Bude Putin nařizovat odstranění šéfa Wagnera, když Bakhmut visí na vlásku?
RSS

Bude Putin nařizovat odstranění šéfa Wagnera, když Bakhmut visí na vlásku?

Bizarní roztržka mezi žoldnéřskou skupinou Wagner a regulérním ruským vojenským velením se nadále dostává na veřejnost a nyní pro Moskvu dosahuje plnohodnotné krize, neboť osud Bachmutské fronty visí na vlásku.







Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin v pátek prohlásil, že ruská armáda opouští své pozice u Bachmutu. „Tomu se neříká přeskupování, tomu se říká útěk,“ uvedl ve zvukovém prohlášení zveřejněném na Vagnerových kanálech na sociálních sítích.



Dále tvrdil, že ruští vojáci „prostě vyrazili na útěk“ z pozic v okolí severně a jižně od strategického města Doněck. „Boky selhávají. Fronta se hroutí,“ dodal.



Ministerstvo obrany (MO) však rychle odmítlo nové hodnocení Prigožina, který tento týden žadonil o další munici a zároveň hrozil stažením svých jednotek, pokud budou dodávky nadále blokovány nebo váznout. MO uvedlo, že jejich jednotky se přeskupují a že dochází k pokroku.




Šéf Wagnera tvrdí, že v Bachmutu dosahují úspěchů pouze jeho síly
Prigožin opáčil, že „pokusy ministerstva obrany v informační oblasti zlehčovat situaci – to vede a povede ke globální tragédii pro Rusko“. Prigožin již dříve označil generály za „klauny“. Dále podle vyjádření šéfa Wagnera tento týden:



„Ta území, která byla osvobozena krví a životy našich soudruhů … jsou dnes téměř bez boje opuštěna těmi, kdo mají držet naše křídla.“ Začátkem týdne Prigožin zkalil ruské oslavy Dne vítězství 9. května veřejnou a vulgární kritikou nejvyšších vojenských představitelů země. „Dnes [Ukrajinci] trhají křídla ve směru na Artemovsk [Bachmut], přeskupují se u Záporoží. A brzy začne protiofenzíva,“ řekl v úterý. „Den vítězství je vítězstvím našich dědů. Toto vítězství jsme si nezasloužili ani o milimetr.“




Bachmut v noci zažil ohnivé peklo, hlásí Ukrajinci a sdílejí videa
Prigožin bezpochyby zaznamenal vzestup své politické hvězdy po vítězství Wagnera v čele hnutí v místech, jako je Soledar. Je také osobním přítelem (a dříve jeho šéfkuchařem) prezidenta Putina, ale mnozí se začínají ptát: kam až může Prigožin zajít se svým odstřelováním vojenského i politického vedení?



Jak moc je Prigožin v této citlivé chvíli, kdy pro Kreml visí na vlásku průběh války na Ukrajině (Bachmut je dlouhodobě považován za strategický „bod obratu“ na východě), politicky postradatelný? Jak moc mu to může projít? Zdálo se, že se o Putinovi dokonce hanlivě zmínil jako o „šťastném dědečkovi“, který nezná skutečnou situaci na místě.



V západních médiích se objevily zprávy, že Kreml se chystá šéfa Wagnera sejmout nebo umlčet…








Kirby tvrdí, že jen u Bachmutu Rusko utrpělo ztráty přes 100 tisíc vojáků
Jak moc je Prigožin v této citlivé chvíli, kdy pro Kreml visí na vlásku průběh války na Ukrajině (Bachmut je dlouhodobě považován za strategický „bod obratu“ na východě), politicky postradatelný? Jak moc mu to může projít? Zdálo se, že se o Putinovi dokonce hanlivě zmínil jako o „šťastném dědečkovi“, který nezná skutečnou situaci na místě.



V západních médiích se objevily zprávy, že Kreml se chystá šéfa Wagnera sejmout nebo umlčet…



“If it goes on like this, the official security forces will definitely stop it.” https://t.co/GQha2Uqn9q — The Daily Beast (@thedailybeast) May 10, 2023 #WagnerGroup financier Yevgeny #Prigozhin seized the #VictoryDay holiday as an opportunity to mock #Putin and question his judgment. Prigozhin has previously attempted to upstage Putin’s authority through similar rhetorical stunts. https://t.co/UXEbqkqgvR https://t.co/jqUhyQFvx4 — ISW (@TheStudyofWar) May 10, 2023
Ukrajinské ozbrojené síly se připravují k protiútoku v Bachmutu?
Washingtonský jestřábí Institut pro studium války si klade mimo jiné tuto klíčovou otázku:



V zemi, kde kritika armády může potenciálně stát člověka vězení, se může zdát překvapivé, že Prigožinovi prochází ostrá kritika Putinových generálů. Putin však předsedá systému, který je často označován jako dvorní, kde jsou boj a konkurence mezi elitami ve skutečnosti podporovány, aby přinášely výsledky, pokud „vertikála moci“ zůstává loajální hlavě státu a zodpovídá se jí. Podle některých pozorovatelů však Prigožinovy online záchvaty vzteku překračují hranici otevřené neloajality. Washingtonský think tank Institute for the Study of War ve svém nedávném příspěvku na Twitteru uvedl: „Pokud Kreml nebude reagovat na Prigožinovy stupňující se útoky na Putina, může to dále narušit normu v Putinově systému, v němž se jednotliví aktéři mohou přetahovat o pozice a vliv (a upadat do Putinovy přízně a z ní), ale nemohou Putina přímo kritizovat.“




Egypt ignoroval požadavky USA na blokování ruských vojenských letů
Spekulace se pak soustřeďují na to, zda je Prigožin politicky postradatelný, zda jsou jeho výpady jakousi chytrou podvodnou operací – nebo, což je pro Putina znepokojivější, zda se systém loajality, který udržuje hladký chod Kremlu, začíná hroutit.



Kam až může Prigožin zajít?



Prigozhin invited the leaders of Russian defense ministry to Bakhmut to stop their fleeing troops. He also said that Wagner PMC was "using their ammunition to stop the fleeing servicemen of the Russian army". (From Prigozhin's response to Viktor Sobolev, member of defense… pic.twitter.com/zxcfZPTeu1 — Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 12, 2023 Zdroj: barrons.com
Článek Bude Putin nařizovat odstranění šéfa Wagnera, když Bakhmut visí na vlásku? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden