Ředitelka CDC: Tento lék od Pfizeru může způsobit příznaky covid-19
RSS

Ředitelka CDC: Tento lék od Pfizeru může způsobit příznaky covid-19

Ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Rochelle Walenskyová varovala, že pilulka Paxlovid COVID-19 společnosti Pfizer může vést k obnovení příznaků. (Foto: Flickr)







„Pokud užíváte Paxlovid, mohou se u vás příznaky znovu objevit,“ řekla Walenskyová v úterý pro CBS News.



„Zatím jsme nezaznamenali nikoho, komu by se příznaky vrátily a musel jít do nemocnice. Obecně se tedy jedná o mírnější průběh.“



Jiný výzkumník, který není spojen s CDC, uvedl, že takový scénář pozoroval.



„Lidé, u kterých dojde k odeznění, jsou vystaveni riziku přenosu na další osoby, i když jsou mimo to, co lidé považují za obvyklé okno, kdy jsou schopni přenosu,“ řekl v úterý CNN Dr. Michael Charness z Veterans Administration Medical Center v Bostonu.



Poté, co se pacient zotaví z COVID-19, došlo podle CDC k výše zmíněnému rebound mezi dvěma a osmi dny. Agentura nicméně sdělila CBS, že přínosy užívání přípravku Paxlovid převažují nad riziky COVID-19, a to u osob, u nichž je vysoké riziko vzniku závažných příznaků viru.



Technik společnosti Pfizer manipuluje s pilulkou COVID-19, známou jako Paxlovid, na fotografii ze spisu. (Pfizer prostřednictvím agentury AP)



Přibližně před týdnem vydala agentura varování pro poskytovatele zdravotní péče ohledně opětovného nárůstu, v němž uvádí, že pacienti, kteří užívali Paxlovid, buď budou mít pozitivní test na virus poté, co byli testováni negativně, nebo se u nich projeví příznaky onemocnění COVID-19.



„Krátký návrat příznaků může být součástí přirozeného průběhu infekce SARS-CoV-2 u některých osob, a to nezávisle na léčbě přípravkem Paxlovid a bez ohledu na stav očkování,“ uvedla tehdy federální zdravotnická agentura. SARS-CoV-2 je jiný název pro virus CCP (Čínské komunistické strany), který způsobuje COVID-19.



„Omezené informace, které jsou v současné době k dispozici z hlášení případů, naznačují, že osoby léčené přípravkem Paxlovid, u kterých došlo k odeznění COVID-19, měly mírné onemocnění; neexistují žádné zprávy o závažném onemocnění. V současné době neexistují žádné důkazy o tom, že by v případech podezření na rebound viru COVID-19 byla nutná další léčba přípravkem Paxlovid nebo jinou anti-SARS-CoV-2 terapií,“ dodalo CDC.



Deník Epoch Times kontaktoval společnost Pfizer s žádostí o vyjádření. Společnost Pfizer sdělila CBS, že pozoruje rebound přibližně u 2 % pacientů a pokračuje v jejich sledování.



„U pacientů léčených přípravkem Paxlovid jsme doposud nezaznamenali, že by se objevila rezistence na [COVID-19],“ uvedl tento týden mluvčí společnosti pro agenturu Reuters.



V posledních týdnech lékaři stále častěji předepisují Paxlovid, který byl povolen k léčbě rizikových osob. Někteří zdravotníci však agentuře Reuters sdělili, že předepisování léku odkládají.



„Vyhýbám se jeho podávání lidem, kteří mají velmi nízké riziko a nejsou strašně nemocní, zejména lidem, kteří jsou očkovaní a posilnění,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Dr. Bruce Farber, vedoucí oddělení veřejného zdraví a epidemiologie společnosti Northwell Health. Bude ji stále předepisovat lidem, kteří mají závažné zdravotní potíže nebo jsou starší 75 let.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Ředitelka CDC: Tento lék od Pfizeru může způsobit příznaky covid-19 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden