Finsko překonalo poslední překážku, stane se 31. členem NATO
RSS

Finsko překonalo poslední překážku, stane se 31. členem NATO

Ve čtvrtek pozdě večer místního času schválil turecký parlament finskou přihlášku do NATO, čímž se tato severská země dostala na pokraj formálního členství v západní vojenské alianci jako 31. stát. Stalo se tak poté, co v pondělí maďarský parlament ratifikoval žádost Finska o členství v NATO . (Foto: Wikimedia)







Jednomyslné turecké hlasování bylo poslední překážkou v procesu poté, co Ankara i Budapešť několik měsíců přihlášku brzdily – v případě Švédska však zůstane pozadu, a to i přesto, že finsko-švédské nabídky byly původně podány jako balíček. Vztahy Turecka se Švédskem jsou i nadále na bodu mrazu, což naznačuje, že jeho žádost se v dohledné době neposune k tureckému hlasování.




Severské země vytvářejí „mini pakt NATO“, který propojuje vzdušné síly
Finský prezident Sauli Niinisto uvítal zprávy z Turecka a prohlásil, že jeho země je „nyní připravena vstoupit do NATO“. Dodal: „Všech 30 členů NATO nyní ratifikovalo členství Finska. Chci každému z nich poděkovat za důvěru a podporu. Finsko bude silným a schopným spojencem, který se zavázal k zajištění bezpečnosti Aliance.“ S blahopřáním vystoupil na Twitteru také tajemník NATO Jens Stoltenberg…



Počátkem tohoto měsíce se Kreml vyjádřil k urychlenému vstupu Finska do Aliance a jeho mluvčí Dmitrij Peskov uvedl: „Mnohokrát jsme vyjádřili politování nad postupem Finska a Švédska směrem ke členství a mnohokrát jsme řekli, že Rusko pro tyto země nepředstavuje hrozbu.“




Po Polsku a Velké Británii se Finsko chystá na Ukrajinu s bojovými tanky
„S těmito zeměmi nemáme žádný spor…“ řekl. Nikdy pro nás nepředstavovaly žádnou hrozbu a logicky jsme je neohrožovali,“ dodal Peskov.



Finsko mezitím buduje 200 km dlouhý plot podél své hranice s Ruskem, aby posílilo bezpečnost, a to i po zprávách, že ruští muži houfně prchají do Švédska, aby unikli branné povinnosti. Plot bude údajně 10 metrů vysoký a zakončený ostnatým drátem.




Finsko postaví na hranicích s Ruskem nákladný plot s vysokým stupněm zabezpečení
Očekává se, že snaha Švédska o členství v EU bude nadále váznout po zhoršení vztahů s Tureckem v důsledku incidentu s upálením koránu krajně pravicovým aktivistou. Turecko rovněž požadovalo, aby švédské úřady zasáhly proti kurdským politickým skupinám a agentům, a zároveň tvrdilo, že Stockholm na svém území hostil „teroristy“. Bez ohledu na to, jaké omezené kroky Švédsko dosud podniklo, však žádný z nich turecké vedení neuspokojil.



Očekává se, že také Maďarsko bude prozatím pokračovat v blokování švédské žádosti. „Maďarsko brzdí přijetí Švédska do NATO kvůli stížnostem na kritiku politiky premiéra Viktora Orbána ze strany Stockholmu,“ uvedl ve středu mluvčí maďarské vlády podle agentury Reuters.



Zdroj: reuters.com




Podle Finska končí ukrajinské zbraně v rukou zločineckých gangů
Článek Finsko překonalo poslední překážku, stane se 31. členem NATO se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden