Kverulant.org: Pekarová Adamová slíbila na provozu sněmovny ušetřit 40 milionů, ale náklady byly naopak o 141 milionů vyšší
RSS

Kverulant.org: Pekarová Adamová slíbila na provozu sněmovny ušetřit 40 milionů, ale náklady byly naopak o 141 milionů vyšší

Mnozí zákonodárci si z Poslanecké sněmovny učinili cestovní kancelář do exotických destinací za peníze daňových poplatníků. Kverulant.org již dvakrát přistihl poslance na výletě na Machu Picchu, do Austrálie a na Nový Zéland. Kverulant považuje všechny tyto cesty za ukázkový příklad okázalého papalášství a vedení Poslanecké sněmovny už několikrát vyzval, aby pravidla pro cesty poslanců zpřísnilo. Na počátku roku 2022 mu to slíbila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Slíbila také, že sněmovna ušetří na provozu 40 milionů korun. Svůj slib nedodržela. Naopak, sněmovna za jejího vedení utratila o 141 milionů víc a Kverulant opět odhalil několik zbytečných a předražených cest. Kverulant Pekarovou vyzval ke zveřejnění omluvy a ke sjednání nápravy. Už roky se s kverulantskou vytrvalostí snažíme krotit papalášské manýry. Prosíme, podpořte nás v tom alespoň symbolickým darem.
Kontrola cest poslanců za roky 2017 až 2021
Na podzim 2021 se Kverulant dle zákona dotázal Poslanecké sněmovny, kam si v posledních letech poslanci vyrazili. A zjistil, že poslanci cestovali usilovně, přičemž hned několik cest vzbuzovalo značné rozpaky. Na prvním místě to byly cesty Víta Rakušana. V prvním případě navštívil Rakušan na týden Kolumbii a Peru. Pak si vyrazil k protinožcům. Jen výlet Víta Rakušana a jeho politických souputníků do Austrálie a na Nový Zéland nás přišel na jeden a čtvrt milionu korun. Cesty Víta Rakušana však nebyly zdaleka ojedinělými případy, kdy se poslanci vydali do exotických destinací za naše peníze. Více o nich naleznete v kauze Poslanci na výletech za peníze daňových poplatníků . Kverulant se se svými zjištěními na přelomu roku 2021 a 2022 obrátil na tehdy nově zvolenou poslaneckou sněmovnu. Jako obvykle, žádal o sjednání nápravy.
Pekarová Adamová: Ušetříme 40 milionů
Počátkem listopadu 2021 si poslanci v tajné volbě na ustavující schůzi nové sněmovny do svého čela zvolili kandidátku SPOLU Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Nová předsedkyně v projevu po svém zvolení směrem k veřejnosti uvedla: „Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží.“ V reakci na Kverulantova zjištění slíbilo vedení Poslanecké sněmovny omezit jeden z velmi viditelných benefitů práce českých zákonodárců –⁠ zahraniční služební cesty.
Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová oznámila koncem ledna 2022, že sněmovna v roce 2022 ušetří takřka 40 milionů korun. „Jednou z oblastí, kde dojde ke snížení výdajů, jsou zahraniční cesty,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Při schvalování služebních cest budeme navíc více dbát na jejich smysluplnost, efektivitu a přínosnost,“ dodala. A přihodila ještě kritiku předchozí Babišovy vlády: „Minulá vláda nehorázně zadlužila naši zemi. Proto je teď nutné přistoupit k úsporným opatřením. Nelze se tvářit, že obrovské zadlužení není problém. Úspory se budou týkat i sněmovny.“
Kverulant už podobných ujištění slyšel opravdu hodně. Jen málokdy došlo k jejich splnění, a proto se na jaře 2023 zeptal Poslanecké sněmovny, kolik ušetřila, kam si poslanci vyrazili tentokrát a kolik to stálo. Než mu sněmovna tyto informace poskytla, musel jí zaplatit 7309 korun.
Náklady sněmovny vzrostly o 141 milionů
Kverulant si od Poslanecké sněmovny vyžádal informace o plánovaných a skutečných výdajích sněmovny za roky 2018 až 2022. Z údajů vypočetl, že minulá sněmovna utrácela v letech 2018 až 2021 ročně v průměru 1,367 miliardy korun . Z toho 648 milionů korun činily platy a podobné a související výdaje. Po volbách utratila nová sněmovna v roce 2022 celkem 1,509 miliardy korun. To je nárůst o 141 milionů korun. O dodržení slibu předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové, že ušetří 40 milionů korun, tedy nemůže být ani řeč. Naopak sněmovna utratila o 10 % více než její předchůdkyně. Jeden s největších nárůstů se konal v položce „platy a podobné a související výdaje“. Zde si poslanci polepšili o 92 milionů korun. Tedy o 14 %.
A jak to dopadlo s úsporou nákladů na poslanecké cesty? Z údajů vyžádaných od sněmovny Kverulant vypočetl, že minulá sněmovna utrácela v letech 2018 až 2021 ročně za cesty v průměru 12,057 milionu korun . Po volbách utratila nová sněmovna v roce 2022 za cesty celkem 12,787 milionu korun. To je nárůst o třičtvrtě milionu korun. O dodržení slibu předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové tedy opět nemůže být řeč.
Více než 60 cestovatelských klubů poslanců
Pojďme se podívat na několik cest poslanců do exotických destinací. Na týden od 18. do 25. března roku 2022 si do Indonésie vyrazili poslanci Viktor Vojtko (STAN) a Petr Fifka (ODS). Jejich výlet nás přišel na 317 tisíc korun. Co poslanci v Indonésii dělali, není jasné, zpráva z této cesty nejspíš neexistuje. Sněmovna ji Kverulantovi neposkytla, přestože o ni žádal.
Páni poslanci se do exotické destinace vypravili jako členové „cestovatelského klubu“ Meziparlamentní skupina ČR – Indonéská republika. Takových klubů má poslanecká sněmovna hodně, více než 60. Jen namátkou, je to Meziparlamentní skupina Austrálie a Nový Zéland (16 členů), dále Bahrajnské království (5 členů), Čína (18 členů), Chile (11 členů), Itálie (32 členů), Izrael (73 členů), Japonsko (17 členů), Kanada (17 členů), Korejská republika (9 členů), Mexiko (9 členů), Řecko (15 členů), Spojené státy americké (48 členů), Španělské království (12 členů) a Tanzanie (7 členů). Samozřejmě platí, že čím atraktivnější země je, tím více má „cestovatelský klub“ členů. A v každé skupině nalezneme poslance napříč politickým spektrem.
Stejní cestovatelé jako do Indonésie, tedy poslanec Fifka a Vojtko, si za peníze daňových poplatníků zaletěli ještě do Rwandy. Opět na týden, a to od 9. do 15 října 2022. Jejich výlet nás přišel na 290 tisíc korun. Zpráva z výletu opět není k dispozici a opět se cestovalo v rámci „cestovatelského klubu“, konkrétně Meziparlamentní skupina ČR – Rwandská republika. To, že ani Fifka, ani Vojtko členy této skupiny nejsou, patrně nehrálo roli. Stejně jako nevadilo, že poslanec Tomáš Kohoutek (ANO) není členem Meziparlamentní skupiny ČR – Turecká republika, když si v červnu 2026 zaletěl za 35 tisíc do Turecka.
Do Ameriky za milion!
„Cestovatelské kluby“ zaměřené na jednotlivé země nejsou zdaleka jedinou možností, jak vycestovat za peníze daňových poplatníků. Skvělou práci na poli utrácení odvádí i Stálá delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. Právě ta vyslala od 4. do 10. prosince na cestu do Washingtonu, D.C., čtyři poslance za rekordní sumu 920 tisíc korun. Údajně na Parlamentní transatlantické fórum letěli poslanci Jiří Horák (KDU-ČSL), Tomáš Kohoutek (ANO), Robert Králíček (ANO) a Pavel Žáček (ODS). Ani z tohoto výletu není k dispozici zpráva.
Milionová cesta do USA zdaleka nebyla jedinou cestou, kterou pořádala Stálá delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO. V dubnu 2022 na čtyřdenní cestu do USA vyslala za 372 tisíc poslance Ondřeje Lochmana (STAN) a poslance Michala Ratibořského (ANO). V září 2022 na čtyřdenní cestu do USA vyslala za 440 tisíc poslance Tomáše Kohoutka (ANO) a poslankyni Jarmilu Levko (STAN).
Se stálou delegací NATO je však možné se podívat i do Japonska. Za 232 tisíc korun se tam na týden v polovině září vypravil Robert Králíček (ANO).
Všechny poslanecké cesty v režii poslanecké sněmovny za rok 2022.
Největší cestovatelé
Právě Robert Králíček (ANO) byl v roce 2022 jedním z největších cestovatelů ve sněmovně. S utracenými 747 tisíci z našich kapes mu právem patří druhé místo. Hlouběji nám do kapes dokázal sáhnout jen poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL), s utracenými 805 tisíci. O krásné třetí místo v ostré konkurenci se dělí tři poslanci, a to Pavel Žáček (ODS), Lubomír Brož (ANO) a Michal Ratibořský (ANO). Každý z nich dokázal za rok 2022 vyčerpat částku kolem 620 tisíc korun. A více než půl milionu, přesněji 542 tisíc korun, dokázal načerpat už jen poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). Ten si za svoji píli jistě zaslouží alespoň diplom.
Kompletní přehled cestovních nákladů jednotlivých poslanců v roce 2022.
Výzva Pekarové Adamové
Kverulant vyzval předsedkyni poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, aby se za nesplnění svých slibů veřejnosti omluvila. Také ji vyzval, aby se konečně zasadila o dosažení reálných úspor na provozu dolní komory parlamentu. Utrácet v době rekordních schodků státního rozpočtu 1,5 miliardy za 200 lidí přijde Kverulantovi dosti nevkusné.
Prosba o podporu
Kverulant je přesvědčen, že politiky je třeba hlídat každý den. A je jedno, z jaké jsou politické strany. Pomozte Kverulantovi dlouhodobě hlídat politiky a podarujte jej, jakkoliv malým, zato však pravidelným měsíčním příspěvkem.


Nejčtenější za týden