Wagner po 224 dnech bojů vyhlásil úplné dobytí Bachmutu. Ukrajina reaguje
RSS

Wagner po 224 dnech bojů vyhlásil úplné dobytí Bachmutu. Ukrajina reaguje


Šéf ruské soukromé vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin v sobotu oznámil, že po měsících tvrdé války a velkých ztrátách Rusko plně ovládlo strategické město Bachmut. (Foto: Twitter)










BREAKING: Russian forces have taken complete control of Artyomovsk-Bakhmut, Donetsk Republic, according to Wagner PMC Chief Prigozhin. He says Wagner forces will begin leaving the city on May 25, transferring control to the Russian Military. pic.twitter.com/j32FXiKqFs — Rachel Blevins (@RachBlevins) May 20, 2023
Prigožin oznamuje konečné vítězství a to, že Bachmut konečně padl. „Operace na dobytí Bachmutu trvala 224 dní,“ uvedl ve videu zveřejněném na Vagnerově kanálu Telegram. „Dnes v poledne byl Bachmut zcela dobyt,“ prohlásil.




USA se připravují na to, že se válka na Ukrajině stane zamrzlým konfliktem

Média uvedla, že nemohou tato tvrzení ověřit, ale titulky v agenturách Reuters a Associated Press široce informují o prohlášení šéfa Wagnera o vítězství:



Ve videu zveřejněném na Telegramu šéf Wagneru Jevgenij Prigožin uvedl, že město se dostalo pod úplnou ruskou kontrolu kolem sobotního poledne. Mluvil po boku asi půl tuctu bojovníků, v pozadí byly vidět zničené budovy a v dálce byly slyšet výbuchy.



Zprávy hlavních médií však také zdůrazňují odmítavé stanovisko Ukrajiny k tvrzení, že město definitivně padlo.




NATO se vrací studené války a plánuje rozsáhlé obranné akce

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar však po zveřejnění videa uvedla, že těžké boje pokračují.



„Situace je kritická,“ řekla. „Od této chvíle naši obránci, kontrolují některá průmyslová a infrastrukturní zařízení v této oblasti.“



Serhij Čerevatij, mluvčí východního velení Ukrajiny, řekl agentuře Associated Press, že Prigožinovo tvrzení „není pravdivé. Naše jednotky bojují v Bachmutu.“




Američtí představitelé potvrdili ruský útok na systém Patriot na Ukrajině

Před několika týdny ruská strana tvrdila, že drží nejméně 90-95 % města a že se jí daří získávat zisky po několika stech metrech.



Prigožin v sobotu prohlásil, že do konce měsíce Vagner předá své dobyté pozice pravidelným ruským jednotkám.



Zdroj: apnews.com
Článek Wagner po 224 dnech bojů vyhlásil úplné dobytí Bachmutu. Ukrajina reaguje se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden