26letý muž zemřel na krevní sraženinu po aplikaci AstraZeneca
RSS

26letý muž zemřel na krevní sraženinu po aplikaci AstraZeneca

Muž z Velké Británie zemřel na následky krevních sraženin dva týdny po podání injekce od společnosti AstraZeneca, kterou mohl odmítnout, kdyby mu byly poskytnuty aktuální informace o rizicích, zaznělo tento týden při vyšetřování. (Foto: Flickr)







Šestadvacetiletý obyvatel Redditche a absolvent automobilového designu Jack Hurn dostal 29. května 2021 vakcínu Covid společnosti AstraZeneca poté, co mu bylo řečeno, že na skladě nejsou žádné očkovací látky společnosti Pfizer.



Během několika dní začal Hurn trpět bolestmi hlavy a musel podstoupit urgentní operaci v birminghamské nemocnici královny Alžběty.



Po Hurnově smrti 11. června lékaři informovali jeho rodinu, že utrpěl četné „katastrofální“ krevní sraženiny v mozku.



Podle koronerky oblasti Emmy Brownové bylo Hurnovi „řečeno, že riziko je 1 ku 250 000“, avšak podle odborníků je skutečné riziko vzniku krevních sraženin blíže 1 ku 100 000.



„Není pochyb o tom, že to vzal na vědomí,“ řekla Brownová u birminghamského koronerského soudu.



Společný výbor britské vlády pro vakcíny a imunizaci totiž již doporučoval, „aby byla dospělým do 40 let bez základních onemocnění nabídnuta alternativa k vakcíně Covid-19 společnosti AstraZeneca, “ uvedl koroner.



Nakonec „Jackovi nebyly poskytnuty všechny informace, aby se mohl informovaně rozhodnout“, uvedla.



„Zejména riziko komplikací pro jeho věkovou skupinu bylo podceněno,“ dodala.



Úmrtí údajně zhatilo plány Hurna požádat o ruku svou přítelkyni Alex Jonesovou, s níž nedávno koupil dům a která ve stejný den očkování rovněž podstoupila.



„Zdrcená rodina pana Hurna se chystá podniknout právní kroky v souvislosti s jeho smrtí,“ uvádí Daily Mail.



Mail rovněž poznamenal: „Všichni lidé, kteří se narodili v roce 2002, jsou v pořádku: „Ve španělské výzkumné studii bylo zjištěno, že vakcína společnosti Pfizer vyvolává krevní sraženiny se stejnou pravděpodobností jako vakcína společnosti AstraZeneca.“



Zdroj: dailymail.co.uk
Článek 26letý muž zemřel na krevní sraženinu po aplikaci AstraZeneca se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden