Francie zakazuje zalévání zahrad a mytí aut
RSS

Francie zakazuje zalévání zahrad a mytí aut

Francie vyhlásila sucho ve 24 departementech, kde platí 92 vodních předpisů. Omezení spotřeby vody zahrnují zákaz zalévání zahrad a mytí aut v určitou dobu. (Foto: Flickr)







Celkem 24 departementů ve Francii oficiálně vyhlásilo sucho a v mnoha oblastech nyní platí omezení dodávek vody.



Nepomohlo tomu ani horko a nedostatek deště v posledních dnech a předpověď suchého počasí na příští týden.



Internetové stránky ministerstva ekologie Propluvia potvrdily, že dnes (29. května) 24 departementů překročilo hranici výstrahy před suchem a platí pro ně omezení dodávek vody. Ještě 11. května jich bylo jen 14.



Prefektury dnes vydaly 92 nařízení o používání vody, která se týkají jak jednotlivců, tak zemědělců a zemědělských pracovníků.



Na nejvyšším „krizovém“ stupni jsou Vendée, Vienne a Loiret.



Úrovně, které používá Propluvia, a zavedená omezení jsou následující:



Ostražitost: Jednotlivci a odborníci jsou informováni a vyzýváni k šetření vodou. Pohotovost: Snížení spotřeby vody pro zemědělské účely o méně než 50 % (nebo zákaz až 3 dny v týdnu), zákaz provozování vodních sportů, zalévání zahrad, zeleně, mytí aut v určitou dobu. Zesílené upozornění: Snížení spotřeby vody pro zemědělské účely o více než 50 % (nebo zákaz více než 3,5 dne v týdnu), zákaz zalévání zahrad, zelených ploch a mytí aut. Krizová situace: Zákaz veškerého neprioritního použití vody, včetně použití pro zemědělské účely. Povoleno je pouze prioritní využití (např. zdravotnictví, civilní bezpečnost, pitná voda a kanalizace). Úplný seznam resortů, které jsou dnes v pohotovosti:



Tarn, Pyrénées-Atlantiques, Dordogne, Var, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Drôme, Ardèche, Ille-et-Vilaine, Sarthe, Maine-et-Loire, Loire-Atlantique, Vienne, Deux-Sèvres, Vendée, Charente-Maritime, Charente, Loiret, Yonne, Haute-Savoie a Ain.



Premiérka (a bývalá ministryně ekologie) Elisabeth Borneová navštívila ve čtvrtek (26. května) Loiret a uvedla, že 400 milionů eur státní podpory bylo přiděleno „zemědělcům, kteří mohou mít v důsledku sucha potíže s krmivem“.



Ministerstvo ekologie používá třístupňovou metriku ke zjištění míry rizika sucha: „možné, pravděpodobné a velmi pravděpodobné“.



Dne 18. května zveřejnilo mapu s nejnovějšími údaji, která ukazuje, které oblasti jsou ohroženy suchem do konce léta 2022.







„Mapa ukazuje, že léto 2022 by mohlo být poznamenáno nízkou hladinou vody nebo výrazným poklesem hladiny podzemní vody v celé zemi,“ uvedl národní výbor pro monitorování vody Comité d’anticipation et de suivi hydrologique (CASH).



Hladiny podzemních vod v celé zemi jsou v současné době velmi nízké, což je způsobeno poměrně malým množstvím srážek na podzim a v zimě 2021, kdy se obvykle hladiny podzemních vod doplňují na nadcházející léto.



Zdroj: connexionfrance.com
Článek Francie zakazuje zalévání zahrad a mytí aut se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden