Rozhovor s novinářem Milanem Kajínkem
RSS

Rozhovor s novinářem Milanem Kajínkem

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s novinářem Milanem Kajínkem o aktuální společenské situaci a jejím obrazu v médiích
„Vytvořilo se tu prostředí, ve kterém se určitý druh diskuze nevede. Kdybych teď jako novinář prezentoval v médiu názor nějakého akademika, který je prorusky naladěný a bude vysvětlovat motivy na straně ruské vlády, tak i když naše médium je médium a nezastává stejný názor jako ten člověk, považuje se to za ospravedlňování invaze na Ukrajinu,“ říká novinář Milan Kajínek ke společenské atmosféře ohledně aktuálního tématu číslo jedna. A podivuje se nad tím, že zároveň višchni volají po diplomatickém řešení konfliktu, ale nepřipouštějí diskuzi, která je v diplomatické komunikaci nezbytná.


„Novinářské řemeslo je důležité poslání, o médiích se někdy hovoří jako o čtvrté moci. Je na lidech, kteří ta média dělají, kteří je vlastní, aby vnímali důležitost toho poslání. Dělat médium pro lidi, pro společnost a dodržovat základní pravidla. Je nutné striktně oddělovat zpravodajství od názorové sekce. Když už vám ve zpravodajství říkají, co si máte myslet o tom, co se stalo, deformuje se to poslání. Společnosti už to neslouží, ale už to prostě prezentuje něčí názor,“ komentuje Milan Kajínek. Sám aktuálně zastává pozici šéfredaktora české edice deníku EpochTimes . V rozhovoru dále probíráme také propojení velkých médií, velkých technologických firem i farmaceutických firem nebo téma „factcheckingu“ v médiích a na sociálních sítích.
Můžeme dopadnout jako v Číně?
Milan Kajínek je znalcem poměrů v Číně, byl v osobním kontaktu s lidmi pronásledovanými čínským režimem. V rozhovoru uvádí několik příběhů, které zaznamenal a které dle jeho slov nejsou v Číně nijak výjimečné. I přes omezení v diskuzi v Evropě si nemyslí, že bychom se mohli brzy dostat na úroveň Číny, kde je kontrola nad prezentovanými názory absolutní a veškerá moc – zákonodárná, výkonná, soudní i mediální – v rukou komunistické strany.
Kdo je Milan Kajínek
Přes svůj zájem o čínskou, potažmo východní kulturu a historii se Milan Kajínek kdysi dostal i k novinařině. K české pobočce EpochTimes se původně připojil jako překladatel zpravodajství z oblasti Číny. Později působil jako redaktor v oblasti filmových recenzí a zpravodajství z Číny. Aktuálně se zaměřuje na rozhovory s osobnostmi, vztahy mezi Čínou a zahraničím, události na území Číny. V roce 2018 dostal na mezinárodní konferenci výzkumu systémů, informatiky a kybernetiky v Baden Badenu ocenění za vynikající vědecký přínos k posílení sociální spravedlnosti – jako uznání za jeho angažovanost a práci při prosazování sociální spravedlnosti po celém světě. Milan Kajínek je ženatý a je otcem tří dětí.



#gap-669599594 {
padding-top: 30px;
}








#image_1489138828 {
width: 100%;
}






#gap-960446356 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z uložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee



Článek Rozhovor s novinářem Milanem Kajínkem se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden