Washington ví, že bez pomoci USA prohrajeme a padne-li Bachmut, bude mě veřejnost tlačit k míru, lamentuje Zelenskyj
RSS

Washington ví, že bez pomoci USA prohrajeme a padne-li Bachmut, bude mě veřejnost tlačit k míru, lamentuje Zelenskyj

Prezident Volodymyr Zelenskyj i přes povídačku o strategické bezvýznamnosti Bachmutu prohlásil, že dojde-li v něm k porážce, tak to povede jak mezinárodní komunitu, tak „unavenou“ ukrajinskou veřejnosti, aby ho tlačila ke kompromisům s Ruskem, což on udělat nechce.


Zelenskyj v interview s ředitelkou Associated Press Julií Pace nejenže učinil upřímné přiznání, že administrativa Joe Bidena ve Spojených státech „opravdu chápe, že když nám pomáhat nepřestanou, tak zvítězíme,“ varoval ale, že porážka v Bachmutu by byla pro ukrajinské válečné úsilí větší ranou, než to někteří analytici chápou, čímž měl nejspíš v úmyslu vyvolat tlak na Ameriku, aby nepolevovala ve svém tempu finanční a vojenské pomoci.
Tvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin „to vítězství Západu, své společnosti, Číně, Íránu i všem ostatním zemím od Brazílie po Latinskou Ameriku prodá tak,“ že v důsledku toho někteří přívrženci Ukrajiny a vůbec mezinárodní komunita mohou přestat s podporou válečného úsilí Kyjeva, budou-li obránci Bachmutu přemoženi, tak je to podnítí, aby v Kyjevě lobbovali za přijetí podmínek Moskvy.
S tím, jak Ukrajina při obraně Bachmutu trpěla čím dál většími ztrátami, tak činitelé USA začali přicházet s veřejnou kritikou odhodlání Kyjeva bránit toto východní město, kdy počátkem roku 2023 začali na Kyjev tlačit, aby se soustředil spíše na Jarní protiofenzivu než na upevnění obrany tohoto města.
Tato rada však nebyla přijata, kdy aktualizovaná zpráva britského zpravodajství ze středy poukazovala, že Ukrajinská vojska ve skutečnosti vkládají více zdrojů do protiútoků v tomto městě, aby znovu otevřela zásobovací trasy.
Zelenskyj AP tvrdil, že když Putin „pocítí nějakou krev – pach, že jsme slabí – tak bude tlačit, tlačit a tlačit,“ což může být pokus o ospravedlnění této vzdorovitosti, když varoval, že při porážce v Bachmutu: „Pocítí naše společnost únavu. Naše společnost mě bude tlačit ke kompromisům s Ruskem.“
Povídačka o Bachmutu se během dlouhé bitvy o toto město několikrát přetvořila.
Na počátku mediální kanály Západu včetně AP tvrdily, že zabrání Bachmutu Ruskem „by rozbilo ukrajinské zásobovací trasy a Ruským vojskům by otevřelo přístupy, aby tlačila na Kramatorsk a Slovjansk, tj. na klíčové ukrajinské bašty v provincii Doněck.“
Později to vypadalo, jako by byl konsensus o tom, že Bachmut je „strategicky bezvýznamný,“ kdy Západní činitelé takovým jako AFP říkali, že Rusko si kvůli svému odhodlání zabrat ho i přes těžké ztráty bude ještě „drbat hlavu.“
Zelenského tvrzení pro AP, že porážka v Bachmutu mu může zkomplikovat udržení podpory veřejnosti pro nekompromisní postoj, by mohlo částečně vysvětlit, proč ty rady nepřijal, a rovněž to poukazuje, že to nebyly jen Západní vlády jako Spojené státy a Velká Británie, kdo roku 2022 vykolejily vyjednávání o zastavení palby, když bývalý izraelský premiér Naftali Bennett říkal, že sám Zelenskyj se zjevně zdráhal uvažovat o mírových kompromisech.
Jak dlouho mohou Západní mocnosti pokračovat v podpoře ukrajinské válečné mašinérie na současné úrovni, budí však dost pochyby, když i takový jako Jens Stoltenberg, generální tajemník aliance NATO, varoval, že Ukrajina spotřebovává munici rychleji, než jak ji Západní vybrakovaná výrobní základna může vyrobit.
„Současné tempo spotřeby munice na Ukrajině je mnohokrát vyšší než naše současné tempo výroby. To náš obranný průmysl přetěžuje,“ lamentoval.
Už i britská vláda, jeden z nejzarputilejších podporovatelů Kyjeva, signalizovala, že asi úkol vyzbrojování Ukrajiny dlouhodobě nezvládne, když Výběrová obranná komise Dolní sněmovny má obavy, že „Británie a její spojenci v NATO dovolili vybrakování zásob munice na nebezpečně nízkou úroveň,“ a varuje, že doplnění arzenálů této země může trvat „více než dekádu.“
JACK MONTGOMERY  and  CHRIS TOMLINSON
30 Mar 2023

Že by už začínalo téci do bot?

Na protiofenzivu nemáme zdroje, říká ukrajinský činitel

Většinu ukrajinských vojáků na Bachmutské frontě zabili během 4 hodin

Západní vůdci soukromě přiznávají, že Ukrajina tu válku vyhrát nemůže
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2023/03/30/zelensky-admits-tired-ukrainian-people-would-press-him-compromise-if-bakhmut-lost/


Nejčtenější za týden