Podívejte se: Klimatický aktivista zaútočil dortem Monu Lisu v Louvru
RSS

Podívejte se: Klimatický aktivista zaútočil dortem Monu Lisu v Louvru

Pozornost na sebe strhl aktivista za změnu klimatu, který byl v sobotu natočen, jak v muzeu Louvre útočí na Monu Lisu. Incident ohromil okolní diváky, kteří vandalský čin na neocenitelném mistrovském díle Leonarda da Vinciho natočili. (Foto: Twitter)







Muž údajně vstoupil do muzea v převleku za starší ženu na vozíku a s parukou. Někteří spekulovali, že by mohlo jít o transsexuála. Vandalský útok začal tím, že se zvedl z invalidního vozíku, poté přiskočil k Moně Lise a hodil na obraz dort v plné velikosti.



Strážníci muže rychle chytili a odvedli od obrazu, který byl následně spatřen, jak křičí „Myslete na Zemi!“.



Oh my God! Mona Lisa! Hopefully not too much damage! pic.twitter.com/mjugzDgc9B — Anna (@AnnaART89333) May 30, 2022 Vandal je viděn, jak křičí francouzsky: „Myslete na Zemi! Jsou lidé, kteří ji ničí. Všichni umělci na ni myslí. Proto jsem to udělal,“ uvádí se na videozáznamech z následných událostí. Záběry okamžiku, kdy byl dort na obraz hozen, se zatím neobjevily.



Vzhledem k tomu, že se Mona Lisa stala předmětem několika pokusů o vandalismus již před desítkami let, je naštěstí již dlouho uzavřena v neprůstřelné třídě, přičemž Louvre při tomto posledním incidentu nehlásil žádné poškození malby.



„Muž převlečený za starou dámu vyskočil z invalidního vozíku a pokusil se rozbít neprůstřelné sklo Mony Lisy. Poté pokračoval v rozmazávání dortu na skle a všude házel růže, to vše předtím, než byl vyřešen ochrankou,“ citoval deník The Guardian jednoho z očitých svědků.



Zaměstnanec muzea se v době po útoku pokouší setřít dortový krém z třídílné vitríny Mony Lisy a jen ho ještě více rozmazává, zatímco se shromažďují davy lidí, kteří si dočasné znehodnocení fotí.



Zajímavé je, že The Guardian dále uvádí , že muž byl po zadržení umístěn do psychiatrické péče:



Šestatřicetiletý muž byl zatčen a umístěn do psychiatrické péče poté, co na údajný protest proti umělcům, kteří se dostatečně nesoustředí na „planetu“, potřel dortem skleněnou zástěnu, v níž je umístěna Mona Lisa.



Předchozí pokusy o stanovení konkrétní hodnoty da Vinciho nejznámějšího mistrovského díla se pohybovaly od 900 000 dolarů až po desítky miliard dolarů, a to převážně na základě historických analýz pojišťoven.



Loket Mony Lisy byl poškozen při známém útoku v roce 1956 poté, co jistý Bolivijec hodil na obraz kámen, což vedlo k většímu zabezpečení.



V roce 2005 byla doplněna vyztužená skříň s regulací teploty a vlhkosti.



O několik let později, v roce 2009, na něj ruská žena hodila prázdný šálek čaje. V současné době je ochranné pouzdro neprůstřelné ve snaze zabránit všem možným scénářům zničení nebo vandalismu ze strany milionů návštěvníků, kteří každý měsíc projdou Louvrem.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Podívejte se: Klimatický aktivista zaútočil dortem Monu Lisu v Louvru se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden