Egypt ignoroval požadavky USA na blokování ruských vojenských letů
RSS

Egypt ignoroval požadavky USA na blokování ruských vojenských letů

Washington se snaží tlačit na Egypt, aby uzavřel svůj vzdušný prostor pro všechny ruské vojenské lety, ale regionální spojenec USA si to nenechává líbit, což se nepříjemně projevilo i po nedávném úniku informací z Pentagonu, podle nichž Káhira plánovala dodávat Moskvě rakety. (Foto: Flickr)







Marked by more than a century of diplomatic cooperation and friendship, the U.S.-Egypt partnership continues to thrive. More on our relations with Egypt and the Egyptian people : https://t.co/QDa9i7xRqJ pic.twitter.com/LAxizlXSwk — Department of State (@StateDept) January 30, 2023 „Egypt ignoroval žádosti USA, aby uzavřel svůj vzdušný prostor pro ruské vojenské lety, uvedli američtí a egyptští představitelé, čímž testují hranice schopnosti Washingtonu přiškrtit dodávky Moskvě před očekávanou ukrajinskou protiofenzívou,“ píše v pátek deník The Wall Street Journal.



„USA a Ukrajina přesvědčily země včetně Turecka, Jordánska a Iráku, aby po invazi na Ukrajinu loni omezily přístup alespoň pro některá ruská vojenská letadla, což donutilo letadla Moskvy letět o 2 000 mil navíc a až o pět hodin dále, aby dosáhla strategických základen v Sýrii,“ pokračuje zpráva.



Washington se obává, že Rusko pravděpodobně využívá egyptský vzdušný prostor k přepravě zbraní ze svých zbrojních skladů jinde na Blízkém východě – například v Sýrii, kde od roku 2015 výrazně posiluje vojenské síly, zejména se soustředí podél pobřeží.



Letové záznamy citované ve zprávě WSJ ukázaly, že nejméně sedm takových vojenských letů, které využily tuto trasu přes Sýrii, předtím než zamířily do ruské černomořské oblasti.



Egypt byl v posledních několika desetiletích hned za Izraelem hlavním příjemcem americké zahraniční pomoci, a to ve výši přibližně 1,3 miliardy dolarů ročně. V posledních letech učinil Kongres kroky k tomu, aby část této pomoci neposkytl, pokud nebude lépe sloužit zájmům USA. Washington dlouho podporoval egyptskou armádu především proto, aby udržel mír s Izraelem.



Například informační přehled ministerstva zahraničí uvádí, že „od roku 1978 poskytly Spojené státy Egyptu vojenskou pomoc ve výši více než 50 miliard dolarů a hospodářskou pomoc ve výši 30 miliard dolarů“.



Minulý měsíc deník Washington Post informoval o uniklém slajdu, který byl součástí „úniku dokumentů Discord“ z Pentagonu. Na slajdu se uvádělo, že Sísí nedávno nařídil výrobu až 40 000 raket, které měly být tajně dodány do Ruska.



Přísně tajný dokument datovaný k 17. únoru letošního roku obsahoval shrnutí rozhovorů mezi egyptským prezidentem Abdelem Fattahem El-Sisim a jeho vysokými vojenskými představiteli. „V dokumentu Sísí dává úředníkům pokyn, aby výrobu a dodávku raket utajili, ‚aby se vyhnuli problémům se Západem‘,“ napsal Washington Post. Zmíněny byly také dělostřelecké náboje a střelný prach.



Země jako Egypt (považované za blízké americké spojence), které byly přistiženy při dodávkách zbraní do Ruska, by se pro Bidenovu administrativu ukázaly nejen jako velmi nepříjemné, ale mohly by případně vyvolat americké sankce nebo přinejmenším zmrazení obranné pomoci této zemi.



Zdroj: washingtonpost.com
Článek Egypt ignoroval požadavky USA na blokování ruských vojenských letů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden