Generál Andrzejczak o válce na Ukrajině: Situace bohužel nevypadá dobře
RSS

Generál Andrzejczak o válce na Ukrajině: Situace bohužel nevypadá dobře

„Bezpečnostní situaci hodnotím jako velmi špatnou a pro Polsko velmi nebezpečnou,“ řekl o válce na Ukrajině náčelník generálního štábu polské armády generál Rajmund Andrzejczak. (Foto: Youtube)







Během strategické debaty na Úřadu národní bezpečnosti Andrzejczak řekl, že „válka není vojenská záležitost. – ‚Válka byla, je a nic nenasvědčuje tomu, že bude jiná, politika, a má ve svých podmínkách zásadní množství ekonomických faktorů: finance, otázky infrastruktury, sociální otázky, technologie, výroba potravin a celý soubor otázek, které je třeba do této škatulky zařadit, abychom tuto válku pochopili,‘ zdůraznil.




EU kritizuje zákaz Polska a Maďarska dovážet ukrajinské potraviny
– Když se dívám na válku na Ukrajině, vidím ji především touto politickou optikou a bohužel to nevypadá dobře, zhodnotil. Vysvětlil, že v krátkém plánovacím horizontu 1-2 let „nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko nemělo na válku peníze“. – Ty finanční nástroje, které mělo před válkou, dynamika výdajů a účinnost sankcí nebo celá složitá ekonomická situace naznačují, že Rusko peníze na válku mít bude, dodal.



– Ukrajina má obrovské finanční problémy. Víme, kolik potřebuje měsíčně. Víme, jaká je americká pomoc, celého civilizovaného Západu. Víme také, jaká je v této oblasti polská pomoc, protože jsme druhým dárcem a měli bychom být pravděpodobně významným inspirátorem pro ostatní. Rychlost úbytku ve finanční oblasti dnes podle mého názoru vychází v neprospěch (Ukrajiny – pozn. red.). Bohužel,“ řekl.




Polský premiér se vysmívá Macronovi za to, že chce „přerušit vztahy“ s USA
Upozornil také, že v nejbližší době nic nenasvědčuje tomu, že by se Ukrajinci, kteří utekli před válkou, vrátili domů a zahájili proces obnovy země. Zdůraznil, že červencový summit NATO ve Vilniusu bude „spíše summitem naší důvěryhodnosti, a to nejen NATO, ale celého Západu“. – ‚Pokud se opozdíme, pokud nevyužijeme této příležitosti a neprokážeme odhodlání, nedáme Ukrajině šanci vybudovat si bezpečnou budoucnost,‘ zdůraznil.



– ‚Jako voják mám také povinnost předložit tu nejnepříznivější a nejtěžší variantu a dát prostor všem, kteří mohou a mají Ukrajině pomoci, hodnotím tuto bezpečnostní situaci jako velmi špatnou, velmi nebezpečnou pro Polsko,‘ řekl Andrzejczak.




Generál Skrzypczak: Neexistuje žádná šance na vojenské ukončení války
Na otázku, zda si západní představitelé uvědomují, že Ukrajina má k vítězství ve válce s Ruskem velmi daleko, generál oponoval, že „perspektiva hodnocení hrozby bez příkras je pro většinu stále překvapivá, stále šokující“.



– My prostě nemáme munici. Průmysl není připraven nejen poslat na Ukrajinu vybavení, ale ani doplnit naše zásoby, které se roztékají. Toto povědomí není stejné jako tady na Visle, a to je třeba sdělit naprosto bez anestezie všem a na všech fórech, kde je to možné, což dělám,“ zdůraznil náčelník Generálního štábu polské armády.




Zelenskyj: Polsko povede koalici, která bude dodávat válečná letadla na Ukrajinu


Zdroj: dorzeczy.pl
Článek Generál Andrzejczak o válce na Ukrajině: Situace bohužel nevypadá dobře se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden