Putin a Zelenskyj se k projednání mírového plánu skrze africkou delegaci
RSS

Putin a Zelenskyj se k projednání mírového plánu skrze africkou delegaci

Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj se podle jihoafrického prezidenta dohodli na oddělených schůzkách s delegací hlav afrických států, na nichž budou diskutovat o možném plánu na ukončení války na Ukrajině. (Foto: Shutterstock)







Cyril Ramaphosa o víkendu telefonicky hovořil se svými ruskými a ukrajinskými protějšky, uvedl mluvčí jeho úřadu. Dohodli se, že v Moskvě, respektive v Kyjevě, uspořádají „mírovou misi afrických lídrů“.



Vedoucí představitelé Zambie, Senegalu, Konga, Ugandy a Egypta se plánují k panu Ramaphosovi na misi připojit, uvedl prezident. Dodal, že Putin a Zelenskyj mu dali zelenou k „zahájení příprav“.




Maďarsko pobouřil únik ukrajinských plánů na odpálení ropovodu
Žádné podrobnosti o možných parametrech rozhovorů neuvedl. Pan Zelenskyj již dříve uvedl, že nebude uvažovat o mírové dohodě o ukončení 15 měsíců trvající války, dokud se ruské síly plně nestáhnou z ukrajinského území.



Generální tajemník OSN Antonio Guterres byl o plánovaných jednáních africké delegace informován a „uvítal tuto iniciativu“, uvedl pan Ramaphosa. ¨



Z lídrů, kteří se mají s panem Ramaphosou setkat, se k podpoře Západu přiklání Zambie a Kongo. Senegal a Uganda jsou spíše nakloněny Rusku. Egypt se snaží zaujmout ke konfliktu vyvážený postoj.




Český prezident varuje Ukrajinu před ukvapenou protiofenzívou
‚S prezidentem Putinem i prezidentem Zelenským jsem se dohodl, že zahájíme přípravy na jednání s hlavami afrických států,‘ uvedl jihoafrický lídr na tiskové konferenci v Kapském Městě během státní návštěvy singapurského premiéra Lee Hsien Loonga.



„Doufáme, že budeme intenzivně jednat.“



Konkrétní termín návštěvy ani další podrobnosti neuvedl, řekl pouze, že konflikt byl ‚zničující‘ a Afrika ‚jím také velmi trpí‘.




BlackRock na Ukrajině: „Daňoví poplatníci platí válku a firmy vydělávají“
Africké země byly těžce zasaženy rostoucími cenami obilí a dopady na světový obchod, které jsou přičítány válce.



Ramaphosa uvedl, že afričtí představitelé v posledních měsících jednali a konzultovali, jak může kontinent usnadnit ukončení války.



‚O tom jsme jako afričtí lídři hovořili, protože jsme dospěli k závěru, že konflikt v této části světa, jakkoli se Afriky nedotýká přímo v podobě úmrtí a zničení naší infrastruktury, má dopad na životy mnoha Afričanů, pokud jde o potravinovou bezpečnost. Ceny hnojiv, obilovin a pohonných hmot se zvýšily, “ řekl.




Dedolarizace: Saúdská Arábie vyjádřila přání vstoupit do rodiny BRICS
„ Díky Nadaci Brazzaville jsme mohli vést tyto diskuse a zásadní pro naše diskuse je snaha o mírové řešení ničivého konfliktu na Ukrajině, jeho cena v lidských životech a dopad na africký kontinent.



Rusko napadlo Ukrajinu v únoru loňského roku, ale válka z velké části uvázla na mrtvém bodě, ačkoli se očekává, že Ukrajina brzy zahájí protiofenzívu ve snaze získat zpět území okupované Ruskem a zatlačit Putinovy síly zpět na východ.



Jihoafrická republika, která je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy na kontinentu, tvrdí, že je nestranná, a zdržela se hlasování o rezolucích OSN o válce.




Ukrajinští představitelé se obávají, že protiútok nemusí splnit očekávání
Oznámení přišlo den poté, co Ramaphosa prohlásil, že Jihoafrická republika byla pod „mimořádným tlakem“, aby si v konfliktu vybrala stranu.



To následovalo po obvinění ze strany Spojených států, že Pretorie dodává zbraně Moskvě – což by bylo v rozporu s její proklamovanou neutralitou.



Mírová mise bude poslední z řady dosud neúspěšných diplomatických snah o zastavení války.




Potvrzeno: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR vytvoří novou měnu
V úterý měl do Kyjeva na dvoudenní návštěvu přijet zvláštní čínský vyslanec, aby podpořil mírová jednání vedená Pekingem.



Minulý týden Guterres řekl španělským novinám, že mírová jednání „nejsou v tuto chvíli možná „, neboť obě strany „jsou přesvědčeny, že mohou vyhrát“.



Ramaphosa však uvedl, že africká iniciativa se setkala s „opatrnou podporou“ ve Washingtonu a v řadě evropských hlavních měst, která navštívili „zprostředkovatelé“ pověření představením tohoto plánu.




Pomoc Ukrajině vysychá. Bílý dům je pod tlakem, aby posílal další
Toto úsilí by mohlo Pretorii pomoci rehabilitovat její image neutrálního hráče a prostředníka po obviněních, že se přiklonila k Rusku.



Velitel jihoafrických pozemních sil byl v pondělí v Moskvě, aby jednal o vojenské spolupráci, což je poslední z řady incidentů, které kritici označují za důkaz příklonu ke Kremlu.



Minulý týden americký vyslanec v Pretorii uvedl, že Spojené státy se domnívají, že na ruskou nákladní loď, která v prosinci zakotvila na námořní základně v Kapském Městě, byly naloženy zbraně a munice.




Únik informací vyvolal napětí a frustraci mezi USA a Ukrajinou
V úterý jihoafrický ministr obrany Thandi Modise v rozhovoru pro místní noviny Mail & Guardian toto obvinění popřel.



„Všichni nyní vidí strašidlo jménem Jihoafrická republika. Mohu vám kategoricky říci, že jsme do Ruska neposlali fokol, ani kousek Chappies,‘ řekla s odkazem na místní populární značku žvýkaček a použila afrikánskou expresivní frázi znamenající ‚vůbec nic‘.



V pondělí Ramaphosa prohlásil, že Jihoafrická republika se nenechá zatáhnout „do soupeření mezi globálními mocnostmi“, přestože čelila „mimořádnému tlaku“, aby tak učinila.



Zdroj: dailymail.co.uk
Článek Putin a Zelenskyj se k projednání mírového plánu skrze africkou delegaci se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden