Naše vláda tragicky hazarduje s naší bezpečností
RSS

Naše vláda tragicky hazarduje s naší bezpečností

LUBOŠ ZÁLOM
Ministryně obrany paní Černochová uvedla, že Česká republika POSKYTLA UKRAJINĚ VOJENSKÝ MATERIÁL ZA TŘI A PŮL MILIARDY KORUN. Dobrá, dejme tomu, že tuto částku můžeme brát jako strategický výdaj: pokud je Rusko hrozba, pak je výhodnější, aby se bojovalo na Ukrajině, než dopustit, aby se jednou bojovalo u nás. DEJME TOMU. Zajímá mě však ještě něco jiného.
Kolik peněz vydala naše vláda, nebo kolik peněz plánuje vynaložit na posílení naší obranyschopnosti. Kolik materiálu pro naši vlastní armádu bude nakoupeno v příštích letech. A pokud je naše armáda schopna ubránit území naší republiky asi dva týdny, kolik peněz a jakým způsobem vynaložíme, abychom se byli v případě nutnosti schopni bránit mnohem déle. A ubránit se.
Chcete konkrétní otázky? Dobrá. Polsko a Slovensko pořizuje americký protiraketový systém Patriot. Území naší republiky je však proti raketovým útokům totálně bezbranné. Žádný obranný systém nemáme. Možnosti schovat se pod protiraketový deštník jsme kvůli naprosto neschopným politikům promarnili před mnoha lety (zajímal by mě, co tito politici říkají dneska). Je smutné, že se na to vůbec nikdo neptá – ale paní ministryně Černochová by měla odpovědět na otázku, jak je naše republika zabezpečena proti raketovému útoku. A pokud zabezpečena není, jak to budeme řešit.
Dále, je pěkné, že dostaneme německé tanky Leopard, kterými zaplníme naše sklady poté, co jsme Ukrajině věnovali zastaralé tanky T-72. Je pěkné, že z Německa koupíme i zmodernizované tanky Leopard 2A7+. Ale řeší někdo otázku, zda se tím staneme závislými za dalších německých dodávkách, například střeliva a náhradních dílů, nebo zda si vyjednáme licence, abychom si mohli tento materiál produkovat sami? Mimochodem, starých tanků Leopard 2 dostaneme patnáct. Zmodernizovaných tanků Leopard 2A7+ koupíme padesát. Vedle toho máme nějakých třicet modernizovaných tanků T-72M4. Poskládáme z toho aspoň jednu bojeschopnou tankovou brigádu?
Největší strategická Achillova pata Evropy je Rakousko. Parodie na neutralitu. Stát, který není schopen se jakkoliv bránit a spoléhá jen na to, že neutralita je zaklínadlo, na něž bude případný agresor brát ohledy. Bohužel, Rakousko je náš jižní soused. A pokud by kvůli rezignaci na vlastní obranu bylo ohroženo Rakousko, znamená to automaticky ohrožení České republiky – z Rakouska je Jižní Morava dokonale přístupná. Je schopna tento perimetr ubránit jedna naše tanková brigáda?
A je ministryně obrany paní Černochová schopna na tyto otázky odpovědět?
Je tristní, že naši novináři tyto otázky vůbec nepokládají.
Naše vláda tragicky hazarduje s naší bezpečností.
 
Luboš Zálom
The post Naše vláda tragicky hazarduje s naší bezpečností first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden