Geologové otevřou krystal starý 830 milionů let s potenciálním životem uvnitř
RSS

Geologové otevřou krystal starý 830 milionů let s potenciálním životem uvnitř

Geologové plánují rozlousknout 830 milionů let starý krystal, v němž se mohou nacházet dávné živé mikroorganismy. (Foto: NPR)







Vědci z Geological Society of America poprvé zveřejnili své poznatky o krystalu kamenné soli v časopise Geology na začátku tohoto měsíce. Podle nich se uvnitř kamenné soli, známé také jako halit, vznášejí organické látky a zdá se, že jde o buňky prokaryot a řas.



„Tento objev ukazuje, že mikroorganismy ze slaných depozičních prostředí mohou zůstat dobře zachovány v halitu po stovky milionů let a mohou být detekovány in situ pouze optickými metodami. Tato studie má důsledky pro hledání života v pozemských i mimozemských chemických sedimentárních horninách,“ uvádí se ve studii.



Kathy Benisonová, geoložka z West Virginia University, řekla pro NPR , že její tým se chystá krystal otevřít, aby potvrdil, zda jsou organické objekty stále živé.







„Jsou tam malé kostičky původní kapaliny, ze které tato sůl vyrostla. A překvapením pro nás je, že jsme viděli i tvary, které odpovídají tomu, co bychom očekávali od mikroorganismů. A ty by mohly stále přežívat v tomto 830 milionů let starém zachovalém mikrostanovišti,“ řekl Benison.







Dodala, že „na tom, jak“ přivést mikroorganismy staré stovky milionů let zpět do moderního světa „co nejbezpečnějším způsobem“, se bude léta podrobně pracovat.



Bonnie Baxterová, bioložka z Westminster College v Salt Lake City, která se na studii nepodílela, uvedla, že Benisonův tým by mohl najít důkazy o mimozemském životě z doby před téměř miliardou let.



Zdroj: geoscienceworld.org
Článek Geologové otevřou krystal starý 830 milionů let s potenciálním životem uvnitř se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden