Záhadný start rakety do Jihočínského moře se nebezpečně přiblížil k letadlu
RSS

Záhadný start rakety do Jihočínského moře se nebezpečně přiblížil k letadlu

Neznámá zahraniční armáda v jihovýchodní Asii údajně zkušebně odpálila balistickou raketu SLBM, která zřejmě ohrozila nedaleko letící dopravní letadlo plné lidí. (Foto: Twitter)







Ohromující video pořízené z Boeingu 777 společnosti Cathay Pacific, který letěl nad Jihočínským mořem právě ve chvíli, kdy neznámá ponorka odpálila raketu, ukazuje letadlo v pozoruhodné blízkosti.



Drive uvádí, že se pravděpodobně jednalo o test buď čínské, nebo jihokorejské armády, ale ani přesné datum události není v tuto chvíli potvrzeno :



Uživatel Twitteru @jchovernut, pilot americké letecké společnosti Allegiant Air a veterán ponorkové komunity amerického námořnictva, zveřejnil v úterý na internetu video, které vidíte níže. „Byli nad Jihočínským mořem & na poslední chvíli dostali hektickou výzvu od ATC: ‚Okamžitě zatočte doleva o 90 stupňů!!!‘,“ uvádí se v jednom tweetu, který video doprovází.



A fellow Airline Pilot friend just sent me this from one of his colleagues at a foreign airline. They were over the South China Sea & were issued a last-minute hectic call from ATC: “turn left 90 degrees immediately!!” Chinese sea launched ballistic missile from a PLAN Submarine! pic.twitter.com/Zf1lf1zCu3 — Captain Overnight (@jchovernut) May 24, 2022 To, že se komerční letadlo nacházelo tak blízko odpálení SLBM, že cestující mohl získat vzácné, křišťálově čisté video střely, která vystřelila z ponorky, je bezprecedentní.



Pilot, který zveřejnil původní klip, dále popsal: „Ke svému úžasu spatřili SLBM vystupující z moře pod jejich dříve zamýšlenou dráhou letu!!!“. PLAN raketu ponorky vypustil s velmi malým ohledem na komerční letecký provoz v oblasti!!! To bych byl před 30 lety já na ‚dodacím konci‘ té rakety!“



Zejména Čína je v průběhu let známa tím, že provádí neohlášené odpaly raket, což způsobuje zpoždění letů na poslední chvíli.



Server The Drive nicméně přiznává, že místo a čas pořízení videa nelze v tuto chvíli ověřit, přičemž v prohlášení společnosti Cathay Pacific se rovněž uvádí, že nemůže potvrdit žádné podrobnosti o události ani o cestujícím, který ji natočil.



„Čínská lidová osvobozenecká armáda (PLA) sice oznámila, že v období od 19. do 23. května, které se shodovalo s návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena v Jižní Koreji a Japonsku, bude provádět cvičení v Jihočínském moři, ale nezmínila se o žádných plánovaných ostrých odpalech raket,“ uvádí zpráva a spekuluje o možnostech.



Řada pozorovatelů tvrdí, že čínské námořnictvo PLA odpálilo raketu…



Dále o možnosti, že by za ní mohl stát Pchjongjang, vzhledem k nedávné sérii odpalů balistických raket, které upoutaly pozornost Západu: „7. května Severní Korea skutečně vyzkoušela balistickou raketu odpalovanou z ponorky, ale ve Východním moři, stovky kilometrů od Jihočínského moře,“ píše The Drive.



The Chinese Navy ( ) launched a SLBM from the South China Sea. Very concerning that the test was conducted below a commercial flight path, and that nearby aircraft received very late (just minutes before the launch) notice of the test. pic.twitter.com/MselZ8VfhA — Aerospace Intelligence (@space_osint) May 26, 2022 „V roce 2017 posádka letu společnosti Cathay Pacific letícího severně od Japonska pozorovala část severokorejského raketového testu. Je však nepravděpodobné, že by toto video zachycovalo tento předchozí incident, protože letecká společnost tehdy uvedla, že to, co posádka viděla, byly části rakety padající zpět k Zemi, nikoliv odpálené.“



Obrázek v souboru: jetphotos.com Výše uvedený videoklip by tedy mohl znamenat významné prvenství letecké společnosti, která pozorovala celý start a dráhu letu z hladiny oceánu do atmosféry a byla schopna vše zachytit na filmový pás z bezprostřední blízkosti.



Zdroj: thedrive.com
Článek Záhadný start rakety do Jihočínského moře se nebezpečně přiblížil k letadlu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden