Německo pošle Ukrajině zbraně za 2,7 miliardy eur a 30 tanků Leopard
RSS

Německo pošle Ukrajině zbraně za 2,7 miliardy eur a 30 tanků Leopard

Německo v sobotu oznámilo, že Ukrajině poskytne vojenskou pomoc ve výši 2,7 miliardy eur (3,0 miliardy dolarů), což je zatím největší balík pomoci od ruské invaze, a přislíbilo další podporu Kyjevu, dokud to bude nutné. (Foto: Flickr)







Podle prohlášení ministerstva obrany bude balíček zahrnovat 30 tanků Leopard 1, 15 protiletadlových tanků Gepard, více než 200 průzkumných bezpilotních letounů a čtyři protiletadlové systémy Iris-T.




Americké letectvo přesouvá strategické tankovací letouny z Německa do Polska
„Všichni si přejeme, aby tato hrozná a nezákonná válka co nejdříve skončila….. Bohužel to zatím nelze předvídat. Německo proto poskytne jakoukoli pomoc – tak dlouho, jak bude třeba,“ uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius.



„Děkujeme našim spojencům,“ napsal Andrij Jermak, šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v příspěvku na Telegramu, který balíček potvrdil.




Němečtí aktivisté používají nový typ lepidla, který k uvolnění vyžaduje sbíječku
Ukrajina naléhá na své spojence, aby jí poskytli zbraně dlouhého doletu, stíhačky a munici před protiútokem, který se očekává v nadcházejících týdnech nebo měsících. Sobotní německý balíček zahrnoval také 18 houfnic.



Německo se zpočátku zdráhalo poskytnout Ukrajině těžké zbraně, aby jí pomohlo čelit ruské invazi, protože se obávalo, že by to mohlo vést k eskalaci boje. V lednu však Berlín souhlasil s vysláním tanků Leopard a prohlásil, že bude spolupracovat se spojenci na vyslání dalších.



Zdroj: indiatimes.com




Němečtí lékaři varují před superbakteriemi, které vidí na ukrajinských raněných
Článek Německo pošle Ukrajině zbraně za 2,7 miliardy eur a 30 tanků Leopard se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden