Špatný den pro Rusko: Ukrajina sestřelila až 4 letadla za 24 hodin
RSS

Špatný den pro Rusko: Ukrajina sestřelila až 4 letadla za 24 hodin

Krátce po havárii ruského vojenského vrtulníku, ke které došlo v sobotu brzy ráno v oblasti nedaleko ukrajinských hranic, byla hlášena druhá havárie letadla, a to ve chvíli, kdy pro Moskvu pokračují špatné zprávy související s válkou na Ukrajině. (Foto: Twitter)







Pravděpodobně byl hlášen i třetí pád letadla – to vše v rozmezí několika hodin.



„Stíhací letoun Su-34 se zřítil v Brjanské oblasti v Rusku nedaleko ukrajinských hranic, několik minut po zprávách, že v oblasti spadl také neidentifikovaný vrtulník, informovala v sobotu agentura TASS s odvoláním na své zdroje,“ píší média.




Rusko prý zasáhlo jeden z největších skladů západní munice na Ukrajině
Podrobnosti o obětech nebyly zpočátku zveřejněny, ale na snímcích a videích, které kolují na sociálních sítích, je vidět, jak vypadá místo nehody, včetně hořícího ocasu a motoru letadla.



K havárii letadla údajně došlo u obce Istrovka severně od ukrajinských hranic a neoficiální vojenské kanály na internetu uvádějí, že pilot a navigátor zahynuli.



Jen několik hodin předtím, než se objevily zprávy o havárii letadla, se samostatně vznítil a zřítil ruský vrtulník Mi-8. Je možné, že byl sestřelen. Newsweek mezitím naznačuje, že ve stejném časovém rozmezí havarovaly celkem dva vrtulníky, a uvádí, že…




Nové zbraně dlouhého doletu v akci? Luhansk hlásí dva zásahy
Ruský internetový zpravodajský kanál Mash na Telegramu zveřejnil, že ve stejné oblasti se v sobotu zřítil další vrtulník Mi-8 a bojový letoun Su-35.



Množí se také spekulace, že vzhledem k tomu, že ve stejné oblasti spadlo více letadel, mohlo jít o ukrajinský útok na letadla, což však není potvrzeno:



Informovala o tom také ruská média Readovka, která uvedla: „Všichni jsme se domnívali, že se jedná o nehodu: „Dva vrtulníky a stíhací bombardéry byly sestřeleny ozbrojenými silami Ukrajiny. Naši piloti byli přepadeni ze zálohy a hovoříme o pečlivě naplánované operaci.“ Zprávy o dalších haváriích se Newsweeku nepodařilo nezávisle ověřit.




Německo pošle Ukrajině zbraně za 2,7 miliardy eur a 30 tanků Leopard
Zpravodaj agentury Reuters pro národní bezpečnost s odvoláním na ruské státní zdroje napočítal v sobotu celkem čtyři sestřelená letadla:



Today, a Russian Su-35 Fighter Jet, a Su-34 Fighter Jet, and 2x Mi-8 Helicopters got shot down in Russia’s Bryansk Region bordering Ukraine It’s a significant event for the Russian Military, if Ukraine able to do this then Russian aircraft will need to fly far from the border pic.twitter.com/iDyBjfaZV8 — Ukraine Battle Map (@ukraine_map) May 13, 2023 Russian sources report that two Mi-8 helicopters, Su-34 and Su-35 aircrafts were downed in Bryansk region. Keep on going! pic.twitter.com/KmTrI2iwER — Maria Avdeeva (@maria_avdv) May 13, 2023 Close up of downed Mi-8 in Bryansk. Together with Su-35 and Su-34 this is huge and most painful loss for Russian Aerospace Forces and many lives saved for Ukrainians pic.twitter.com/L7mlORVMKw — Maria Avdeeva (@maria_avdv) May 13, 2023 #BREAKING A helicopter crash in Klintsy, Bryansk region, Russia pic.twitter.com/YQZ8hfMCAZ — War Monitor (@WarMonitors) May 13, 2023 Zdroj: newsweek.com




Británie vyslala rakety dlouhého doletu na Ukrajinu. Kreml bude reagovat
Článek Špatný den pro Rusko: Ukrajina sestřelila až 4 letadla za 24 hodin se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden