Zelenskyj uspěl: Německo dá zbrojní balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur
RSS

Zelenskyj uspěl: Německo dá zbrojní balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur

O víkendu Německo představilo nový balík zbraní pro Ukrajinu v hodnotě 2,7 miliardy eur (2,95 miliardy dolarů), a to v době, kdy se prezident Volodymyr Zelenskyj setkává se západními představiteli v Evropě.







„Důležitá návštěva pro blížící se vítězství Ukrajiny!“ Zelenskyj napsal na Twitteru po sobotním příjezdu do Itálie, která je členem EU a NATO. Sedmdesát minut se setkal s premiérkou Giorgií Meloniovou, které poděkoval za to, že „pomáhá zachraňovat životy“, a poté se ve Vatikánu sešel s papežem Františkem, u kterého údajně lobboval, aby podpořil vlastní mírový plán Kyjeva. Zelenskyj pak v neděli odcestoval do Německa, den poté, co Berlín potvrdil nový masivní balík obranné pomoci.




Co se stalo s Lukašenkem? Vynechal významnou událost
Ukrajinský vůdce už samozřejmě tlačí na další – jak o cestě na setkání se Scholzem píše deník The New York Times: „Když v neděli ráno pan Zelenskyj a kancléř Olaf Scholz vedle sebe hovořili s novináři v kancléřství, vyměnili si poznámky plné vděčnosti a chvály. Jejich odpovědi na některé otázky – konkrétně na téma stíhaček – však odrážely, že Kyjev se stále snaží získat u Berlína a dalších západních spojenců podporu pro některé ze svých klíčových požadavků.“



Němci zjevně mohli Zelenskému bez pocitu viny rozbalit červený koberec až po příslibu miliard na nové zbraně:



Zelenskij byl do Berlína doprovázen německými stíhačkami při své první cestě do Německa od doby, kdy před více než rokem začala ruská invaze na Ukrajinu v plném rozsahu. Nejprve se setkal s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem v berlínském paláci Bellevue a poté byl s vojenskými poctami přijat panem Scholzem v kancléřství.




Výbušné plány: Zelenskyj hovoří o útocích proti Maďarsku
Slavnostní přijetí se konalo den poté, co Německo oznámilo dosud největší balík vojenské pomoci Kyjevu, a v době, kdy se obě země snaží obrátit list za několikaměsíčními bouřlivými vztahy.



Zelenskij v souvislosti se svou nedělní návštěvou Berlína napsal na Twitter: „ Německé systémy protivzdušné obrany, dělostřelectvo, tanky a bojová vozidla pěchoty zachraňují ukrajinské životy a přibližují nás k vítězství,“ a zdůraznil: „Německo je spolehlivý spojenec!“



To vše je obrovský obrat pro Německo, které od začátku konfliktu váhalo, zda se bezhlavě vrhnout do situace zástupné války, která může nakonec přerůst v přímý střet Ruska a NATO. Berlín se však osmělil dodávkou bojových tanků Leopard II. Zelenskij se v neděli pokusil řešit německé obavy:




Egypt ignoroval požadavky USA na blokování ruských vojenských letů
Ukrajina nemá v plánu zasáhnout cíle v Rusku, prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj v Německu, kde si Kyjev zajistil nový velký balík obranné pomoci. „Neútočíme na ruské území,“ řekl po jednání s kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně.



„Připravujeme protiútok s cílem deokupovat nelegitimně dobytá území,“ dodal Zelenskyj.




Špatný den pro Rusko: Ukrajina sestřelila až 4 letadla za 24 hodin
Posledních několik měsíců, kdy se zvýšil počet útoků dronů z Ukrajiny, zejména na ruská ropná zařízení, však ukazuje něco jiného.



Úniky informací z Pentagonu, které prozkoumal deník The Washington Post, také odhalují, že Zelenskij dal tajně zelenou útokům uvnitř ruského území:



V sobotu bylo ve stejné pohraniční oblasti poblíž Ukrajiny sestřeleno několik ruských letadel, přičemž mnozí pozorovatelé tvrdí, že se mohlo jednat o přeshraniční sestřelení, které by znamenalo obrovský pokrok ve schopnostech Ukrajiny.



Zdroj: nytimes.com




Bude Putin nařizovat odstranění šéfa Wagnera, když Bakhmut visí na vlásku?
Článek Zelenskyj uspěl: Německo dá zbrojní balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden