Společnost Pfizer stáhla lék z trhu po rakovinotvorné kontaminaci
RSS

Společnost Pfizer stáhla lék z trhu po rakovinotvorné kontaminaci

Farmaceutický gigant Pfizer stahuje pět šarží svého léku na hypertenzi Accupril poté, co bylo zjištěno, že obsahují chemické látky, které mohou způsobit rakovinu. (Foto: Flickr)







Ke stažení dochází poté, co výzkum zjistil, že šarže léku obsahují zvýšené množství rakovinotvorné látky, nitrosaminu. Stažení bylo oznámeno 22. března a týká se pěti šarží tablet, z nichž každá obsahuje 90 lahviček.



Společnost Pfizer tvrdí, že tyto lahvičky mohly být rozděleny na menší recepty, a vyzvala všechny lékaře nebo lékárníky, kteří s dotyčnými zásilkami obchodovali, aby ji okamžitě kontaktovali.



Léky byly distribuovány ve Spojených státech a Portoriku v období od prosince 2019 do dubna 2022, uvádí se v tiskové zprávě společnosti Pfizer.



Společnost Pfizer v prohlášení označila stahování za „dobrovolné“.



Společnost Pfizer je nucena stáhnout lék poté, co se zjistilo, že tablety jsou kontaminovány rakovinotvornými sloučeninami



Lahvičky obsahují 90 tablet a jsou předepsány v dávkách 10 mg, 20 mg a 40 mg. Počet tablet v lahvičce lze rozdělit na menší množství.



V Kanadě již společnost Pfizer oznámila podobné stahování poté, co zjistila, že stejná nečistota překračuje přípustné množství.



V prohlášení kanadské vlády se uvádí, že u lidí, kteří po 70 let požívají nitrosamin v přijatelné nebo nižší hladině, se „neočekává zvýšené riziko vzniku rakoviny“.



Společnost při oznámení stažení uvedla, že neobdržela žádná hlášení o konkrétních incidentech souvisejících s přípravkem. Gigant rovněž zdůraznil, že pacientům, kteří již lék užívají, nehrozí žádné bezprostřední riziko.



Nitrosaminy se běžně vyskytují ve vodě, potravinách, jako je uzené a uzenářské maso, a také v mléčných výrobcích. Dlouhodobá expozice nad přípustnou míru by však mohla zvýšit riziko vzniku rakoviny.



Accupril působí tak, že snižuje množství chemických látek, které zužují cévy. Díky tomu může krev proudit plynuleji a srdce pracuje efektivněji.



Mezi časté nežádoucí účinky léku patří bolesti svalů a kloubů, citlivost na světlo, suchý kašel a závratě.



Podle klinických kalkulaček bylo v roce 2019 ve Spojených státech 1,3 milionu aktivních receptů na přípravek Accupril.



Jedná se již o druhé stažení z trhu, kterému společnost Pfizer čelila během šesti týdnů poté, co začátkem března stáhla z trhu lék na krevní tlak Accuretic kvůli zjevně zvýšenému obsahu nitrosaminu.



Prohlášení FDA ke stahování z trhu instruovalo pacienty, kteří tento přípravek užívají, aby se poradili se svým poskytovatelem zdravotní péče nebo v lékárně a zjistili, zda mají dotčený přípravek.



Jedná se o výňatek z deníku Daily Mail.



Zdroj: dailymail.co.uk
Článek Společnost Pfizer stáhla lék z trhu po rakovinotvorné kontaminaci se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden