Kreml vydal prohlášení v souvislosti se zvěstmi o Putinově zdraví
RSS

Kreml vydal prohlášení v souvislosti se zvěstmi o Putinově zdraví

Vrcholný představitel Kremlu v pondělí popřel zprávy, že se zdravotní stav ruského prezidenta Vladimira Putina postupně zhoršuje, a to v souvislosti se zvěstmi, že by mohl mít rakovinu. (Foto: Flickr)







Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tyto zprávy reagoval prohlášením, že Putin „denně vystupuje na veřejnosti“.



„Můžete ho vidět na televizních obrazovkách, číst a poslouchat jeho projevy. Nemyslím si, že zdravě uvažující člověk může u tohoto muže tušit jakékoliv známky nemoci nebo neduhu,“ dodal. „Nechám to na svědomí těch, kteří takové fámy šíří, přestože má každý den možnost vidět, jak on i ostatní vypadají.“



Lavrov, který hovořil pro francouzskou televizní stanici, se nezabýval tvrzeními, že Putin trpí nezjištěnou formou rakoviny.



Christopher Steele, bývalý britský špion a údajný autor nechvalně proslulého a zdiskreditovaného „Steeleova spisu“, řekl začátkem tohoto měsíce televizi Sky News, že podle něj je Putin „vážně nemocný“, a tvrdil, že to mělo vliv na invazi na Ukrajinu z 24. února.



Pozoruhodné je, že Steele byl najat organizacemi jménem kampaně Hillary Clintonové v roce 2016, aby provedl opoziční výzkum proti tehdejšímu kandidátovi Donaldu Trumpovi a vytvořil spis obviňující Trumpa z napojení na Moskvu. Většina tvrzení v rámci Steeleových poznámek byla vyvrácena představiteli amerických zpravodajských služeb, ačkoli tato tvrzení se nakonec dostala do korporátních amerických zpravodajských médií, jako jsou MSNBC a New York Times.



Tanky proruských jednotek projíždějí ulicí během ukrajinsko-ruského konfliktu ve městě Popasna v Luhanské oblasti na Ukrajině 26. května 2022. (Alexander Ermochenko/Reuters) Zpráva z časopisu New Lines Magzine tvrdí, že obdržela zvukovou nahrávku od nejmenovaného ruského oligarchy, který tvrdí, že Putin je „velmi nemocný rakovinou krve“.



A v březnu Moskva popřela i další zvěsti – které jsou z velké části založeny na nepotvrzených a nejmenovaných zdrojích – o Putinově zdraví. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tehdy uvedl, že ruský vůdce řekl, že je v dobrém stavu.



Bývalý pracovník KGB Boris Karpičkov však bulvárnímu listu The Sun řekl, že má podezření, že 69letý Putin trpí několika nemocemi, včetně Parkinsonovy choroby a demence. Karpičkov neposkytl listu, který spolu s deníky Daily Mail a Mirror často zveřejňuje spekulativní zprávy o Putinově zdraví a jeho rodinných příslušnících, žádné důkazy.



Tento měsíc Jeffrey Edmonds, bývalý ředitel pro Rusko v Radě pro národní bezpečnost a bývalý vojenský analytik CIA, řekl serveru Business Insider, že „nevidí nic skutečně věrohodného“, pokud jde o tvrzení o údajně špatném zdravotním stavu ruského prezidenta.



Kvůli neúspěchu Ruska při obsazování některých částí Ukrajiny Edmonds uvedl, že on i další analytici zaznamenali „určitou změnu“ v Putinově veřejném chování.



Putin je „normálně v Rusku hlasem klidu, ale na veřejnosti se stal emotivnějším a rozzlobenějším,“ řekl a dodal, že prezidentovi „něco není příjemné“.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Kreml vydal prohlášení v souvislosti se zvěstmi o Putinově zdraví se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden