Více než milion voličů se narodilo mimo Švédsko – socani si své voliče přivezli
RSS

Více než milion voličů se narodilo mimo Švédsko – socani si své voliče přivezli

Švédsko má jen o trošku méně obyvatel než my (asi 10 200 000). Pokud bychom měli vzít v potaz jen dospělou populaci, která již má volební právo, pak by se ve Švédsku jednalo o asi 7,5 milionů lidí (Švédsko má nyní nejvyšší porodnost v EU, takže značné množství z celkového počtu obyvatel jsou nezletilci). Z toho více než milion se nenarodilo ve Švédsku, ale  vzhledem k tomu, že již získali občanství, mohou také volit.
Důkaz o tom, že voliče si lze dovézt, tedy máme přímo ve Švédsku. Stačilo patřičně upravit zákony a mnoho relativně nedávno dovezených cizinců již může volit.
Právě v letošním roce čekají Švédsko parlamentní volby. Za tři měsíce se vydají k volebním urnám nejen původní Švédové, ale i mnozí z těch, kdo již stihli získat občanství nebo se narodili v zemi přivandrovalým rodičům (potomci těch, kdo přijeli koncem 90. let a na začátku tohoto století, již také mohou volit, ale jsou počítáni jako Švédové, neboť se již ve Švédsku narodili).
Letos bude ve Švédsku každopádně volit rekordní počet lidí, kteří se nenarodili ve Švédsku, ale i rekordní počet jejich – dnes již dospělých – potomků, kteří se v zemi narodili.
V letošních volbách je jich o statisíce více než v roce 2018 a dostávají se k volbám poprvé a právě tato skupina voličů často volí levici.
Podíl prvovoličů se zahraničním původem se za posledních 20 let téměř zdvojnásobil , z dvanácti procent v roce 2002 na 23 procent ve volbách letos na podzim, podle předběžných údajů švédského statistického úřadu.
Téměř 1,2 milionu oprávněných voličů se  narodilo v jiné zemi – o 200 000 více než před čtyřmi lety. Voliči z velké části volí  sociální demokraty a levicovou stranu.
Malmö:
V letošních podzimních volbách má téměř každý čtvrtý prvovolič zahraniční původ.  V Malmö je však tento podíl výrazně vyšší, neboť každý druhý volič má zahraniční původ , což je nejvyšší počet v zemi.
V dalších volbách zavládne stejná situace ve Stockholmu a o několik let později v celé zemi.
V mnoha tzv. zranitelných oblastech (tak se ve Švédsku nazývají muslimská ghetta) a okresech s vysokým podílem imigrantů celkově dominují zejména sociální demokraté . 
Několik příkladů posledních výsledků voleb v muslimských ghettech. Nyní bude úspěch socanů (označeni červeně – S) jistě ještě větší:



Švédsko je jasným důkazem toho, že voliče si lze dovézt. Stejnou cestou jdou i podobné strany v dalších zemích. Nečekaný úspěch sociálních demokratů v Německu také není náhodný.
V obou zemích jen stačilo patřičně upravit zákony a především rozdávat občanství jak na běžícím páse. Něco podobného můžeme brzy čekat i u nás, kde se zřejmě úplně stejně spoléhá současná vláda na dovezené Ukrajince…
.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden