Kanada chce zakázat držení ručních zbraní
RSS

Kanada chce zakázat držení ručních zbraní

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondělí oznámil předložení návrhu zákona, který by v celé Kanadě zmrazil držení ručních zbraní. (Foto: Flickr)







„Znamená to, že již nebude možné kupovat, prodávat, převádět ani dovážet ruční zbraně kdekoli v Kanadě,“ uvedl Trudeau na tiskové konferenci.



„Jinými slovy omezujeme trh,“ dodal.



Pokud bude nová protizbraňová legislativa schválena, bude pokutovat pašování a obchodování se zbraněmi „zvýšením maximálních trestních sankcí a poskytnutím více nástrojů orgánům činným v trestním řízení k vyšetřování trestných činů souvisejících se střelnými zbraněmi“, uvedl Trudeau.



Nová legislativa by také vyžadovala, aby zásobníky na dlouhé zbraně „nikdy“ nemohly obsahovat více než pět nábojů.



„Násilí páchané střelnými zbraněmi je složitý problém, ale nakonec je matematika opravdu jednoduchá: Čím méně zbraní bude v našich komunitách, tím bezpečnější budou všichni,“ řekl premiér.



Trudeau dodal, že ačkoli většina majitelů zbraní používá své ruční zbraně bezpečně a v souladu se zákonem, „nepotřebujeme zbraně útočného stylu, které byly navrženy tak, aby zabily co největší počet lidí v co nejkratším čase“.



Toto prohlášení přichází v návaznosti na dvě nedávné masové střelby ve Spojených státech.



Podle pondělního sdělení Trudeauova úřadu byly ruční zbraně „nejzávažnější zbraní přítomnou ve většině násilných trestných činů souvisejících se střelnými zbraněmi“ v letech 2009 až 2020 a tvořily 59 % těchto trestných činů.



Počet registrovaných ručních palných zbraní v zemi se mezi lety 2010 a 2020 zvýšil o 71 % na přibližně 1,1 milionu, uvádí se ve sdělení.



Zdroj: cnn.com
Článek Kanada chce zakázat držení ručních zbraní se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden