VIDEO: Bachmut padl! Jevgenij Prigožin v poledne oznámil kompletní obsazení celého města a v emotivním projevu vyslovil uznání i ukrajinským vojákům! Jejich armáda se může stát druhou nejsilnější na světě, hned po té první, kterou je PMC Wagner! Prigožin
RSS

VIDEO: Bachmut padl! Jevgenij Prigožin v poledne oznámil kompletní obsazení celého města a v emotivním projevu vyslovil uznání i ukrajinským vojákům! Jejich armáda se může stát druhou nejsilnější na světě, hned po té první, kterou je PMC Wagner! Prigožin


VIDEO: Bachmut padl! Jevgenij Prigožin v poledne oznámil kompletní obsazení celého města a v emotivním projevu vyslovil uznání i ukrajinským vojákům! Jejich armáda se může stát druhou nejsilnější na světě, hned po té první, kterou je PMC Wagner! Prigožin znovu zaútočil na ministra obrany Sergeje Šojgu i na náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova za to, že celou dobu během bojů v Bachmutu házeli Wagnerovcům klacky pod nohy! A Zelenský si má potřást rukou se Zalužným, pokud se uzdraví! Už víme, co se s ním stalo!
Bachmut padl a je definitivně celý obsazen ruskými oddíly! Stalo se tak po 224 dnech urputných bojů a šéf PMC Wagner Jevgenij Prigožin to oznámil dnes v sobotu v poledne před nastoupenými veliteli útvarů PMC Wagner, kteří veleli jednotlivým oddílům Wagnerovců ve městě. Ukrajinci se bránili do poslední chvíle ve výškových budovách panelákového komplexu zvaného “Domino”, které se nachází nedaleko pomníku s letadlem, což je místní dominanta na okraji města.
V noci z pátku na sobotu došlo k poslednímu mohutnému útoku Wagnerovců za použití zápalné fosforové munice a dělostřelectva, které vedlo palbu na výškové budovy, ze kterých se urychleně evakuovaly zbytky ukrajinské armády. Již v pátek večer začaly sociální síte zaplavovat videa ukrajinských vojáků, které obsahovaly jediné sdělení: “ Bachmut padl! ” Ukrajinské telegramové kanály byly plné smutku a zklamání. Bylo jen otázkou času, kdy město padne, protože síla ruských úderů byla zdrcující a nebrala konce.
!function(r,u,m,b,l,e){r._Rumble=b,r[b]||(r[b]=function(){(r[b]._=r[b]._||[]).push(arguments);if(r[b]._.length==1){l=u.createElement(m),e=u.getElementsByTagName(m)[0],l.async=1,l.src="https://rumble.com/embedJS/ubrzme"+(arguments[1].video?'.'+arguments[1].video:'')+"/?url="+encodeURIComponent(location.href)+"&args="+encodeURIComponent(JSON.stringify([].slice.apply(arguments))),e.parentNode.insertBefore(l,e)}})}(window, document, "script", "Rumble");


Rumble("play", {"video":"v2mcaqm","div":"rumble_v2mcaqm"});
Jevgenij Prigožin poděkoval ruskému lidu za podporu a zmínil především generály Sergeje Surovikina a Dmitrije Mezenceva, kteří pomáhali Wagnerovcům s municí a se zásobováním v jinak nepřátelsky naladěném generálním štábu Ruské armády, který je de facto zastíněn úspěchy žoldáků a dokonce recidivistů a trestanců, kteří v Bachmutu bojovali jako hrdinové dům od domu.
Ruská armáda je v tomto ohledu opravdu zastíněna, protože se ukazuje, jak důležitý je v moderním konfliktu tzv. Urban Warfare , který se přednáší na americké vojenské akademii West Point jako vrcholový předmět , který definuje vrchol válečnictví a je nejobtížnější formou války, kde se nedá vyhnout vysokým ztrátám a běžné armádní postupy v městském boji selhávají. Není divu, že do operace v Bachmutu byla nasazena skupina PMC Wagner.
Jevgenij Prigožin vítězstvím v Bachmutu získá obrovskou prestiž, a to hlavně v ruské politice
Tato žoldácká skupina má bohaté taktické zkušenosti ze soukromých operací a z válek v Africe a v Sýrii, podobně jako PMC Achmat čečenského vůdce Ramzana Kadyrova má obrovské zkušenosti z bitvy o Groznyj. Ve všech případech tyto operace v městské zástavbě provádí jednotky specializované na Urban Warfare, přičemž nově se ukazuje, jak důležitou roli hrají drony vybavené termálními kamerami pro boj v noci, jak zásadní roli hrají pro zaměřování palby dělostřelectva na jednotlivé objekty, což vyžaduje maximálně přesné zaměřování, které na běžném bitevním poli se nevyžaduje. Wagnerovci se v Bachmutu naučili střílet z děl a houfnic s přesností na konkrétní podlaží v panelácích, což je jinak extrémně obtížné.
Mapa obsazeného Bachmutu Ukrajinci si v panelácích z železobetonu vytvořili pevnosti, které poskytovaly relativně dobré krytí. Taktika Wagnerovců spočívala ve vytvoření děr do těchto paneláků přes den a jejich následné zasypání zápalným fosforem v noci. Po měsíci již Ukrajinci neměli, kde se ukrývat, a proto včera v noci došlo k rozhodnutí stáhnout z Bachmutu poslední ukrajinské bojové jednotky.
Šéf Wagnerovců ve videu pozdravil i Volodymyra Zelenského a vzkázal mu, aby pozdravil za něj Joe Bidena a políbil ho na jeho hlavu. Současně pochválil ukrajinskou armádu za odhodlaný boj a prohlásil, že AFU se může stát druhou nejsilnější armádou na světě, hned po armádě PMC Wagner. To byla doslova facka adresovaná směrem k ruskému generálnímu štábu a ke Gerasimovovi. Pokud nemáte čas na samotné video, tak tady je přepis Prigožinova vítězného projevu.
Prigožinův projev o dobytí Bachmutu
Dnes 20. května 23. roku, 20. 05. 2023 v poledne ve 12:00 byl Bachmut zcela obsazen! Poslední čtvrť tzv. výškových budov u pomníku letadla. Operace s cílem obsadit Bachmut trvala 224 dní. Mlýnek na maso v Bachmutu začal 8. října 2022, aby umožnil poničené Ruské armádě zotavit se. Po 224 dní útočili chlapi na toto město. Byli to jen chlapi z PMC Wagner.  Tady to nebylo tak, jak říkal Konašenkov o pomoci vzdušných sil, že není nikdo jiný, kdo by nám mohl pomoci, pomohli jsme si sami. PMC Wagner přišla do této války dobrovolně a začala osvobozovat území k ochraně zájmů naší vlasti. PMC Wagner, generálové, bývalí strážci zákona z FSB, bývalí vězni a recidivisté zde působili jako jeden soudržný tým, jako jednotná armáda. Chci poděkovat ruskému lidu, který nás podpořil.
Děkuji všem chlapům, kteří v této válce padli. A také armádě a našim bojovníkům PMC Wagner. Děkuji těm, kteří jsou nyní s námi. Těm, kteří nemohli pokračovat v kontraktu, a těm, kteří přijdou a budou s námi bojovat v budoucnu. Děkuji generálu Surovikinovi a generálu Mezencevovi, kteří nám dali možnost provést tuto náročnou operaci. A díky Vladimiru Vladimiroviči Putinovi za to, že nám dal tuto příležitost a vysokou čest bránit naši vlast. Bojovali jsme nejen s ukrajinskou armádou. V Bachmutu jsme bojovali s ruskou byrokracií, která nám házela klacky pod nohy.
Zejména se to týka vojenských byrokratů. Jejich jména jsou částečně známá. Jsou to Šojgu a Gerasimov, kteří si z války udělali vlastní zábavu, kteří se rozhodli, že se ve válce budou plnit jejich rozmary. No a pro jejich rozmary zemřelo pětkrát více chlapů, než mělo. A jednoho dne se budou historicky zodpovídat za své činy, rozumějte za zvěrstva. Máme připravené seznamy těch, kteří nám pomáhali, i těch, kteří aktivně vystupovali proti nám, v tomto případě vlastně podporovali nepřítele.
Dnes jsme dobyli Bachmut. 25. května stáhneme naše jednotky k odpočinku a k přeškolení. Bojovali jsme 427 dní, od 19. března loňského roku, když naše vlast potřebovala naši pomoc. Obsadili jsme celé město, dům od domu, aby nám nikdo nemohl pedantně vyčítat, že tak malý kousek země nejde obsadit. Do 25. května ho kompletně zabezpečíme, vytvoříme potřebné linie obrany a předáme ho armádě, aby se s ním vypořádala. A my sami půjdeme do polních táborů. A když nás naše země znovu bude potřebovat, naše lidi, naše rodiny, vrátíme se a ochráníme náš národ, pokud to bude nutné. Tihle chlapi teď odvezou vlajky, které mají v rukou, vlajku PMC Wagner a vlajku Ruska.
Nyní zkrácená verze pro TV. V naší zemi existují dvě reality. Jedna je skutečná a druhá je pro televizi. Pro televizi, krátká verze pro ty, kteří se nestydí to převzít. Děkujeme. My… (…) … jsme dnes 20. května obsadili město Bachmut. Nezapomeneme poslat samostatný pozdrav Volodymyru Alexanderoviči Zelenskému. Volodymyre Alexanderoviči, bez sarkasmu, vaši chlapi bojovali statečně, bojovali dobře. Pokud zůstanete v kurzu, můžete se stát druhou nejsilnější armádou na světě , určitě po nejsilnější armádě na světě, kterou je PMC Wagner. Až dnes uvidíte Bidena, dejte mu pusu na temeno hlavy. Pozdravujte ho ode mě. A potřeste si rukou se Syrským a se Zalužným, pokud se uzdraví.
Děkuji.
Valerij Zalužný byl nalezen a leží v kritickém stavu v nemocnici po neúspěšné faloprotetice po devastujícím zranění penisu, uvádí zdroje na Telegramu
Spolu s pádem Bachmutu již není ani potřeba dále utajovat, kam zmizel náčelník generálního štábu ukrajinské armády, který by 20 dní nezvěstný a od 30. dubna ho nikdo neviděl. Jevgenij Prigožin mu ve vítězném projevu popřál uzdravení a je už jasné, co se mu stalo. Právě dnes v sobotu to konečně uniklo z ukrajinských zdrojů ve chvíli, kdy už není nutné držet bojovou morálku Ukrajinců v Bachmutu. Ruský list PolitNavigator o tom přinesl informaci [ 1 ] s odvoláním na zdroj ukrajinské vojenské rozvědky GUR.
Pohřešovaný šéf AFU Valerij Zalužný leží v nemocnici s beznadějným zraněním na choulostivém místě
Informoval o tom vojenský publicista Vladislav Šurygin na Telegramu s odvoláním na své zdroje, uvedl zpravodaj serveru PolitNavigator.
Zdroj údajně pochází z nejbližšího okolí šéfa vojenské rozvědky ukrajinských ozbrojených sil GUR Kyryla Budanova. Uvedl, že Zalužný leží na jednotce intenzivní péče hlavní vojenské  nemocnice ukrajinských ozbrojených sil v Kyjevě po neúspěšné operaci faloprotézy. Poznamenává se, že již na začátku dubna utrpěl šéf AFU hrozivé zranění tohoto orgánu a okolnosti nebyly zveřejněny. Podstoupil operaci za účasti významných německých plastických chirurgů, po níž se ale objevily komplikace způsobené cukrovkou 2. typu, protéza se neuchytila a vznikl absces, který se zatím nedaří vyřešit.
Pokud se tato informace ukáže jako pravdivá, mohlo by se jednat o akutní zánět s přechodem do podbřišnice, což je životu nebezpečný stav a pokud tělo odmítlo falickou protézu, mohla vzniknout dokonce autoimunitní reakce. Počátkem dubna byl Zalužný na několika návštěvách bojových zón, nacházel se jak v Časově Jaru, tak i v Charkově a v Chersonu, kde chystal podmínky pro plánovanou ukrajinskou ofenzívu. Podle všeho byl zasažen šrapnelem do citlivých míst a přišel o penis. Náš kolega, lékař a spolupracovník redakce nám k tomu napsal podrobnosti.
Valerij Zalužný, náčelník generálního štábu ukrajinské armády Podle jeho názoru při těchto devastačních zraněních po šrapnelech nemusí jít jen o externí orgán jakým je penis, ale může se jednat i o zranění podbřišku. A pokud Zalužný trpí diabetem 2. stupně, potom je velice pravděpodobné, že nastala akutní a nehojící se infekce podbřišku a zánět podbřišnice. Prognóza asi nebude příliš nadějná, takže tím je potvrzeno, proč Zelenský před pár dny oznámil odložení chystané velké ofenzívy. Bez velitele Zalužného prostě nejde taková operace spustit. Teď se uvidí, jaký dopad bude mít dočasná (a možná i trvalá) ztráta Zalužného a teď i Bachmutu na vojenskou morálku AFU a na plány Kyjeva.
-VK-
Šéfredaktor AE News


Nejčtenější za týden