LED světla mohou nevratně poškodit oči, varuje francouzský zdravotní úřad
RSS

LED světla mohou nevratně poškodit oči, varuje francouzský zdravotní úřad

ANSES vyzval úředníky, aby změnili maximální limit pro vystavení LED světlům. Ve 400stránkové zprávě orgán varoval, že výkonná LED světla jsou „fototoxická“. (Foto: Flickr)







LED obrazovky telefonů, tabletů a notebooků nepředstavují riziko poškození očí, uvedla zpráva. Vyzval však výrobce automobilů, aby „omezili svítivost světlometů“.



LED světla mohou trvale poškodit sítnici a narušit přirozený spánkový rytmus, uvedl francouzský vládní úřad pro dohled nad zdravím.



Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí a bezpečnost práce (ANSES) varovala, že výkonná LED světla jsou „fototoxická“.



Ve čtyřsetstránkové zprávě orgán varoval, že mohou způsobit nevratnou ztrátu buněk sítnice a vést k časté příčině slepoty.



ANSES vyzval úředníky, aby přehodnotili maximální limit pro vystavení LED světlům, která vyzařují „ modré světlo“ v mnohem větším množství.



Navrhla, aby LED obrazovky telefonů, tabletů a notebooků nepředstavovaly riziko poškození očí, ale intenzivní žárovky používané v automobilových světlometech ano.



Zpráva rozlišuje mezi akutní expozicí světlu LED o vysoké intenzitě a „chronickou expozicí“ zdrojům o nižší intenzitě.



I když je chronické vystavení méně nebezpečné, může podle agentury „ urychlit stárnutí tkáně sítnice“ a přispět ke zhoršení zraku.



Technologie LED s dlouhou životností, energetickou účinností a nízkou cenou pohltila během deseti let polovinu trhu s obecným osvětlením.



Odborníci z oboru předpovídají, že její podíl bude i nadále růst a do konce příštího roku překročí 60 %.



Zdroj: dailymail.co.uk
Článek LED světla mohou nevratně poškodit oči, varuje francouzský zdravotní úřad se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden