Francie: Muslimští fotbalisté odmítali hrát v barvách duhy na podporu LGBTQI, jeden dostal pokutu
RSS

Francie: Muslimští fotbalisté odmítali hrát v barvách duhy na podporu LGBTQI, jeden dostal pokutu


V minulém týdnu probíhaly v různých pokrokových zemích akce na podporu tzv. „dne proti homofobii.“ V pokrokové Francii, jejíž části se však postupně stávají chalífátem, se rozhodli aktivisticky do této LGBTQI agitky zapojit i sportovce.
Pokud však alespoň zběžně znáte složení francouzských mužstev, tak víte, že původních Francouzů je tam již poskrovnu. Reakce, které přišly po rozhodnutí označit hráče barvou duhy, byly docela očekávané.
Francouzská profesionální liga, řídící orgán domácího fotbalu, vyzvala hráče 1. a 2. ligy, aby na zápasech o minulém víkendu nosili dresy s duhovými čísly před středečním Mezinárodním dnem proti homofobii, transfobii, interfobii a bifobii.
Někteří hráči to ale odmítli.
Trenér Stade Brestois Eric Roy označil gesto za katastrofální, což vyvolalo širokou kritiku na sociálních sítích.
„Je vidět, že jsou hráči, kteří s tím mají problém. Každý může svobodně vyjádřit svůj názor. Osobně s tím nemám problém. Ale jsou hráči, kteří s tím mohou mít problém,“ řekl.
Jeho protějšek ze Stade Rennais Bruno Genesio řekl, že i když je proti jakékoli diskriminaci, „není si jistý, zda je dobrý nápad uspořádat den pro LGBT.“
V některých francouzských klubech pak odmítnutí hráčů hrát „duhové“ zápasy akceptovali, ale jinde za odmítnutí účasti v mnohdy důležitém zápase hráče potrestali.

Útočník Nantes Mostafa Mohamed (viz obrázek) dostal pokutu od svého klubu za to, že o víkendu odmítl hrát na protest proti kampani na podporu LGBT ve francouzské Ligue 1.
Klub uvedl, že Mohamed bude finančně potrestán za to, že odmítl hrát proti Toulouse z osobních důvodů v době, kdy FC Nantes bojuje o to, aby se vyhnul sestupu.
Egyptský reprezentant Mohamed se odmítl zúčastnit zápasu v Toulouse, aby se vyhnul spojení s kampaní, přestože Nantes zoufale potřebuje body, když se snaží dostat z pásma sestupu.
25letý Mohamed, který je muslim, vysvětlil své rozhodnutí nehrát z náboženských důvodů  v příspěvku na sociálních médiích v neděli večer.
FC Nantes dodává, že peníze z pokuty budou věnovány charitě, která podporuje členy LGBTQ komunity, kteří jsou oběťmi diskriminace.
Rozhodnutí pouze pokutovat, spíše než suspendovat, zajišťuje, že Nantes se nepřipraví o hráče, který v této sezóně vstřelil 11 gólů, protože klub se nachází jeden bod od sestupu se zbývajícími třemi zápasy sezóny.
Několik dalších hráčů se také odmítlo zúčastnit kampaně, a proto zmeškali víkendové zápasy svého týmu, včetně hráče Toulouse Zakaria Aboukhlala, marockého internacionála.
Mluvčí francouzské vlády Olivier Veran označil odmítnutí některých hráčů hrát na protest proti kampani podporující LGBT  za nesmyslné a anachronické.
„Žijeme v dnešním světě, ve kterém má každý svobodu milovat, koho chce,“ řekl Veran televizní stanici France 2.
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Francie: Muslimští fotbalisté odmítali hrát v barvách duhy na podporu LGBTQI, jeden dostal pokutu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden