Švédské mírové hnutí žádá švédskou vládu o stažení žádosti o vstup do NATO
RSS

Švédské mírové hnutí žádá švédskou vládu o stažení žádosti o vstup do NATO

Švédsko se celá desetiletá chlubilo údajně mírovým posláním, zdůrazňovalo svoji neutralitu a prosazovalo jaderné odzbrojení. Najednou by téže zemi nevadilo umístit na své území jaderné zbraně a přidat se k paktu, který má po celé planetě tu nejhorší pověst.
Právě na to nyní reagovalo švédské  mírové hnutí v Orustu, které v otevřeném dopise švédské vládě a parlamentu žádá o stažení žádosti o členství v NATO.
Vláda a parlament obdržely dopis v následujícím znění:
Od roku 1950 do roku 2020 Švédsko tvrdilo, že je nutné jaderné odzbrojení, což mimo jiné vyneslo Nobelovu cenu míru Alvě Myrdalové. S jejími nástupkyněmi Ingou Thorssonovou a Maj Britt Theorinovou se tlak na jaderné odzbrojení udržoval po celá desetiletí.
S novou strategií NATO z roku 1999 – vojensky intervenovat kdekoli na světě – byl opuštěn původní princip NATO bránit členský stát proti útokům na jeho území. Navíc bylo přidáno sebestředné právo NATO být prvním, kdo v konfliktu použije jaderné zbraně.
Když sjednocení Německa vyžadovalo souhlas starých vítězných mocností, vůdci států NATO se zavázali Sovětskému svazu, že nebudou postupovat na východ za hranice Německa.
Sliby byly systematicky porušovány a země východní Evropy byly vyzvány ke vstupu do NATO. Osmnáct let byly raketové základny NATO v blízkosti ruských hranic v rámci pokračující provokace, která v roce 2022 vedla k ruské invazi na Ukrajinu, kde již osm let probíhá krvavá občanská válka zaměřená na velkou ruskou menšinu v zemi.
Ruská tvrzení, že evropský bezpečnostní řád stanovuje, že žádný stát nesmí rozšiřovat svou vlastní bezpečnost na úkor jiného státu, byla kategoricky odmítnuta NATO, které nyní dále vyzbrojuje Ukrajinu, aby prodloužilo válku, aniž by samo riskovalo.
V této situaci  Švédsko žádá o členství v NATO a odmítá podepsat zákaz jaderných zbraní, který Švédsko již dříve iniciovalo. Mýtus o hrozbách z Ruska je vtloukán do hlavy za pomoci poslušných médií.
Mírové hnutí v Orustu se shromáždilo na výročním zasedání a požaduje, aby švédská vláda a parlament stáhly svou žádost o členství v NATO a místo toho prohlásily Švédsko za bezjaderné.
Požadujeme také, aby švédská vláda a parlament vypracovaly návrhy na příměří, jednání a spravedlivý mír, dodržování daných slibů a současných závazků v souladu se zněním úplných předpisů evropského bezpečnostního řádu.
 
26. března 2023
Ola Friholt, předseda mírového hnutí v Orustu
Tolik vyjádření švédského mírového hnutí, které v otázce vstupu do NATO ztotožňuje i s názory mírné většiny obyvatel. I to je důvod proč nejen švédská, ale také finská vláda odmítají k této otázce referendum. Referendum o vstupu do NATO ostatně nebylo uspořádáno ani ve většině dalších členských zemí, včetně ČR…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Švédské mírové hnutí žádá švédskou vládu o stažení žádosti o vstup do NATO se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden