Ukrajinská stránka označila Kissingera jako „spoluviníka zločinů“ proti Ukrajině
RSS

Ukrajinská stránka označila Kissingera jako „spoluviníka zločinů“ proti Ukrajině

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger byl na ukrajinské webové stránce Peacemaker uveden jako „spoluviník zločinů proti Ukrajině“. (Foto: Flickr)







Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger se dostal pod palbu kritiky ukrajinských představitelů za to, že navrhl, aby se válkou zmítaná země vzdala kontroly nad oblastmi obsazenými ruskou armádou, a dosáhla tak mírové dohody.



Podle televize Nexta TV byl Kissinger na ukrajinské webové stránce „Peacemaker“ uveden jako „spoluviník zločinů proti Ukrajině“.



Podle zpráv se na černé listině ukrajinského webu od začátku války objevily tisíce proruských hlasů. Webová stránka Peacemaker rovněž zveřejňuje osobní údaje těch, kteří jsou považováni za „nepřátele Ukrajiny“.




Henry Kissinger v Davosu varoval svět před zahnáním Ruska do náruče Číny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také udeřil na ty, kteří na Západě navrhují, aby se Kyjev vzdal anektovaných území ve prospěch Ruska.



Prohlásil, že ti „velcí geopolitici“, kteří to prosazují, ignorují obavy obyčejných Ukrajinců. „Vždy musíme myslet na lidi a pamatovat, že hodnoty nejsou jen slova,“ prohlásil podle agentury Associated Press (AP). Zelenskyj také přirovnal zastánce odstoupení ukrajinského území k těm, kteří v roce 1938 předali území Hitlerovi v naději, že odvrátí druhou světovou válku.



Kissinger se zasazoval o „status quo ante“ na Ukrajině



Ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu 23. května se Kissinger vyslovil pro „status quo ante“ na Ukrajině, čímž naznačil , že by Rusku mělo být umožněno ponechat si Krym, který zabralo v roce 2014. Kissinger rovněž prohlásil, že pokračování války za určitým bodem by představovalo novou válku proti Rusku, nikoliv za svobodu Ukrajiny.



„Zdá se, že Kissingerův kalendář je nastaven na rok 1938, nikoli na rok 2022, a domníval se, že hovoří k publiku v tehdejším Mnichově, nikoli v Davosu,“ prohlásil ukrajinský prezident.



Pozoruhodné je, že ukrajinské orgány uvedly, že země nepřijme žádnou dohodu o příměří, která zahrnuje postoupení území Moskvě. Mychajlo Podoljak, hlavní vyjednavač Ukrajiny v zastavených mírových jednáních, prohlásil, že jakýkoli ústupek Rusku by nebyl ničím jiným než odloženým konfliktem.



„Ukrajina neobchoduje ani se svou suverenitou, ani s územími a Ukrajinci, kteří na nich žijí,“ dodal. Dále varoval, že přistoupit nyní na příměří a zároveň udělat ústupky Rusku by se Ukrajině vymstilo, protože „Moskva by po jakémkoli přerušení bitvy podnikla důraznější odvetu“.



Zdroj: republicworld.com
Článek Ukrajinská stránka označila Kissingera jako „spoluviníka zločinů“ proti Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden