Australští vědci objevili rodiště nejaktivnější sopky na světě
RSS

Australští vědci objevili rodiště nejaktivnější sopky na světě

Vědci z australské Monash University se domnívají, že konečně objevili skutečný zdroj magmatu, které chrlí nejaktivnější sopka na Zemi Kilauea na Havaji. (Foto: Twitter / ilustrační)







Dříve se domnívali, že zdrojem častých erupcí je mělká komora nacházející se 11 kilometrů pod povrchem. Nedávné studie však ukázaly, že magma pochází z komory nacházející se až 100 kilometrů hluboko pod zemí.



Předchozí hodnocení vycházelo ze seismických vln zaznamenaných ještě v roce 2014, ale po prostudování složení magmatu si vědci uvědomili, že „srdce“ sopky musí ležet mnohem hlouběji. Při bližším pohledu zjistili, že obsahuje úlomky hornin a materiálů, které se nacházejí pouze ve vrstvách asi 90 kilometrů pod povrchem nebo níže.



Aby vědci prokázali své výsledky, rekonstruovali podmínky, které magma v těchto úrovních zažívá: teploty nad 1 100 C a tlak kolem 3 GPa, a podle vedoucí geoložky Laury Millerové umístili do těchto podmínek syntetické horniny, které se roztavily.



Kromě tohoto objevu vědci v magmatu sopky Kilauea objevili granát, krystal, který se tvoří ve vrstvách v hloubce 100 až 150 kilometrů, což znamená, že jeho zdroj musel ležet velmi hluboko pod zemí. objev vědců také osvětlil, jak sopka Kilauea vznikla.



Zatímco původně se předpokládalo, že vznikla z pevné horniny roztavené vznikající lávou, nyní se vědci domnívají, že vznikla po posunu pacifické tektonické desky před téměř 300 000 lety, který vedl k vyvržení magmatu do moře a jeho následnému ztuhnutí a vytvoření sopky na povrchu.



Zdroj: infowars.com
Článek Australští vědci objevili rodiště nejaktivnější sopky na světě se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden