Britský novinář odhalil pozadí nechvalně známého „seznamu smrti“ sponzorovaného Washingtonem
RSS

Britský novinář odhalil pozadí nechvalně známého „seznamu smrti“ sponzorovaného Washingtonem


Většina z vás již jistě slyšela o tzv. „Mirotvorci“ – seznamu lidí, kteří byli zařazeni mezi „nepřátele Ukrajiny,“ jinak také ne neprávem nazývanému „seznam smrti.“ Najdete na něm občany z celého světa, ale – což je bizarní – nejvíc ze zemí NATO, které samotné tyto stránky sponzoruje.
Novinář, který se na seznam dostal teprve nedávno za to, že  napsal, že na Ukrajině se odehrává zástupná válka, dále popisuje, co se mu podařilo o nechvalně známém seznamu, který je nadále čile rozšiřován, zjistit…
Dále již tedy vypráví britský novinář David Miller, kterému se podařilo zjistit pozadí tohoto seznamu, který by neměl mít v žádné demokratické zemi místo:

Koncem minulého roku bylo mé jméno na černé listině  zveřejněné online Ukrajinským centrem pro boj proti dezinformacím. Připojil jsem se k více než devadesáti dalším, kteří jsou popisováni jako „mluvčí šířící narativy v souladu s ruskou propagandou.“
Patří mezi ně Manuel Pineda a Clare Daly, oba levicoví poslanci Evropského parlamentu (EPS). Na seznamu jsou také postavy napravo, jako je Doug Bandow z Cato Institute, neocon a bývalý důstojník IDF Edward Luttwak, řada pravicových europoslanců zejména z Francie a Itálie, bývalý důstojník CIA Ray McGovern, bývalí vojenští a zpravodajští úředníci jako Scott Ritter a Douglas McGregor, stejně jako akademici jako John Mearsheimer a Jeffrey Sachs.
Z novinářů je na seznamu například Glenn Greenwald, Tucker Carlson, Eva Bartlett. Je tam i Roger Waters z Pink Floyd a dokonce i herec Steven Seagal.

Jaký byl můj zločin? Bylo tam řečeno, že můj „proruský příběh“ tvrdil, že „na Ukrajině probíhá zástupná válka NATO s Ruskem.“ Samozřejmě, že zástupná válka NATO je přesně to, co se tam děje, jak tento článek jen dále potvrdí.
Seznam užitečně poskytoval odkaz na důkazy,  článek , který jsem napsal pro  Mayadeen English s názvem „Jak fungují dezinformace: západní zpravodajské agentury globální válka na levici.“ Obsahoval jediný odstavec o Ukrajině o délce 176 slov s názvem „Ruské dezinformace nebo ukrajinské lži? „
Vylíčil jsem několik příkladů ukrajinských dezinformací a dospěl k závěru, že „Každý, kdo zmíní nějakou konkrétní pravdu, je zesměšňován za to, že opakuje Putinovy fráze.“
V tomto případě jsem byl skutečně odsouzen  jako „informační terorista“, který by mohl být vinen z „válečných zločinů“.
Přidání na černou listinu úžasně soustředí mysl na síly, které jsou proti možnosti pravdy a spravedlnosti na krizí zmítaném Západě. Když jsem byl před více než deseti lety poprvé obviněn z antisemitismu, mou odpovědí bylo zintenzivnit svůj výzkum a psaní o organizacích zapojených do mé pomluvy. 
Od té doby jsem vytvořil dlouhý katalog prací o sionistickém hnutí a také o západních propagandistických aktivitách. Pomlouvačné útoky samozřejmě podporují atmosféru, ve které lze vyhrožovat na sociálních sítích. 
Ale problém nacismu na Ukrajině bude zpětně viděn jako určující problém naší doby a je důležité si uvědomit, že důvod, proč mne a mnoha dalším vyhrožuje ukrajinská vláda a jejich podporovatelé v NATO, je ten, že my zase vyhrožujeme odhalením za to, čím jsou: nacističtí kolaboranti.
Seznam smrti podporovaný NATO
Co je ale Centrum pro boj s dezinformacemi? Jedná se o  oficiální vládní orgán,  který koncem března 2021 založil sám prezident Zelenskyj spolu s podobnou  organizací, Centrem pro strategickou komunikaci . 
Jsou ale propojeny s jinými weby na černé listině, jako je Myrotvorec, široce považovaný za „seznam zabití.“ Když odhalujeme vrstvy maskování a podvodu, můžeme vysledovat původ seznamu zabití, který je stále umístěn na Ukrajině.
Jak se ukazuje, skrytý web „Kill List“ je produktem ukrajinského režimu, financovaný (mimo jiné) CIA a umístěný v NATO. Seznam zahrnuje mnoho amerických občanů, včetně bývalých vojenských a zpravodajských pracovníků, jakož i značný počet občanů členských států NATO.
Snad nejpozoruhodnějším prvkem je, že NATO hostovalo web (a řadu přidružených webů) na svých serverech v Bruselu. Zatímco think-tank NATO Atlantic Council  se chlubí , že v jeho radě sedí Henry Kissinger, NATO také spravuje web „Kill List“, na kterém se Kissinger objevuje jako „kandidát na zabití.“



Nevěří? Podívejme se na to.
Začněme samotnou webovou stránkou seznamu zabití, Myrotvorec. Dnes je umístěn na Myrotvorets.center, ale původně byl umístěn na psb4ukr.org. Tato doména byla  poprvé zaregistrována 14. srpna 2014 , zhruba šest měsíců po puči na Majdanu podporovaném USA, který svrhl demokraticky zvolenou vládu Viktora Janukovyče. 
Později byly pro skupinu zaregistrovány další podobné názvy domén, včetně následujících (datum první registrace v závorce):


–  Psb-news.org  (3. dubna 2015)


–  Psb4ukr.ninja  (19. dubna 2015)


–  Psb4ukr.net  (7. května 2015)


–  Psbr4ukr.xyz  (8. listopadu 2015)


–  Report2psb.online  (19. srpna 2017)


Ty byly použity buď jako zrcadlové stránky, jako souhrny zpráv z webu, nebo v případě druhého z nich jako formulář  pro hlášení podezřelých . Název domény Myrotvorets.center byl poprvé zaregistrován 7. listopadu 2015 a web byl online v únoru 2016.
S těmito doménami jsou spojeni tři lidé, kteří poskytují cenná vodítka o tom, kdo a co se podílel na stránce smrti. Jsou to:


Viktor Garbar byl aktivistou na Majdanu a koordinátorem  Informačního centra pro monitorování Majdanu. V srpnu 2014 byl prvním registrátorem názvu domény Myrotvorets – psb4ukr.org. Dříve od roku 2001 vlastnil doménu Maidan Monitoring –  maidanua.org  (nyní na maidan.org.ua). Skupina existovala již před takzvanou „oranžovou revolucí“ v roce 2004. Financována byla samozřejmě National Endowment for Democracy, nadací známou jako „stooges CIA“ a International Renaissance Fund, ukrajinskou pobočkou nadace Open Society Foundation pod vedením George Sorose .


Vladimir Kolesnikov  je webmaster a vývojář. Svou příslušnost k Myrotvorci nikdy veřejně neprozradil. Odkazy na seznamu zabití zahrnují, že doména, kterou vlastní ( free-sevastopol.com ), nyní přesměrovává na Myrotvorets.center, a že zaregistroval psb-news.org , který se zabývá novinkami na stránkách Myrotvorec.


Oxana Tinko  si jako první zaregistrovala doménu  Myrotvorets.center  a  zaregistrovala také několik dalších  souvisejících s projektem kill list, jako jsou  Psb4ukr.ninja  , Psb4ukr.net a Psbr4ukr.xyz


Operace Motýl – prototyp seznamu zabití
Tinkova je také registrátorkou řady domén, které se zdají být součástí projektu Myrotvorec a jedné, která se zdá být prototypem. Zvláště jasný je záměr použít web k zabíjení zrádců nebo „teroristů.“ Doména Metelek.org byla  poprvé  nárokována 21. července 2014, tři týdny před první doménou Myrotvorec.
Metelyk je ukrajinské slovo pro motýla. Webová stránka s názvem Operace Motýl byla online na konci srpna 2014, první akcie v internetovém archivu se datují od 27. dne téhož měsíce.



Často kladené otázky na webu  jasně ukazují,  že „podněcování k separatismu nebo změna ústavního pořádku“ je zločin. Web poznamenává, že je třeba „podniknout příslušná opatření, když se soud, policie, SBU nebo prokuratura snaží vymanit teroristy a jejich komplice ze spárů zákona.“
Časté dotazy ještě víc objasňují, co se rozumí „vhodnými opatřeními.“
Otázka  : Poslední otázka: proč „motýl“?
Odpověď: Logo webové stránky zobrazuje motýla známého jako „smrtihlav“. V latině má název Acherontia atropos, kde první slovo pochází z názvu řeky v říši mrtvých ve starořecké mytologii a druhé je jméno bohyně osudu, která přetne nit lidského života. Tato symbolika má nepřátelům Ukrajiny připomenout, že jejich osud v současné době visí na velmi tenké niti a my uděláme vše pro to, abychom tuto nit přetrhli.
Koncem roku 2014 byl aktivní další přidružený web – Operativ.info – volal po informacích o sabotérech a teroristech a  hrozil , že pokud budou dezinformace odhaleny, „bude tyto akce považovat za podporu teroristů a zakročí proti dezinformátorům.“ Ukazuje se, že web Operativ.info  byl  v té době identifikován jako projekt InformNapalmu .
Myrotvorec uvádí tisíce „sabotérů“, „separatistů“, „teroristů“ a „zrádců“. Někdy byly jejich fotografie po vraždě přeškrtnuty a označeny jako „zlikvidovaní.“ Stalo se tak například po vraždě Darji Duginové v Moskvě v srpnu 2022.
Dnes web Myrotvorec obsahuje odkazy na dvě další domény, které se zdají být nedílnou součástí operace. Jedna z nich – ordilo.org  – nese název „ULOŽENÍ INFORMACÍ O ZLOČINECH PROTI UKRAJINĚ“. 
Druhá – identigraf.center – umožňuje různým kategoriím uživatelů odesílat snímky lidí pro skenování rozpoznávání obličeje. Tinkova si zaregistrovala  obě domény .
Spojení s NATO
Kolesnikov a Tinkova byli po sobě jdoucí žadatelé o registraci na Natocdn.work  (k 11. březnu 2015). Tinkova si zaregistrovala návaznou doménu Natocdn.net  (28. ledna 2019). Tyto nejasně znějící webové adresy byly použity k hostování souborů potřebných pro web Myrotvorec, podle inspekce „zdroje stránky“ (klikněte pravým tlačítkem v Chrome a vyberte „Zobrazit zdrojový kód“ ) na webu ,  včetně  Verze internetového archivu . 
První název domény (.work) byl dříve používán pro původní i následující weby Myrotvorec. Tak je to ve zdroji stránky na psb4ukr.org 15. prosince 2015 , těsně před spuštěním webu myrotvorets.center, a je součástí druhého zdrojového kódu stránky, když byl poprvé zaznamenán v internetovém archivu dne  25. února 2016.  Archiv také ukazuje, že posledně jmenovaná doména  byla později hostována  přes Natocdn.net .
Písmena CDN mohou odkazovat na síť pro doručování obsahu, což je zařízení, které urychluje doručování webových stránek při vyhledávání z jinak vzdáleného místa, jako jsou jmenné servery v Kalifornii, které také web používá.  Ve skutečnosti doména Natocdn.net není hostována  u nikoho jiného než na oficiálních stránkách NATO.int , které sídlí v Bruselu.

zdroj

Již 17. dubna 2015 několik zainteresovaných stran vystopovalo  původní webovou adresu (psb4ukr.org) přímo na nato.int bez zasahující domény „CDN“, což naznačuje, že zde byl Myrotvorec hostován téměř od začátku. Další historie IP ukazuje, že výše zmíněná  doména Operation Butterfly  byla také hostována na psb4ukr.nato.int,  stejně jako  dvě další webové stránky:


zoperativ.info , který jsme zmínili výše, byl součástí operace Myrotvorec;

informnapalm.org

Ten byl popsán jako „stránka s protiruskou propagandou.“  I když je to jistě pravda, toto označení hrubě podceňuje důležitost této domény v tomto příběhu, jak později uvidíme.
Asi den po tomto odhalení, v dubnu 2015, Oxsana Tinko  zaregistrovala  nové webové stránky projektu: psb4ukr.ninja. Možná hloupě, ale možná ve snaze potvrdit odhalení uvedla jako místo Estonsko a jako společnost uvedla CCDCOE – NATO Cooperative Cyber ​​​​Defense Center of Excellence. Pro zvýšení autenticity uvedla správnou adresu a telefonní číslo.



Velitelství NATO rychle vydalo prohlášení popírající  jakékoli spojení  :
„Centrum excelence nemá ve skutečnosti žádné spojení se zmíněnou webovou stránkou… Oxana Tinko nemá žádné spojení s Centrem excelence kooperativní kybernetické obrany NATO… Zdá se, že zneužila Veřejné informace centra a podnikáme kroky k odstranění nepravdivých informací.“ 
Za zmínku však také stojí, že powerpointová prezentace ukrajinského ministerstva obrany z roku 2015, která  unikla v dubnu téhož roku , uvádí Cyber ​​​​Centrum NATO jako jednu ze sedmi západních skupin, se kterými „spolupracuje.“
Odkaz na servery NATO však zůstal ve zdrojovém kódu stránek Myrotvorec. Teprve když se koncem srpna 2022 stalo znovu problémem připojení k NATO, někdo s tím něco udělal. Stalo se tak poté, co byl na stránky v květnu zveřejněn Henry Kissinger. 
 24. srpna nahlásila nezávislá novinářka Eva Bartlettová (která je na seznamu Myrotvorec i na seznamu Centra pro boj s dezinformacemi), že zdrojový kód stránky Myrotvorec obsahoval odkazy na zdroje na psb4ukr.natocdn.net.
Později, 14. října, upozornila na skutečnost, že Elon Musk byl na stránkách krátce uveden poté, co pohrozil, že přestane ukrajinské armádě zdarma dodávat svůj systém Starlink. Musk odpověděl: „Je tento seznam skutečný?“ Během osmi dnů byly zdrojové odkazy na natocdn.net pryč.



Více než sto odkazů na natocdn.net bylo stále přítomno  21. října 2022 ve 22:35 , ale  další den ráno v 09:14  byly všechny pryč. I po odstranění inkriminovaného textu však stránky pro sledování IP ukazují, že doména natocdn.net je v době psaní této zprávy  stále na serverech v ústředí NATO v Bruselu ( archivní verze ).
 Ve skutečnosti je na této adrese URL stále hostováno mnoho obrazových souborů používaných pro web, včetně krvavé  koláže   údajně mrtvých ruských vojáků na titulní stránce. ( archivní verze ).
Ale co Informnapalm.org – druhý web zřejmě hostovaný na nato.int? Důkazy naznačují, že Myrotvorec je projekt InformNapalm.
InformNapalm jako „speciální projekt“ ukrajinského ministerstva obrany
InformNapalm tvrdí, že je dobrovolnou zpravodajskou službou. Ale to je iluze. V powerpointové prezentaci ministerstva obrany Ukrajiny  z roku 2015, která unikla , je InformNapalm ministerstvem popsán jako „zvláštní projekt“ spolu s řadou dalších, které také potřebují další prošetření.



Potvrzující informace přichází v podobě identity osoby, která si zaregistrovala doménové jméno informnapalm.org – výše zmíněného Vladimira Kolesnikova 29.  března 2014 , šest měsíců před registrací první z domén kill listu. 
Kolesnikov je  webmasterem  InformNapalm.  Takto je jeho zapojení do InformNapalmu popsáno na jeho stránce LinkedIn: V únoru 2014 začínal jako „překladatel“ a v březnu 2014 se stal správcem systému a v dubnu 2014 DevOps Engineer. Užitečné je, že Vladimir uvádí další „dobrovolnou“ roli v únoru 2014 na ministerstvu obrany Ukrajiny.
Tato role zahrnovala: „Účast na informačních operacích v zájmu protiteroristických operací v Doněcké a Luhanské oblasti a pomoc v boji proti informačním útokům ze strany Ruské federace.“  Takže Myrotvorec je projekt InformNaplam, který je zase „speciální projekt“ Ministerstva obrany.



 
Dalším spojením mezi těmito dvěma projekty je, že Oksana Tinko použila svou e-mailovou adresu informnapalm.org při registraci domény Myrotverots.center. Na své facebookové stránce uvádí, že ve společnosti InformNapalm pracuje od března 2014.  To se shoduje s údaji zveřejněnými ruskou hackerskou skupinou Cyber-Berkut, z nichž vyplývá, že 29. března 2014 se Tinko stala správcem stránek Operativ.info a informnapalm.org.

Oksana Tink na Facebooku |  zdroj

Tinko se na svých sociálních sítích ráda chlubí nacistickými a banderovskými symboly. Na její stránce Github je vidět svastika a její facebookový profil  ukazuje pozadí s červeno-černými barvami banderovců a Davidovou hvězdou spolu s plazem oblečeným jako ortodoxní Žid.
Novinář George Eliason, který objevil velkou část příběhu InformNapalmu, uvádí , že zapojené osoby jsou většinou z Pravého sektoru, což jsou krajně pravicoví příznivci Stepana Bandery.   Pravý sektor  používá ve své vlajce banderovské červenočerné barvy, stejně jako Tinko na svém facebookovém profilu. 
Na konci roku 2019, u příležitosti narozenin nacistického kolaboranta, Myrotvorec hrdě vystavil portrét Bandery na své domovské stránce.

„1. leden –  narozeniny Bandery  “

V počátcích projektu Myrotvorec bylo logo InformNapalm jasně viditelné. A bylo ještě viditelné 13. května 2016, ale zmizelo v srpnu téhož roku.
To mohlo být způsobeno zveřejněním seznamu obsahujícího jména tisíců novinářů, což vyvolalo značné reakce a vedlo k prohlášení, že „ve světle reakcí přijalo Peacemaker Center obtížné rozhodnutí o uzavření stránky . “ Stránka však nebyla uzavřena. V roce 2017 se Myrotvorec nadále chlubil svými vazbami na InformNapalm a uvedl:
Dobrovolníci z Ukrajinské kybernetické aliance (UCA), zpravodajské služby InformNapalm a Peacemaker Center zveřejňují svůj výzkum založený na informacích obsažených v poště od teroristů a ruských úřadů.
Jak ukazuje tato část, všechny tři organizace úzce spolupracovaly.

Logo InformNapalm v letech 2014 a 2023 – ukazuje, jak se společnost snažila zlepšit svou image.

Zdá se, že InformNapalm je zastřešující nebo koordinační zařízení pro rozvíjející se tým proukrajinských hackerů, výzkumníků, novinářů a příznivců extrémní pravice. 
InformNapalm tvrdí následující: „Spoléháme primárně na otevřené zdroje a využíváme různé OSINT metody shromažďování zpravodajských informací. Některé informace také získáváme od zasvěcených osob (HUMINT) a hacktivistů.“ Tvrdí také: „InformNapalm se nezapojuje do počítačových hackerských aktivit ani je nepodporuje.“
Jedná se o přiznání příjmu zpravodajských informací („humintů“) od ukrajinských a možná i jiných zpravodajských služeb. Odmítání účasti nebo propagace hackování je podkopáváno jejich vlastními prohlášeními,  jako v tomto prohlášení  jednoho z hackerů:
„Nejprve jsme měli vlastní skupinu nazvanou RUH8… Naše spolupráce s dalšími hackerskými skupinami vznikla díky InformNapalm, kde jsme odevzdali všechny informace k úpravě a zveřejnění.“
RUH8 je zkratka pro Rusko – nenávist. InformNapalm  v roce 2020 tvrdil , že jde o „čistě dobrovolnický projekt bez finanční podpory od jakékoli vlády nebo dárce.“ To je samozřejmě lež.
Prometheus
Je veřejně známo, že InformNapalm byl financován National Endowment for Democracy,  zástupcem CIA .  Například ve svém  nyní vymazaném seznamu financování pro Ukrajinu  NED  v roce 2016 uvádí, že na projekt „Prometheus“ bylo poskytnuto 100 000 USD. 
„Bude provádět open source vyšetřování, která monitorují a upozorňují na vnější ruské vojenské akce a zveřejňují je na své oblíbené a důvěryhodné webové stránce https://informnapalm.org “. Doménu Prometheus.ngo  zaregistroval  také Volodymyr Kolesnykov dne 11. března 2016 .
Prometheus uvádí ve svých provozech dva informační partnery: InformNapalm a The Ukraine Media Crisis Center. InformNapalm, který byl založen na začátku roku 2014, se zřejmě stal projektem Prometheus až poté, co byl v roce 2016 založen.
Ukrajinské centrum krizových médií je samozřejmě dalším  projektem financovaným Západem .  Na svých webových stránkách dokonce uvádí dlouhý seznam financování ze západních vlád (včetně velvyslanectví USAID, USA, Nizozemska, Švýcarska, Finska, Norska, Švédska a Německa), dále je zde think-tank Evropské hodnoty a také financující vojenské/zpravodajské zdroje, jako je NED, NATO, British Institute for Statecraft ( vojenská zpravodajská agentura), nadšenci pro změnu režimu ze sítě Sorosovy nadace a Open Information Partnership , což je projekt financovaný MI6 z Velké Británie zahrnující Bellingcat a další dodavatele MI6.
Do těchto organizací se nahrnula lavina západních finančních prostředků, které, jak se zdá, zašly dosti daleko, aby zakryly svůj skutečný původ a spojení (včetně vzájemných), natož jejich vazby na banderovskou krajní pravici.
Zpět k NATO
InformNaplam se může pochlubit úzkou spoluprací se skupinami řízenými NATO, jako je Digital Forensic Lab Atlantic Council a přeběhlík MI6/CIA Bellingcat . Tvrdí, že „identifikovala jednotlivce, kteří by se mohli podílet na sestřelení letu MH17… (tato informace byla použita ve zprávách našich kolegů z týmu Bellingcat).“
Organizace také tvrdí, že získala „exkluzivní analýzu od  SurkovLeaks “ – e-mailová stránka patřící ruskému politikovi Surkovovi a jeho přijímací kanceláři, kterou získala Ukrajinská kybernetická aliance (pravost e-mailů byla potvrzena několika renomovanými organizacemi, včetně DFR Lab atlantické rady). DFR Lab a Bellingcat nejsou „renomované“ organizace, ale jsou součástí zpravodajských operací NATO proti Rusku.
Toto vychloubání zobrazuje jak laboratoř DFR, tak Bellingcat, jako spolupracovníky na seznamu nacistických vražd, který zase spoléhá na techniky OSINT vyvinuté oběma skupinami.
Nyní, když víme, že „dobrovolníci“ z Mirotvorce, InformNapalm a Ukraine Hacker Alliance jsou ukrajinským vládním projektem s významnou podporou NATO, role DFR Labs a Bellingcat se zdá být součástí této podpory seznamu nacistických vražd.
Na Západě se tito nacističtí kolaboranti a apologetové snaží šířit celkově měkčí narativ. Například Eliot Higgins z Informnapalmu „kolega“ Bellingcat se pokusil o pravděpodobně blahosklonné popření pomocí  tweetu : „‚Myrotvorec je seznam smrti ukrajinské vlády‘ se rychle stává nejúčinnějším prostředkem k identifikaci nejhloupějších lidí na tomto webu.“



Dokonce zde najdeme Arica Tolera, také z Bellingcatu, který kritizuje Myrotvorec a zdá se, že popírá, že Bellingcat spolupracoval s Myrotvorcem. Zakladatel InformNaplamu (a pravděpodobně i Myrotvorce) Roman Burko pak činnost seznamu smrti  hájil jako čistě stylovou záležitost.



Zde uvedené důkazy tedy podporují tvrzení, že NATO vede na Ukrajině zástupnou válku. Mezi nacistickým seznamem smrti a seznamem, na který jsem byl přidán, existuje souvislost, a to, že oba jsou operacemi režimu v Kyjevě. Dalším pojítkem je  zástupce vedoucího  režimem vytvořeného Střediska pro strategickou komunikaci  Mykola Balaban . 
Jak se ukázalo v dokumentu  vydaném ruskými hackery Cyber-Berkut na konci roku 2015, v němž vystupoval jako admin stránek operativ.info a informnapalm.org od listopadu 2014, dostal se při práci na operaci InformNaplam/Mirotvorets.
Konečně se zdá, že hlavním důvodem, proč nacistický seznam smrti zůstává online, je to, že je chráněn režimem, vládou USA a NATO.

Tolik britský novinář, který se sám ocitl na seznamu. Jeho zjištění vlastně jen potvrdila, že se na seznam nedostal za lži, ale za zveřejnění nepohodlné pravdy. Asi jako drtivá většina ostatních lidí na seznamu…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Britský novinář odhalil pozadí nechvalně známého „seznamu smrti“ sponzorovaného Washingtonem se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden