péči v Rakousku,“ řekl Zelenskyj. Lidskost, civilizovanost patřily k tomu, aby byly zachovány. „A já čekám na okamžik, kdy budu moci Rakousku poděkovat za obnovení míru v této zemi.“ Zelenskyj vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina zvítězí. Vyjádřil přesvědčení, že zlo bude poraženo. „Děkuji Rakousku, čest Ukrajině“. Následoval dlouhý potlesk.



Byl to Zelenského druhý projev v Rakousku.



Zdroj: exxpress.at




Německo úspěšně dodalo 18 tanků Leopard na hranice s Ukrajinou
Článek Obrovský rozruch při projevu Zelenského v Rakousku. Poslanci FPÖ opustili sál se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden