Vůdce skupiny Wagner stáhne vojáky z Bachmutu a posílá vzkaz
RSS

Vůdce skupiny Wagner stáhne vojáky z Bachmutu a posílá vzkaz

Vůdce ruské skupiny Wagner pohrozil, že do středy stáhne své vojáky z ukrajinského města Bachmut, a to ve sporu o munici. (Foto: Twitter)







Jeho prohlášení přišlo poté, co na sociálních sítích zveřejnil video, na němž se prochází mezi těly mrtvých bojovníků a žádá představitele obrany o další zásoby.



#IMPORTANT PMC #Wagner leaves #Bakhmut on May 10 due to "hunger and lack of ammunition". Wagner PMC leader Prigozhin says that on May 10 he plans to withdraw his PMCs from Bakhmut. The reason is the lack of ammunition. Prigozhin claims that he will hand over the posts to the… pic.twitter.com/YmeHWHwK2n — Noticias de Ucrania 24 horas (@UKR_token) May 5, 2023 Rusko se snaží město dobýt již několik měsíců, přestože má jen malou strategickou hodnotu.




Wagner vztyčil v centru Bachmutu ruskou vlajku, ale boje stále pokračují
Jevgenij Prigožin připsal rozhodnutí přímo na vrub ministerstva obrany.



„Šojgu! Gerasimov! Kde je… munice?… Přišli sem jako dobrovolníci a umírají, abyste se mohli vykrmit ve svých mahagonových kancelářích.“



Ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov byli často terčem Prigožinova hněvu.



Ještě minulý týden řekl jednomu ruskému proválečnému bloggerovi, že bojovníkům Vagnerovy armády v Bachmutu došly poslední zásoby nábojů a že potřebují tisíce kusů munice.




Proč je Biden proti, aby Kongres Wagnerovce označil za teroristickou organizaci?
Pokud se nedostatek nebude řešit, pak budou jeho žoldnéři nuceni buď ustoupit, nebo zůstat a zemřít, varoval: „Pak, ať si naši byrokraté dělají, co chtějí, se všechno ostatní zhroutí.“



Prigožin uvedl, že jeho jednotky souhlasily s tím, že zůstanou v Bachmutu do 10. května, aby Rusko mohlo oslavit úterní Den vítězství.



V únoru zveřejnil další obrázek svých mrtvých vojáků a z jejich smrti obvinil armádní velitele. Armáda sice popřela, že by jeho skupinu Wagner úmyslně vyhladověla po nábojích, ale v té době reagovala zvýšením dodávek na frontovou linii.



Prigožin vyhledává publicitu a zdá se, že jeho vliv v posledních měsících slábne. Již dříve vyslovil výhrůžky, které nedotáhl do konce a následně je odmítl jako vtipy a vojenský humor.




Rvačka mezi ukrajinským a ruským poslancem po stržení ukrajinské vlajky
Ve svém prohlášení, v němž stál před svými muži, 10. května uvedl, že budou „povinni předat pozice v osadě Bachmut jednotkám ministerstva obrany a stáhnout zbytky Vagnera do logistických táborů, aby si lízali rány“.



Bitva o Bachmut se táhne již několik měsíců a předpokládá se, že si vyžádala tisíce mrtvých. Ukrajinské ozbrojené síly se rozhodly bránit město za každou cenu ve zjevné snaze soustředit ruské vojenské zdroje na jedno relativně málo významné místo.



Americký vojenský analytik Rob Lee tvrdí, že nejnovější Wagnerova stížnost na nedostatek pravděpodobně odráží příděly munice ruského ministerstva obrany před dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzívou. Ministerstvo musí bránit celou frontu, ale Prigožinova jediná starost spočívá v dobytí Bachmutu, napsal na Twitteru.



Sám Prigožin předpověděl, že ukrajinská protiofenzíva začne do 15. května, protože tanky a dělostřelectvo budou moci postupovat za suchého počasí po posledních jarních deštích.




Šéf Wagneru: V roce 2024 budu kandidovat na prezidenta Ukrajiny
V samostatném kroku Prigožin zřejmě najal armádního generála, který byl nedávno odvolán z funkce šéfa logistiky.



Generálplukovník Michail Mizincev byl přezdíván řezníkem z Mariupolu za svou roli při loňském bombardování jižního ukrajinského přístavního města, které ruské síly dobyly před rokem.



Videa zveřejněná na internetu ukazují in ve výcvikovém táboře Wagner a poté návštěvu pozic v Bachmutu.



Prigožin již dříve uvedl, že mu nabídl místo zástupce velitele Vagnera, a poukázal na to, že se generál snažil pomáhat zásobovat žoldáky municí a spolupracoval se skupinou při náboru odsouzených vězňů do jejích řad.



Generálplukovník Mizincev byl pověřen vedením armádní logistiky teprve loni v září, krátce poté, co byl Prigožin natočen v ruské věznici, jak říká vězňům, že budou propuštěni z vězení, pokud budou sloužit s jeho muži na Ukrajině.



Zdroj: bbc.com
Článek Vůdce skupiny Wagner stáhne vojáky z Bachmutu a posílá vzkaz se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden