Nemusíte být génius, když …
RSS

Nemusíte být génius, když …

VIDLÁK
Kdykoliv napíšu nějaký článek o situaci ve světě, především o tom, co naši pravdomluvní demokrati nechtějí slyšet, tak se prakticky ihned objeví někdo, kdo mě obviní, že fandím zlému Putinovi a těším se na to, až budeme žít v totalitní Číně. Místo abych myslel správně (díky Koláři), místo abych apeloval na morálku evropských hodnot, tak si dovoluju poukazovat, že Rusko má takřka nekonečné zásoby surovin, že staví továrny a má jaderné zbraně. Nikdy nemluvím o novinářích, co prostě zmizeli, nemluvím o tamní korupci a těžkém životě obyčejných lidí. Když pak mluvím o Číně, nemluvím o převychovávaných Ujgurech a Tibeťanech, kteří touží po svobodě, ale mluvím o čínském hospodářském zázraku, expanzi takřka ve všech oborech, o jejich neuvěřitelně přebytkovém rozpočtu a tak vůbec. Prostě nemám žádný smysl pro morálku, jsem bezcharakterní hajzl.

No o tom to přece je, ne? Musí se správně myslet, člověk musí mít v srdci henty hodnoty, musí věřit horoucím srdcem a víra pak bude hory přenášet…. No, já zůstanu u toho, že hory spolehlivěji přenášejí rypadla, které má náš zbabělý a zákeřný nepřítel a budu pořád poukazovat na fakt, že je nemáme my.
Problém dnešního světa je v tom, že Putin vlastně ani nemusí být génius. I ten Sitting Ping nemusí být žádný bohem obdařený jedinec. Rusko dokonce nemusí být ani nijak zvlášť dobře řízená země. Putin sám nejspíš bude poměrně dobrý stratég, zřejmě kolem sebe bude mít i tým použitelných lidí, ale o tom to dneska už vlastně ani není.
Ano, uznávám… nemusím mít o Rusku dobré informace a mohu si ledacos idealizovat, ale nemusím být politolog nebo bezpečnostní expert, abych viděl ty běžné jevy – Rusko napadne Ukrajinu… a ceny ropy a plynu jdou nahoru. Ukáže se zcela jednoznačně, že Lipavský je debil a bez ruského plynu se Evropa neobejde vůbec. Ceny atakují rekordy, Rusko dodává míň, ale inkasuje víc. Teď Evropa odsouhlasí embargo na ruskou ropu – ne všechnu, to bychom tady nepřežili, jen na tu, co dovážejí tankery. Ukáže se, že to postihne asi 3% ruského exportu, ale ceny už vylezly o víc než deset procent. Vylezly tak moc, že to naše slavné vládní snížení spotřební daně nikde neuvidíte. Ceny jdou opět nechutně nahoru. Co myslíte, že se stane? Ano, to co předtím – Rusko bude dodávat míň, ale inkasovat víc. Rosněft i Gazprom vyplácejí rekordní dividendu… To jsem si nepřečetl na ruském Telegramu, to mi naservírovaly samy Novinky. Omlouvám se všem vyznavačům ojrohodnot, ale odmítám být za debila.
Podobné je to s ostatními sankcemi, ať Západ dělá cokoliv, vždycky se to obrátí proti nám. Všechno nechutně zdražuje, stále více průmyslníků mluví o katastrofě. Vlastně už úplně ztichly ty hlasy, které tvrdily, že západní sankce srazí Rusko na kolena. Ani ten SWIFT nezabral. Rusko prostě přešlo při platbách na rubl, který je silnější než před válkou. Všechno, z čeho tady v Evropě vyrábíme, to všechno je z Ruska.
Tři čtvrtiny světa s Ruskem kamarádí a pokud nekamarádí, tak obchodují. Ať Západ udělá cokoliv, všechno se obrací proti domácímu obyvatelstvu. V neděli dostanete článek paní Petry o tom, jak se teď žije v USA a zjistíte, že je to tam podobné jako tady. Inflace, zdražování.
Já vlastně mohu klidně připustit, že ruská armáda celou ukrajinskou operaci na začátku zbabrala. Ano, možná jo. Možná tam byli zkorumpovaní, možná lhali Putinovi a schvástali se, možná to Putin špatně naplánoval a udělal chybu. Možná se všichni příliš cítili za geroje. Jenže, jak vidíte, nic se nestalo. Protože na tom druhém bojišti Putin chybu neudělal. Neudělal chybu v přípravě ekonomiky a zásob. Neudělal chybu v přípravě systému, aby byl schopen učit se z chyb. On prostě ovládá ty zásoby surovin, ovládá ty továrny, vlastně ovládá evropskou energetiku, ovládá celý náš průmysl, ale my neovládáme jeho finančnictví. Chtěli jste mít z Ruska benzínovou pumpu? Tak teď si vás ta benzínová pumpa svým významem zcela omotala kolem prstu. To je stejné jako s židy. Chtěli jste mít z židů jen lichváře? Tak vás ti lichváři časem ovládli.
Rusové i Číňané nemuseli být žádní géniové. Všechno jsme jim dodali my. Zrušili jsme u nás průmysl ve jménu čistého vzduchu. Zrušili jsme vlastní energetiku a napojili se na levný ruský plyn. Zrušili jsme výrobu zbraní, zrušili jsme všechno, co bylo hlučné nebo smrdělo a odvezli jsme to do Ruska a Číny. Tam, na Sibiři u těch kompresorových stanic, tam se z ruského plynu rafinuje neon, helium a další vzácné látky. Tam se obohacuje uran a dělá se z něj palivo. Tam se dělá ocel, tam se dělá hliník, tam se dělá titan. Neumějí možná všechno, ale umějí toho hodně. I rakety umějí. Hodně přesné rakety. Tyhle rakety mají díky tomu, že jsme je nechali nabrat zkušenosti při výrobě pro nás.
A nejenom, že jsme jim to všechno dodali. Ještě jsme z toho teď sami vycouvali. Prodali jsme jim podíly za směšnou cenu a automobilky za symbolický jeden rubl. A teď zjišťujeme, že jsme udělali přesně to stejné, co udělalo Španělsko s aztéckým zlatem. Koupili si za něj v Británii všechno, zničili si vlastní řemeslnou výrobu a nastartovali v zemi pirátů průmyslovou revoluci.
Tohle jsme teď udělali Rusku a Číně. Nastartovali jsme u nich výrobu, kupujeme si u nich všechno a zjišťujeme, že naše embargo už je netrestá, protože si vystačí sami. Oni nepotřebují geniální vojevůdce, Rusko klidně mohlo mít na začátku mizernou armádu a dělat chyby. Protože jejich zázemí to prostě nahradí.
Současná situace na Ukrajině a v globálním byznyse, to není Putinova genialita, to je západní blbost.
Naši líbodémo spoluobčané mají radost z toho, že se Rusku na Ukrajině nedaří, ale spíš by se měli děsit prostého faktu, že Rusko už tam bojuje tři měsíce proti obrovské materiální pomoci západu, je pod bezprecedentními sankcemi a přesto každý den střílí další a další Kalibry, spotřebovává tisíce tun munice a nijak se nehroutí. Naopak. Putinovi nestojí Ukrajina ani za vyhlášení války, mobilizaci a válečné hospodářství. Pochybuju, že si nějaký pražský kafírník dovede představit, kolik kanónů a šrapnelů by se dalo vyrobit přechodem na skutečnou válečnou ekonomiku.
Pošklebujeme se, že Rusko je Horní Volta s jadernými raketami, ale tahle Horní Volta už tři měsíce bojuje proti americkým i německým zbraním a široké vojenské podpoře těch nejvyspělejších zemí, teoreticky nesmí nic vyvážet ani dovážet, ale stále postupuje a působí dojmem, že to takhle může dělat ještě hóóódně dlouho. Prý čas pracuje proti Rusku… Já spíš vidím, jak čas pracuje proti nám. Například pokud mi v práci nepřidají, tak si vlastně už dovedu spočítat, kdy mi doma definitivně dojdou peníze.
Jo… víte, čím by nás teď Putin mohl ještě poškodit? Kdyby se tak za čtrnáct dní dohodl s Tureckem, že pustí ukrajinské obilí na moře. Cena by klesla možná tak, že by se celé unijní zemědělství dostalo pod náklady, které jsou díky drahým hnojivům extrémní. Všichni zemědělci v Evropě trnou hrůzou, že Rusko svým jednáním, teď těsně před žněmi, shodí ceny.
Takhle to prostě je, když nemáte průmysl. Když nemáte doly, nemáte vrty, když spoléháte na vítr místo na jádro. Takhle to prostě je, když posledních třicet let pracujete na tom, aby Čína měla průmysl a Rusko suroviny. Takhle to je, když je Rusko největší exportér skoro všeho nezbytného a kurevsky potřebného.
Rusko si může dovolit neschopnou armádu. Protože ta se na bojišti brzy poučí. Pokud tam někde na Urale jedou výrobní linky rychleji, než kolik toho NATO v ukrajinských uniformách dokáže Rusům sestřelit, tak Putin stejně nakonec vyhraje. Putin si může dovolit dělat chyby. Může si dovolit se přepočítat. Může si to dovolit, protože svět si nemůže dovolit být bez jeho plynu, ropy, oceli, titanu, neonu, obilí a spousty dalších položek. A kde byl začátek? V demokratických protestech zhýčkaného západního obyvatelstva, které nechtělo, aby mu pod okny jezdily kamiony a aby jim smrděly továrny. Tož politici to zařídili. Udělali šachtu na Sibiři. Tam nikdo neprotestoval. Zisk šel na západ, suroviny byly levné… Jen všem unikl drobný fakt, že ten důl, provozovaný západní korporací, je jaksi pod ochranou ruské armády.
To je celé. Putin vlastně možná byl jen vhodně zpátečnický. Nepochopil, jak skvělé je, když všechno patří nadnárodním korporacím. Nepochopil, jak je skvělé nechat se uplatit, koupit si v Holandsku jachtu a užívat si miliardy. Nepochopil, jak je skvělé, když všechno jede na dluh. Všechny ostatní předpoklady jsme Putinovi zařídili my. A denně mu zařizujeme další. V Kremlu musí jet jeden mejdan za druhým.
Jo a víte co je největší gól… naši ojrolídři pořád obviňují Putina, že on je viníkem vší naší bídy. Ale přitom je to přesně naopak. Rusko nezavřelo kohoutky ani u ropy ani u plynu. Můžeme si nakoupit kolik chceme a kdy chceme. Od začátku nám říkali, že může být všechno při starém. Můžeme si nakoupit všechny ostatní suroviny, můžeme poslat lodě i vlaky.
Místo toho to naši lídři zašpérovali sami. Mysleli si, že se z toho Rus posere, ale místo toho jsme v žumpě my. Všechny škody na našem blahobytu nám zařídily naše vlády. Rusko pro to nemuselo udělat vůbec nic. Vlastně jednu věc jo – co nejvíc tento stav prodlužovat.

 
  Vidlák
The post Nemusíte být génius, když … first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden